Foto historike

Lauri

Anunnak
Ketu mund te postoni foto dhe piktura, doreshkrime apo edhe foto mbi libra te vjeter me ndonje domethenje te veçante..!

Projekti italjan ne fillim te 1900 per Tiranen. duket qart universiteti i sotem, kollonat ne te majten afer stadiumit.

projektiitalian1900_zps56739771.jpg

projektitalianne1900_zpsd8305022.jpg

Nje tjeter projekt per qendren me nje xhami tjeter ku eshte semafori ne hyrje te qendres sot.
qendra_zpsca572e42.jpg

qendraetiranes1900_zpsdbd94923.jpg
 
Redaktimi i fundit:

Lauri

Anunnak
Titulli: Foto antike

Gravurë nga Illiricum Sacrum e Pallatit të Perandorit Romako-Ilir, Dioklecian në Split, Kroacinë e sotme.

gravure_zpsb9983f7e.jpgShqiptare ne Oher,viti 1600.

oher_zps5e3bed5d.jpg
 

Attachments

 • oher_zps5e3bed5d.jpg
  oher_zps5e3bed5d.jpg
  67.4 KB · Shikime: 0
 • gravure_zpsb9983f7e.jpg
  gravure_zpsb9983f7e.jpg
  132.5 KB · Shikime: 0

Lauri

Anunnak
Titulli: Foto antike

Pervjetori i I i Pavarsise 28/11/1913
flamur_zps63ab70a6.png

Prishtine
prishtine_zpsf610f929.png


Labënishte, Strugë
struge_zps289af56b.png

Labënishte, Strugë
struge2_zpsce3c1957.png


Labënishte, Strugë
struge3_zpsa23b0c6f.png
 

Attachments

 • struge3_zpsa23b0c6f.png
  struge3_zpsa23b0c6f.png
  6.9 KB · Shikime: 0
 • struge2_zpsce3c1957.png
  struge2_zpsce3c1957.png
  6.9 KB · Shikime: 0
 • struge_zps289af56b.png
  struge_zps289af56b.png
  6.9 KB · Shikime: 0
 • prishtine_zpsf610f929.png
  prishtine_zpsf610f929.png
  6.9 KB · Shikime: 0
 • flamur_zps63ab70a6.png
  flamur_zps63ab70a6.png
  6.9 KB · Shikime: 0
Redaktimi i fundit:

PiNkY

Anëtar i Nderuar
Titulli: Foto antike

Gjirokastër, 1990
- Fotografia: Martin Parr
561444_586968047989048_284784413_n.jpg


Muzeu Ateist, Shkodër 1984
- Fotografia: Ferdinando Scianna
21177_593816860637500_1909040064_n.png


Respekti për Enver Hoxhën është dashuri për socializmin, viti 1990
- Fotografia: Nikos Economopoulos
541158_581106925241827_777544606_n.jpg
 

Lauri

Anunnak
Titulli: Foto antike

Anastase Frashëri and his wife Eudoxia, 1929.
Image Credit: Wikimedia Commons

f_zps0e41f5b8.jpg

Turkish Barracks. Scutari, 1913.
Annotated photograph showing part of the composition of the troops within the International Peacekeeping Force in Scutari, Albania, 1913. Royal Marines of the Royal Marine Artillery and Royal Marine Light Infantry and sailors from HMS King Edward were employed on peacekeeping duties in Scutari, Albania during 1913. The Royal Navy was despatched to head an International Peacekeeping force, consisting of British, French, German, Austrian and Italian troops, under Vice Admiral Burnley to protect the Muslim inhabitants from ethnic cleansing by the Montenegrins in the area. Royal Marines and sailors from HMS King Edward stayed in communal barracks with the International Force during their service in Albania with Admiral Burnley succeeding in bringing the Mallisori tribal chiefs into peace talks. Burnley is indicated in the photograph.

turkish_zpsed3d1b68.jpg
 

Attachments

 • turkish_zpsed3d1b68.jpg
  turkish_zpsed3d1b68.jpg
  27.7 KB · Shikime: 0
 • f_zps0e41f5b8.jpg
  f_zps0e41f5b8.jpg
  36.5 KB · Shikime: 0

Lauri

Anunnak
Titulli: Foto antike

Mirditia (North Albania), French Postcard, 31.5.1913

mesha_zps0aaf0e7b.jpg


Gabriel LOUIS-JARAY, "Lac de Scutari", 1913

liq_zps97ea654c.jpg


Mary Edith Durham, "Feast of Madonna of Scutari" (1910 - 1913 ca.)
© Property of The British Museum

meshe_zpsc4e9fb6e.jpg
 

Attachments

 • meshe_zpsc4e9fb6e.jpg
  meshe_zpsc4e9fb6e.jpg
  66.2 KB · Shikime: 0
 • liq_zps97ea654c.jpg
  liq_zps97ea654c.jpg
  76.1 KB · Shikime: 0
 • mesha_zps0aaf0e7b.jpg
  mesha_zps0aaf0e7b.jpg
  85.3 KB · Shikime: 0

