Fluori dhe kariesi i femijeve

sweetzzinna

Dum spiro, spero くる
Fluori luan nje rol te rendesishem ne luften e kariesit te dhembeve te femijeve. Por sasia e fluorit qe keshillohet nga mjeku, varet shume nga sasia e ujit dhe e pijeve qe marrin ata gjate dites, nga mosha e tyre dhe lloji i pastes se dhembeve. Duhet bere kujdes kur fluori jepet me teprice.
Perse sherben fluori ?
Roli kryesor i fluorit eshte qe te shtoje rezistencen e dhembeve ndaj kariesit, duke stimuluar njekohesisht rritjen e kockave tek femijet dhe adoleshentet.
Ku gjendet fluori ?
Fluori qe ne konsumojme vjen kryesisht nga lengjet dhe pijet qe marrim gjate dites. Fluori i shkrire ne uje tretet me mire nga organizmi. Disa lengje minerale, vecanerisht me gaz, jane te pasura ne fluor. Disa lloje kriperash qe perdoren kane dhe fluor te shtuar ne to ne menyre artificiale.
Si te luftojme kunder kariesit ?
Bakteret jane faktoret kryesorehttp://www.ikub.al/Tag_kryesore.aspx te kariesit. Ato e transformojne sheqerin ne acide. Ky lloj aciditeti sjell si pasoje largimin e mineraleve nga zmalti i dhembeve, duke sjelle karies, me nje fjale gropeza neper dhembe. Fluori vepron para se gjithash duke stabilizuar strukturen e zmaltit dentar, i cili behet me pak i ndjeshem ndaj acidit.
Ai favorizon gjithashtu procesin e ri-mineralizimit te zmaltit te dhembeve duke penguar dhe shumimin e bakterieve qe te prodhojne me pak acid. Por dhenia me teper fluor femijes rekomandohet vetem per moshat 0-15 vjec kur ata rrezikohen nga kariesi (pra rreth 30% e femijeve). Dhenia e fluorit duhet bere nen kontrollin e drejtperdrejte te dentistit. Sasia e fluorit qe u shtohet femijeve varet nga sasia e ujit dhe pijeve qe merr femija gjate dites, nga mosha e tij dhe lloji i pastes se dhembeve qe perdor kur lan dhembet. Ne te kundert, kur jepet me shume se c’duhet, tek femijet e vegjel, nga 0-6 vjec mund te sjelle patologjine qe quhet „fluoroze“, pra krijimin e njollave ne dhembet, te cilat mbeten pergjithmone. Ja pse duhet shmangur perdorimi i kripes se perforcuar me fluor nese pijet qe merr femija jane me perqindje te larte fluori ne me shume se 0,5 mg/per liter.
Pasta e dhembeve te femijeve ka ne vetvete fluor te mjaftueshem. Ne saj te perzjerjes se fluorit ne te, vecanerisht pas daljes se dhembit, fluori ka nje veprim lokalhttp://www.ikub.al/Tag_lokal.aspx mbi zmalt. Megjithate nuk duhet tepruar, pasi ndodh qe femijet e vegjel, kur lajne dhembet gelltisin pa dashje dhe nje pjese te kesaj paste. Ja pse para moshes 6 vjecare duhet perdorur nje paste dhembesh me 600 ppm fluor. Ikubinfo
 
Top