Fotot e para te eROSITA!

Empire

Antarë i Respektuar
Teleskopi gjerman me rreze X merr imazhet e para të universit.4sqMZBF5XwBSaVJc9ctFJ6-1024-80.png
Ky imazh eROSITA tregon Renë e Madhe Magellanike, fqinji ynë galaktik. Imazhi u krijua me ekspozime nga të shtatë modulet e pasqyrave të teleskopit; fotografitë janë realizuar midis 18 dhe 19 Tetor.


Imazhet e para nga një teleskop i gjuetisë së energjis seë errët janë zbuluar, dhe ato janë spektakolare.

Më 22 Tetor 2019, imazhet inauguruese nga teleskopi gjerman me rreze X eROSITA u prezantuan para publikut në Institutin Max Planck për Fizikë (MPE) në Bavari, Gjermani. Këto imazhe "të dritës së parë" janë një ndërthurje fotografish nga të shtatë modulet e pasqyrës Wolter-1 të teleskopit, të cilat kanë skanuar qiellin me kamera të zakonshme CCD.

4Ri5TuAaXG8uH4v4sP6hB6-650-80.png
Ky imazh nga eROSITA tregon A3391 / 3395, dy grupe ndërvepruese galaktikash që janë 800 milion vite dritë nga Toka.


Teleskopi eROSITA i agjencisë hapësinore gjermane (DLR), i cili ka bërë vëzhgime që nga 13 tetori, ka marrë pamje të kombinuara me rreze X të pjesëve të qiellit të natës. Ato përfshijnë foto të Cloud Large Magellanic Cloud (LMC) dhe A3391 / 3395, një palë ndërvepruese e grupimeve galaktike të vendosura rreth 800 milion vite dritë nga Toka.


"Këto imazhe të para nga teleskopi ynë tregojnë bukurinë e vërtetë të universit të fshehur," tha Peter Predehl, hetuesi kryesor i eROSITA, në një deklaratë. "Për të përmbushur qëllimet tona shkencore, na duhej ndjeshmëri e mjaftueshme për të zbuluar grupimet më të largëta të galaktikave në univers mbi tërë qiellin dhe për t'i zgjidhur ato në mënyrë hapësinore. Këto imazhe të para të lehta tregojnë se ne mund të bëjmë pikërisht atë, por mund të shkojmë shumë me tutje."

5roceQwyjSBV4uZMY4pZwD-650-80.jpg
Foto e eROSITA me rreze X para se të nisej në bordin e një rakete Proton në 13 korrik 2019.


Midis kamerave CCD të teleskopit dhe shtatë module pasqyre, Observatori është jashtëzakonisht i ndjeshëm. "Potenciali për zbulime të reja është i jashtëzakonshëm. Tani mund të fillojmë të korrim frytet e më shumë se 10 viteve punë," shtoi Predehl.

Një test për ndjeshmërinë e instrumentit, eROSITA ishte të kapte disa detaje interesante në LMC, duke përfshirë mbetjet e supernova SN 1987A dhe një numër të të dy yjeve në plan të parë dhe bërthamave galaktike të largëta aktive.

Teleskopi shumë i ndjeshëm eROSITA jo vetëm që do të ndihmojë shkencëtarët të kapin imazhe të hollësishme të objekteve kozmike si yjet dhe gazin shpërndarës, por gjithashtu mund të mbështesin hetimin e energjisë së errët, thanë shkencëtarët."Kjo është një ëndërr e realizuar. Ne tani e dimë se eROSITA mund të japë premtimin e saj dhe të krijojë një hartë të gjithë qiellit me rreze X me thellësi dhe detaje të papara", tha Andrea Merloni, shkencëtar i projektit eROSITA, në të njëjtën deklaratë.

"Vlera e trashëgimisë do të jetë e madhe," shtoi Meroni. "Përpos imazheve të bukura si ato që po tregojmë sot, katalogët e miliona objekteve qiellore ekzotike si vrima të zeza, grupime galaktike, yje neutron, supernova dhe yje aktive do të përdoren nga astronomët për vitet e ardhshme."

eROSITA, e cila nisi me një satelit Spektrum-Röntgen-Gamma (Spektr-RG) në bord të një rakete Proton në 13 korrik 2019, nga Baikonur Cosmodrome në Kazakistan, është pjesë e Spectrum Roentgen Gamma (SRG), një bashkëpunim astrofizik ruso-gjerman -Misioni i ruajtjes, i cili përfshin teleskopin rus ART-XC
 
Top