Lauri

Anunnak
Titulli: Foto antike

Giuseppe Lorenzo Gatteri (Trieste, Italy 1829–1884), ""I Turchi respinti da Scutari, 27 Luglio 1478" (1860).
Scene depicts the fifth and greatest assault upon the Shkodra Castle by Ottoman forces in the siege of Shkodra of 1478–9.

shkoderotoman_zps0ae85cf5.jpg

Shkodra, Biblioteca Padre Gjergj Fishta
biblotekagjfishta_zps875015ec.jpg


Charles Robertson (1844-1891), “La Douleur du Pacha”, illustration for the Victor Hugo's poem dedicated to Ali Pacha of Janina.
janine_zps08b5d659.jpg
 

Attachments

 • shkoderotoman_zps0ae85cf5.jpg
  shkoderotoman_zps0ae85cf5.jpg
  90.9 KB · Shikime: 0
 • biblotekagjfishta_zps875015ec.jpg
  biblotekagjfishta_zps875015ec.jpg
  65.9 KB · Shikime: 0
 • janine_zps08b5d659.jpg
  janine_zps08b5d659.jpg
  56.7 KB · Shikime: 0

Lauri

Anunnak
Titulli: Foto historike

ALBANOLOGU NIKOLLA JORGA

nikolajorgo_zps64af5539.jpg

nikolajorgojpg2_zps7e57efe1.jpg

nikolajorgojpg2jpg3_zps250c8d42.jpg
 

PiNkY

Anëtar i Nderuar
Titulli: Foto historike

57290914.jpg


65126215.jpg


Dasem tradicionale vitet 60'
vite60.jpg


42888218.jpg
 

PiNkY

Anëtar i Nderuar
Titulli: Foto historike

kreretemalesisesemadhe1.jpg


50372958.jpg


kartoline1903portiDurresit.png

Peja
46909_565852810106226_1087444536_n.jpg


Pazari i Tiranes ne vitin 1920
427437_367239629967546_1501820301_n.jpg
 

Attachments

 • kartoline1903portiDurresit.png
  kartoline1903portiDurresit.png
  6.9 KB · Shikime: 0

Sweetie

Anëtar i Respektuar
Titulli: Foto historike

577406_525622027479193_232767454_n.jpg

"Janina, kryeqyteti i Shqipërisë" Vijon duke thënë: "Ky qytet është më i bukri i Turqisë Evropiane. Ndodhet në gadishullin që shtrihet deri në liqenin me të njëjtin emër. Janë raportuar incidente me grekët pranë mureve të këtij qyteti dhe vetëm disa ditë më parë është ndërprerë komunikimi teleferik midis Janinës dhe Elasonës, sepse zyrat qëndrore turke janë shkatërruar."


484956_522439914464071_1549963125_n.jpg

Besëlidhja e Lezhës, 2 mars 1444


66634_517206578320738_1712029341_n.jpg

Gravurë e Nishit të banuar me shqiptarë, me pamje nga kalaja e qytetit!
 

xhebrail

Mangup me Licenc
Titulli: Foto historike

Foto te bukura sbesoj se te vjen keq se i vodha per vete tikem ne telefonin tim
 

PiNkY

Anëtar i Nderuar
Titulli: Foto historike

Pazari i vjeter i vlores 1913
Vlora.jpg


dogana-me-serbine-1878.jpg


30autotaxi.jpg


rreshen%201952,%20dega%20e%20brendshme%20dhe%20shkolla%20bardhok%20biba.jpg
 

Sweetie

Anëtar i Respektuar
Titulli: Foto historike

75540_488347497873313_1178321252_n.jpg

Shqiptarët e burgosur ne Beograd , viti 1912


Festimi%20i%2028%20nentori%20ne%20Manastir.jpg


attachment.jpg
Ndre Mjeda, Luigj Gurakuqi dhe Gjergj Fishta ne Kongresin e Manastirit
 

Attachments

 • attachment.jpg
  attachment.jpg
  38.7 KB · Shikime: 0

Lauri

Anunnak
Titulli: Foto historike

Kjo pamje që shihni është marrë nga gazeta e qytetit të San Franciskos (SHBA) prej vitit të largët 1897, përkatësisht më 17 Prill. Ka këtë titull t'mrekullueshëm...

"Janina, kryeqyteti i Shqipërisë/Janina, the capital of Albania." Vijon duke thënë: "Ky qytet është më i bukri i Turqisë Evropiane. Ndodhet në gadishullin që shtrihet deri në liqenin me të njëjtin emër. Janë raportuar incidente me grekët pranë mureve të këtij qyteti dhe vetëm disa ditë më parë është ndërprerë komunikimi teleferik midis Janinës dhe Elasonës, sepse zyrat qëndrore turke janë shkatërruar."

(Illyrians&Pelasgians indigenous european)
janine_zps867efdf8.jpg
 

Attachments

 • janine_zps867efdf8.jpg
  janine_zps867efdf8.jpg
  224.8 KB · Shikime: 0

Lauri

Anunnak
Titulli: Foto historike

grek_zpscf91022e.jpg

اelo Picari me fustanellë në parlamentin grek, në foltore kryeministri Harilao Trikupi.

William ST. Clair - “That Greece Might Still Be Free”
Oxford University Press – 1972
...at this time that the Albanian dress made its decisive step towards being regarded as the national dress of Greece. The Government party, being largely Albanians themselves, favoured the dress and a version of it was common among the Greek “klephts” and “armatoli”. Now it seemed that anyone who donned an Albanian dress could claim to be a soldier and share in the bonanza”

Perkthim:
...ne kete kohe veshja Shiqptare beri hapin e vendosmerise drejte titullit veshje kombetare e Greqise. Partia e qeverisjes, duke qene shumica Shqiptar vete, favorizuan veshjen dhe nje model te ngjashem qe ishte i perbashket tek Klepthet Greke dhe Armatolet. Tani siq duket kushdo qe vishte veshjen Shqiptare mund te pretendonte te ishte ushtat/luftetar dhe te shijonte famelartesine.

Famous Greeks of Albanian origin

Per me shume info: Heroizmi arvanitas ne Revolucionin grek te 1821-shit
 

Attachments

 • grek_zpscf91022e.jpg
  grek_zpscf91022e.jpg
  68.1 KB · Shikime: 0
Redaktimi i fundit:

Arfenilla

Themelues i Forumit
Themelues
Titulli: Foto historike

941544_534636569925807_891597990_n.jpg


Ne fakt fotoja eshte bere para Xhamise se Ferrajve ne Plave dhe ne te jane 5 bijte e Jakup Ferrit Omeri,Mehmedi,Hasani,Agani dhe Emini pastaj 4 nipa te familjes Ferri, dy bashkeluftetare(ne te majte te veshur me te zeza) dhe qatibi i familjes Shalabegu i ulur, i vetmi i paarmatosur. Fotografuar ne vitin 1900.
 

PiNkY

Anëtar i Nderuar
Titulli: Foto historike

Martesa e Mbretit Zog
martesa%20e%20zogut.jpg

Kjo duhet te jet foto e viteve 80-90kur behej Koncerti folklorik ..
6027185690_3c5becdb2b_o.jpg

6032841397_65cb1a34e0_o.jpg

kosova.jpg

Traget me qerre duke kaluar lumin Kir/Drin në Bahçallëk të Shkodrës. Ura e vjetër osmane me pesë qemerë (Ura e Bahçëllëkut), u ndërtua në vitin 1768 nga Mehmed pashë Bushati dhe u shkatërrua gjatë një përmbytje në vitin 1880
22959109.jpg


Ura e Lumës në luginën e Drinit, 1905.
10566022.jpg
 

Attachments

 • kosova.jpg
  kosova.jpg
  49.3 KB · Shikime: 0
 • 6032841397_65cb1a34e0_o.jpg
  6032841397_65cb1a34e0_o.jpg
  101.1 KB · Shikime: 0
 • 6027185690_3c5becdb2b_o.jpg
  6027185690_3c5becdb2b_o.jpg
  214.7 KB · Shikime: 0
 • martesa%20e%20zogut.jpg
  martesa%20e%20zogut.jpg
  53.9 KB · Shikime: 0

Sweetie

Anëtar i Respektuar
Titulli: Foto historike

931182_530999483625270_1063624420_n.jpg


575351_529480847110467_1363032154_n.jpg

Aleksandër Xhuvani dhe Luigj Gurakuqi, tue shkue për në Elbasan me hapë Shkollën Normale. Durrës, 1909.

947141_528006890591196_1143156413_n.jpg

Vlorë, 1915

482577_525853424139876_414231634_n.jpg

Kulla e Gjin Kolë Kola në Perlat, Mirditë.
Fotografi e austro-hungarezit Steinmetz, 1908.
 

Arfenilla

Themelues i Forumit
Themelues
Titulli: Foto historike

Nuk di nese ben ti sjell dhe keto foto te vjetra, po pa mbishkrim !!qe jan ber ne shum treva te ndryshm ne kosoves,
p.s nese jan ne kundershtim me temen, mund ti fshin ..por per mos te ber shum tema tjera i solla ketu un..


]


29342_568663713166549_667259035_n.jpg


Luftëtar nga Kosova në ushtrinë Shqipëtare (Albanische Legion ) me forcat Austro-Hungareze në Janar të vitit 1913


65634_566932760006311_1057169639_n.jpg
PRISHTIN

431786_566932620006325_1976076785_n.jpg


12373_566932493339671_856409317_n.jpg
Prishtina


313721_566930956673158_196510840_n.jpg
Peja

67564_566928923340028_1121290878_n.jpg

407112_566928090006778_1951319481_n.jpg
peja

559056_566927863340134_1788944658_n.jpg
lum bardh

165488_566927703340150_1718173092_n.jpg
peja

625590_566927636673490_333728910_n.jpg


923060_566927453340175_1355469141_n.jpg
dit tregu ne pej.
529160_566927376673516_1453526060_n.jpg

11756_566927063340214_1100210424_n.jpg


562410_566926900006897_1982852585_n.jpg
 

Anhela Engjell

VA.... Inter
Pe: Foto historike

ura-mesi.jpg
attachment.jpg
 

Attachments

 • ura-mesi.jpg
  ura-mesi.jpg
  39.8 KB · Shikime: 0
 • attachment.jpg
  attachment.jpg
  63 KB · Shikime: 0

Arfenilla

Themelues i Forumit
Themelues
Titulli: Foto historike

532930_566926740006913_831289784_n.jpg


543732_566926600006927_1713129408_n.jpg
Grat shqiptar duke shit qilima.

537921_566926386673615_1802985841_n.jpg
اarshia e gjatë, Peja

529200_566926146673639_1905767393_n.jpg


532357_566925870007000_2079248100_n.jpg


313890_566925606673693_2005390129_n.jpg


399789_566925506673703_651610253_n.jpg


66837_566925456673708_692518488_n.jpg
Peja

66837_566925456673708_692518488_n.jpg
Gjakov

66837_566925456673708_692518488_n.jpg
Qyteti i vjeter Gjakov
58804_566924766673777_243014089_n.jpg
Ne hymje te Gjakoves

553010_566924690007118_1582110073_n.jpg
Prishtina

387209_566924640007123_498148527_n.jpg


563673_566924103340510_1724801865_n.jpg
PRISHTIN TE XHAMI E MBRETIT.

528418_566924010007186_1651031020_n.jpg


67503_566923733340547_1205010602_n.jpg
Dyqani i nje kasapi ne Prishtin
 

Arfenilla

Themelues i Forumit
Themelues
Titulli: Foto historike

313725_566923533340567_1509234022_n.jpg
Prizreni

313743_566923393340581_14631488_n.jpg


388113_566923306673923_478599918_n.jpg


603632_566923090007278_1494309307_n.jpg


399899_566922566673997_1726146759_n.jpg
Zhur
922739_566922316674022_1475274119_n.jpg


310750_566922113340709_1483956981_n.jpg


165435_566921976674056_1095321393_n.jpg
Zhur

318775_566921866674067_90604845_n.jpg


58145_566920910007496_838084130_n.jpg
Shatervani ne Prizren

3672_554697824563138_2103908316_n.jpg
Peja

551873_553886501310937_1530007719_n.jpg
Luftëtare nga veriu në Durrës 1914

544198_553884504644470_1846313336_n.jpg
Prishtina1933

39266_553883951311192_1892647051_n.jpg
Mitrovica

157076_553882711311316_1259812510_n.jpg


526797_553752487991005_2062076416_n.png
1903 diku ne male..
261408_553751611324426_317226518_n.png
Robert Elsie-Franc Nopça në veshje kombëtare shqiptare, afërsisht 1916.
 

Arfenilla

Themelues i Forumit
Themelues
Titulli: Foto historike

188450_553748611324726_1562454189_n.png
Kosovë. Lagja e vjetër e Kaçanikut, në grykë midis Shkupit dhe fushës së Kosovës. 1903

388455_553747117991542_377304962_n.png
Kosovë. Linja hekurudhore në Ferizaj, 1903.

482167_553746277991626_1333305464_n.png
Maqedoni. Maja e Zezë (2,584 m.) në Sharr midis Prizrenit dhe Tetovës, 1903.

221635_553745987991655_1610606757_n.png
, Budakovë në malet midis Fushës së Kosovës dhe Rrafshit të Dukagjinit, në jug të qafës, 1903.

734198_553745307991723_540384408_n.png
Kosovë, Në qafën e malit midis Fushës së Kosovës dhe Rrafshit të Dukagjinit, 1903.

486607_553744897991764_1140824518_n.png

. Suhareka midis Prizrenit dhe Ferizajt, 1903.

734303_553744261325161_1268744539_n.png
Një grup burrash. - Albلnia. Férfiak.


484235_553743537991900_798761304_n.png
Shqipëri, Refugjate duke u arratisur nga Serbët. Shqiptare myslimane nga afërsia e Gjakovës (Krasniqi)

544213_553742864658634_190336922_n.png
Kosovë, Tregu i Prizrenit, 1905.

45376_553742197992034_537700197_n.png
, Zymi në shpatin e Pashtrikut afër Prizrenit (midis Prizrenit dhe Gjakovës), 1905.
 

Arfenilla

Themelues i Forumit
Themelues
Titulli: Foto historike

481148_553739284658992_1002944852_n.png
ALbani 1947

487698_553739107992343_502364458_n.png


544560_553738764659044_340110818_n.png
Albani

386524_553738444659076_2033071796_n.png
Albani

1679_553738071325780_919878668_n.png
Albani

485992_553737604659160_680438757_n.png


735218_553737451325842_1131846531_n.png
Berat.

480747_553737167992537_129712432_n.png


550010_553736937992560_969442163_n.png


526805_553736647992589_91083168_n.png


205310_553736051325982_738997321_n.png


576940_553631664669754_1737732209_n.jpg
Fis Ilir.
 

Arfenilla

Themelues i Forumit
Themelues
Titulli: Foto historike

Nuk di nese ben ti sjell dhe keto foto te vjetra, po pa mbishkrim !!qe jan ber ne shum treva te ndryshm ne kosoves,
p.s nese jan ne kundershtim me temen, mund ti fshin ..por per mos te ber shum tema tjera i solla ketu un..


]


29342_568663713166549_667259035_n.jpg


Luftëtar nga Kosova në ushtrinë Shqipëtare (Albanische Legion ) me forcat Austro-Hungareze në Janar të vitit 1913


65634_566932760006311_1057169639_n.jpg
PRISHTIN

431786_566932620006325_1976076785_n.jpg


12373_566932493339671_856409317_n.jpg
Prishtina


313721_566930956673158_196510840_n.jpg
Peja

67564_566928923340028_1121290878_n.jpg

407112_566928090006778_1951319481_n.jpg
peja

559056_566927863340134_1788944658_n.jpg
lum bardh

165488_566927703340150_1718173092_n.jpg
peja

625590_566927636673490_333728910_n.jpg


923060_566927453340175_1355469141_n.jpg
dit tregu ne pej.
529160_566927376673516_1453526060_n.jpg

11756_566927063340214_1100210424_n.jpg


562410_566926900006897_1982852585_n.jpg
300712_553475448018709_1115776630_n.jpg
albani
 

Alessia

What I do is who I'm .
Titulli: Foto historike

images
 

Arfenilla

Themelues i Forumit
Themelues
Titulli: Foto historike

554915_553475311352056_1009683329_n.jpg


63053_553475124685408_574265229_n.jpg
Albania

378977_553475044685416_864713840_n.jpg
Albania

599613_553474731352114_1861860594_n.jpg


407_553474061352181_2052063273_n.jpg
1947 albani
599656_553473861352201_936609638_n.jpg


549922_553473738018880_499566925_n.jpg


487890_553473588018895_881747606_n.jpg


481220_553473404685580_1615472950_n.jpg


575237_553473221352265_3022030_n.jpg531592_553473138018940_947214934_n.jpg
Albania

429677_553473004685620_404322007_n.jpg
Albani

72440_553472754685645_858824152_n.jpg


45192_553472598018994_1194813209_n.jpg488136_553472061352381_1947115817_n.jpg


5396_585383191494601_1309833890_n.jpg390937_584817084884545_1717778344_n.jpg
Debimi i shqiptareve nga Molla e Kuqe ne drejtim te Turqise me 1878
 

Arfenilla

Themelues i Forumit
Themelues
Titulli: Foto historike

481684_135481426602402_343878567_n.jpg.Kufiri përmes trojeve etnike të Shqipërisë së Vjetër Verilindore i vendosur pa drejtësisht më 1879, (një vit pas dëbimit të dhunshëm të popullatës shqiptare nga trojet e vjetra të Shqipërisë së Vjetër Verilindore) do të jetë përherë një plagë e pashërueshme që kërkon të shqyrtohet sa më parë! Kjo plagë është shkaktuar nën mbikëqyrjen dhe monitorimin e përfaqësuesve potencial të fuqive të mëdha europiane si të Anglisë, Francës, Rusisë, Austro-Hungarisë, Italisë dhe Turqisë, të cilët ishin faktorët kryesor që i kishin okupuar para shumë shekujsh këto troje të lashta të Arbrit. Porse kufiri tragjik shqiptaro-shqiptarë, kishte filluar për herë të parë të zyrtarizohej në qershor dhe korrik të vitit 1879. Këto harta ishin vizatuar dhe analizuar në punimet plenare të Kongresit të Berlinit, një vit më parë kur kishte filluar të shkelej dhe nëpërkëmbej integriteti dhe sovraniteti i tokave të Shqipërisë së Vjetër Verilindore.
Në atë kongres, kufizohej çdo e drejtë nga fuqitë e mëdha europiane që të ndryshohet dhe korrigjohet ndonjëherë kufiri real dhe natyror i Shqipërisë dhe se demarkacioni i vijës kufitare atëbotë do të ishte nga Yeni Pazari - Prepellaci - Merdari - Vasileva - Medvegja dhe se e njëjta vijë imponuese do të vazhdonte atje larg mbi Vrajë te kisha e Shën Ilijës dhe zbriste duke kaluar nëpër Vërtogoshin e Epërme dhe atë të Poshtmin për të ardhur më pastaj poshtë në Moravën Jugore në Ristoc te dogana e quajtur Nokta dhe për të vazhduar pastaj talvegun e maleve të Rujanit dhe do të përfundonte në اukën e Kriva Pallangës të Bullgarisë. Lidhur me këtë, duhet cekur edhe fjalët shprehëse të Dr. Gj. Shehut dhe Dr. H. Bajramit të cilët thonë se: “mes Serbisë dhe Portës së Lartë, kurra-kurrës nuk është nënshkruar asnjë marrëveshje ndërshtetërore që ka të bëjë me çështjen e imperiumit dhe kondominiumit. Kjo do të thotë se Serbia dëmet që ua ka bërë shqiptarëve si okupatorë në Sanxhakun e Nishit - Vilajetin e Kosovës, Manastirit dhe në Shqipërinë Bregdetare që nga vitet 1877 e gjer me 1912 nuk i ka paguar asnjëherë
Një shënim tjetër arkival serb AS, MUD; mbi shënimin e vijës së demarkacionit kufitar nëpër trojet e vjetra etnike të Shqipërisë së Vjetër Verilindore. Atëbotë kjo shkresë do t’i dërgohej përmes emisarëve serb, ministrit të punëve të jashtme Dr. Jovan Ristiqit. Ky është një material autentik dhe mjaft relevant që flet qartë dhe mjaft bindshëm mbi copëtimin dhe gllabërimin e tokave tona shqiptare nga Kongresi i Berlinit i Gjermanisë së Otto von Bizmarkut. Pra i dashur studiues kështu thuhej në këtë dokument arkival serb: “Pas përfundimit të Kongresit të Berlinit, kishte filluar mes Principatës të Serbisë dhe Turqisë, përcaktimi nëpër sektorët regjional shënimi i vijës së demarkacionit kufitar. Ajo ishte realizuar gjatë qershorit dhe korrikut të vitit 1879 dhe atë nën pranin dhe mbikëqyrjen e komisioneve ndërkombëtare, në të cilën ishin përfaqësuesit e Anglisë, Francës, Italisë, Rusisë, Austro-Hungarisë, Turqisë dhe Serbisë” (2).
Njëri nga komisionet nëpër Nish dhe Leskoc, kishte arritur në malet e Kopilakut dhe në ato të Vele Gllavës, ku e kishte përcaktuar vijën e demarkacionit mes Serbisë dhe Turqisë dhe se kjo linjë kufitare do të mbetej e pandryshuar, gjer nga fillimi i Luftës së Parë Ballkanike më 1912. Puna, e këtij komisioni ishte përcjellë me kundërshtime dhe situata të mundimshme, shpesh herë punohej për interesat e huaja, duke i korruptuar dhe mashtruar anëtarët e saj, në dëm të trojeve etnike të Shqipërisë së Vjetër Verilindore.
Për këto parregullsi, mbi përcaktimin e vijës së demarkacionit kufitar, fletë edhe letra e poshtë cituar që ia kishte dërguar njëri nga anëtarët serb pranë atij komisioni verifikues z. D. Franasoviq, ministrit të punëve botore z. Jovan Ristiqit, të cilën po e japim në tërësi të shqipëruar tekstualisht ashtu siç është nxjerrë nga arkivi i historiografisë serbe As MID, më 1 qershor të vitit 1879 nga Prepolja e Shqipërisë së Vjetër Verilindore
Në Prepole - Qershor 1879

Shumë i dashur dhe i respektuar zotëri!
Pas nëntë ditësh udhëtimi nga Nishi, ja sot gjendemi në Prepellac. E dijë se me padurim i prisni nga unë informatat, mbi udhëtimin dhe punën e komisionit verifikues, sikurse të mos ishte mos durimi juaj nxitës, heshtja ime për këtë pikë të rëndësishme do të vazhdonte edhe më tutje. Ja ku është raporti i hollësishëm mbi rrugëtimin dhe punën e komisionit mbi vijën e demarkacionit kufitar, (këtu për trojet e vjetra të Shqipërisë etnike verilindore të Nishit dhe Toplicës v. a.):
Më 21 qershor, në orën 6 e gjysmë të mëngjesit, u nisëm nga Nishi dhe se në mesditë arritëm në Leskoc, ku drekuam dhe pak pushuam, porse konakun për atë ditë e kishim në fshatin Mirashevc, 4 orë në jugperëndim të Leskocit. Udhëtimi ishte i kënaqshëm, me përjashtim se Francezi pak ishte i hidhëruar dhe bërtiste sepse karrocierët nga Nishi, nuk ishin nisur në ora gjashtë por në gjashtë e gjysmë. Kuptohet se ai hidhërim ishte nga temperamenti i tij momental, porse gjatë drekës në Leskoc tani më ishte qetësuar fare. Kur arritëm në Mirashevc, e kuptuam se Arnautët-shqiptarët një ditë më parë, kishin zbritur në fshat dhe i kishin marrë 30 frymë kafshë, meqenëse kufiri ishte gjashtë orë, e më tepër larg fshatit.
Më 22 qershor, u nisëm nga Mirashevci në ora 7 të mëngjesit dhe duke udhëtuar përpjetë lumit të Veternicës, arritëm në ora 3 e gjysmë pas dite në vendin e quajtur Kopilak të Gollakut. Aty e takuam një batalion gatishmërie të ushtrisë serbe nga Vraja, i cili e kishte për detyrë të na shoqëronte nëpër arat e kultivuara. Ndërse në Kopilak qëndruam gjer më 25 qershor, duke e pritur komisarin turk, i cili duhej të vinte nga Vraja, meqenëse komisari paraprak Jahja Pashai për shkak të çështjes së tij shëndetësore, kishte ngelur në Nish. Komisarët për arsye të komoditetit turk ishin mjaft të padurueshëm dhe se me të 24 qershor ata ia kishin dërguar një telegram Jahja Pashait në Nish. Me të cilin ankoheshin në avashllëkun turk. Veçanërisht ishte hidhëruar komisari austriak, sepse komisari anglez e kishte sulmuar atë kur kishte dashur që Turkut t’i kërkonte falje me fjalët: “a jeni ju Turk apo Anglez”?
Më 25 qershor, kishte ardhur shumë i prituri majori turk Abdyl Hamidi, nën përcjelljen e dy çetave nizamësh dhe me suitën e tij tmerrësisht të madhe prej 40 trupash furnizuese. Të cilët filluan të shkonin nëpër ujëndarësin e Malit Gollak, ata konakun e tyre e kishin në Vele Gllavë dhe se shënimi i vijës së demarkacionit kufitar kishte filluar të shkonte pa kurrfarë pengese.
Më 25 qershor, u nisëm në ora gjashtë e gjysmë të mëngjesit nga Vele Gllava dhe arritëm në ora 6 e gjysmë të mbrëmjes në Zajçevc, ku e kishim konakun. Në hartë ishte një distancë e vogël, porse defakto ajo ishte shumë më e madhe se sa mendohej sepse shkohej gjithashtu ujë ndarjes dhe nuk kishte kurrfarë pengesash, vetëm se tek një katund i vogël i shqiptarëve i quajtur Shahiq, vija e demarkacionit kufitar aty duhej shmangur shumë pak ujëndarësit. Sipas rregullës fshati duhej të ndahej dhe se dy shtëpitë shqiptare dhe një arë e vogël, një ditë lavër, kishte mbetur nga ana e përroit, d.m.th. në anën e Serbisë, ky koncesion ishte bërë nga pala Turke. Sipas mendimit serb ishte vepruar shumë mirë, sepse për një veprim të vogël, i cili nuk kishte vlerë as edhe për 200 grosh, duheshin të sakrifikoheshin pesë a gjashtë koka njerëzish në të ardhmen me rastin e ngritjes së gardhit kufitar. Duke shkuar përpara arritëm gjer tek fshati Sfircë, nga i cili fshat shqiptar gjysma e poshtme i takonte anës sonë d.m.th. asaj serbe, ndërsa pjesa e epërme i takonte anës turke-shqiptare. Ndërsa, herën tjetër një shqiptari iu kishte ndarë ara prej një gjysmë dite lavër, na ishte lutur që kjo të mos bëhej, duke pohuar se gjer më tani kemi qenë komshinj të mirë dhe se Krajlit (këtu është fjala për Knjazin e Serbisë Millan Obrenoviqin) nuk i ka mbetur për një gjysmë dite lavër. Në fund, kur e pa se nuk kishte më ndihmë tjetër, tha se ai vetë personalisht do të shkonte tek Krajli në Nish, për t’iu ankuar shtetit se aty nuk mundet të ngritët gardhi kufitar. Sepse ajo pjesë e vogël nuk kishte bash ama asnjë vlerë si nga aspekti ushtarak ashtu edhe nga aspekti tjetër.
Më 29 qershor, në ditën e Shën Pjetrit, koha kishte qenë me shi dhe mjegull dhe se tek në mesditë kishim mundur të niseshim dhe arritëm në konakun e paraparë në Mançestenë. Por në hartën (e Kongresit të Berlinit-v. a.) nuk ishte as Sekiraça dhe as Mançestena, porse nga Mançestena, vija e demarkacionit kufitar, shkonte plotësisht ndryshe nga ajo që ishte përcaktuar në hartën e vitit 1878. Aty vija kufitare ishte nënvizuar me ngjyrë të gjelbër dhe shkonte rreth kodrinave të Gjakajve, ama edhe ujëndarësi shkonte plotësisht ne anën e kundërt. Këtu lumi Bërvenik nuk ishte i caktuar mirë, sepse ai nuk buronte afër kodrës të fshatit Gjakaj, por në mes të Hërticës dhe Vasilevës dhe m’u për këtë gabim të kongresit ne i morëm 30 kilometra më tepër territor. Kështu që kufiri ynë shkonte përreth Hërticës në Mirovc kah Podujeva, duke na i lënë neve pozicionet më të rëndësishme të cilat shtriheshin për rreth luginës së Llapit dhe të Prepellacit. Në mesin e komisarëve ndërkombëtarë dominonte mendimi se këto pozicione ishin të pavlera, këtë ma kishte konfirmuar si komisari rus edhe ai prusian. Turqit, për këto pozicione të pavlera, kishin filluar të protestonin, pse vija e demarkacionit kufitar, ishte larguar nga Kodra e Gjakës, porse komisarët i kishin bindur ata se ishte bërë gabim me hartat dhe se kufiri ashtu ishte shënuar dhe se ata patjetër duhej t’i përbaheshin ujëndarësit, megjithëse ky ujëndarës shkonte krejtësisht në anën tjetër. Pastaj nga një lartësi afër fshatit Hërticë, ku është kufiri ynë, shihet shumë mirë Fusha e Kosovës dhe varri i Sulltan Muratit. Dhe se çfarë kujtimesh trishtuese e përfshijnë njeriun kur e hedhë shikimin e tij mbi Kosovën e pikëlluar (pikërisht kështu kishte filluar politika ksenofobe dhe mitomane serbe ndaj trojeve etnike të Shqipërisë etnike-v. a.).
Nga Mançëstena arritëm mbrëmë në Prepellac dhe se nga ana e jonë e majtë duke shkuar nga Kurshumlia në drejtim të Prishtinës, janë dy lartësi të mëdha, nga i cili i pari është diç më i ulët dhe gjendet shumë afër nasipit (ledhit) për në Prishtinë, ndërsa ai tjetri vis-lartësi është më i lartë dhe dominon mbi të parin. Pozicionet kryesore mbetën në anën tonë të kufirit dhe se shtrihen vetëm se një kilometër nga ana lindore pranë njëri tjetrit. Kurse çështja e Prepellacit, do të zgjidhet në favorin tonë për këtë më bindi komisari rus dhe ai austriak. Pozicioni, kryesor do të mbetet në anën tonë, kurse lartësia e parë që gjendet shumë afër ledhit, do të ndahet, por prapë se prapë anës sonë (këtu është fjala për serbët-v. a.), do t’i mbetej mjaft hapësirë për ta ngritur fortifikatën e dytë (3).
Ndërsa, kufiri te kisha e Shën Ilijës mbi Vrajë, i vitit 1879. Me pakë ndryshime nga ai i Traktatit të Shën Stefanit më 1878, kishte mbetur pothuajse i njëjtë. Dhe se vija detale e demarkacionit kufitar atëbotë shkonte nga kufiri serbo-shqiptar, ku do t’i përfshinte regjionet e Preshevës dhe të Gjilanit dhe zbriste gjer në Preshevë, nga aty vija kufitare pastaj kthehej nga Bilaçi dhe Somolica, për t’iu ngjitur talvegut të masiveve malore të Rujanit, dhe Starcës, ku do t’i përshkonte më pastaj majat e maleve të Bejavicës dhe Matinës dhe se nga aty zbriste në luginën e Pçinjës. Pastaj, vija e demarkacionit shkonte drejt اukës të Kriva Pallangës, të Bullgarisë autonomiste që kishte ngelë edhe më tutje nën sovraniteti dhe integritetin Perandorinë Osmane.
 
Top