Fotot mahnitese nga bashkpunimi i disa teleskopeve!!

Çfarë marrim kur vendosim më shumë se një teleskop hapësinor për të vëzhguar në të njejtin objekt njëkohesisht? Imazhet janë tepër mahnitëse nga ky bashkpunim!

NASA së fundmi theksoi disa bashkëpunime midis Observatorit të saj me rreze X Chandra dhe teleskopëve të tjerë, veçanërisht Teleskopit Hapësinor Hubble, duke treguar se çfarë lloj imazhesh mund të prodhohen kur shikoni të njëjtin objekt në gjatësi valësh të ndryshme të dritës.

• M82

nnc29BpcWWbk8xtmfDB6fL-650-80.jpg
(Image credit: X-ray: NASA/CXC; Optical: NASA/STScI)

Galaktika M82 mund të shihet ne horizont nga Toka, duke i lejuar shkencëtarët një perspektivë të shkëlqyeshme sa herë që ndodh formimi i yjeve, pasi ka shumë pak yje midis tokës edhe M82 për të bllokuar pamjen. Vëzhgimet e Chandra, të dukshme në blu dhe rozë, tregojnë nivelin e temperaturave të larta të krijuara kur gazi nxehet nga shpërthimet e supernovës. Imazhet optike të Teleskopit Hapësinor Hubble (treguar në të kuqe dhe portokalli) zbulojnë formën e galaktikës.

• Abell 2744

7FxvWithgpwSWtYJN8NgmE-650-80.jpg
(Image credit: NASA/CXC; Optical: NASA/STScI)

Grumbulli i galaktikave Abell 2744 përfshin shumë gaz të mbinxehur që shkëlqen shumë në rrezet X. Rrezet X shihen në të dhënat e Chandra si re blu, krahas njëra-tjetrës me dritën optike të zbuluar nga Hubble të paraqitura në të kuqe, jeshile dhe blu. Grumbujt e galaktikave janë koleksione të mëdha të galaktikave të mbajtura së bashku nga graviteti, këto fenomene u mësojnë shumë astronomëve për strukturën e universit.

• Supernova 1987A (SN 1987A)

mRDHJkm86Uat8vJLZZd3L5-650-80.jpg
(Image credit: Radio: ALMA/ESO/NAOJ/NRAO)/P. Cigan/R. Indebetouw/NRAO/AUI/NSF/B. Saxton; X-ray: NASA/CXC/SAO/PSU/K. Frank et al.; Optical: NASA/STScI)

Një shpërthim i supernovës që ndodhi më 24 shkurt 1987, është ende duke prodhuar të dhëna të vlefshme shkencore. Teleskopët rishikojnë rregullisht Supernovën 1987A për të parë sesi evulon gazi dhe pluhuri me kalimin e viteve. Të dhënat e Chandra (në blu) tregojnë valën e tronditjes së supernovës që arrin një diametër përafërsisht katër vjet drite rreth yllit të shpërthyer. Pamja e Hubble tregon gjithashtu disa nga bashkëveprimet në gjatësinë e valëve optike, të paraqitura këtu në portokalli dhe të kuqe.

• Eta Carinae

Zuhos6PpysRybZ3DfdvtnR-650-80.jpg
(Image credit: NASA/CXC; Ultraviolet/Optical: NASA/STScI; Combined Image: NASA/ESA/N. Smith (University of Arizona)/J. Morse (BoldlyGo Institute)/A. Pagan)
Eta Carinae është një vend i mundshëm supernova në të ardhmen, pasi ajo pret dy yje masivë që rrotullohen rreth njëri-tjetrit dhe bashkëveprojnë kaotikisht përmes gravitetit dhe materialit. Të dhënat me rreze X Chandra këtu shfaqen me ngjyrë vjollcë, të dhënat optike nga Hubble tregojnë me të bardhë dhe të dhënat ultravioletë Hubble janë të dukshme në të kaltër. "Shpërthimet e mëparshme të këtij ylli kanë rezultuar në një unazë me rreze X të nxehtë që lëshon gaz me diametër rreth 2.3 vjet dritë në diametër që rrethon këto dy yje," thanë zyrtarët e NASA në një deklaratë të lëshuar me imazhet.


• Cartwheel Galaxy


g4Twa3vEDqZ5ebPxMgjvpc-650-80.jpg
(Image credit: X-ray: NASA/CXC; Optical: NASA/STScI)
Astronomët mendojnë se Galaktika Cartwheel me formë të çuditshme u spostua kur një galaktikë më e vogël kaloi përmes mesit të një objekti tjetër. Përplasja krijoi valë goditëse të gazit që nxiti formimin e yjeve. Rrezet X Chandra (në ngjyrë vjollcë) tregojnë gazin e nxehtë që u tërhoq 150,000 vite dritë larg gjatë përplasjes. Të dhënat optike të Hubble (të kuqe, jeshile dhe blu) tregojnë se ku përplasja mund të ketë shkaktuar formimin e yjeve.

• Mjegullnaja Helix

D6E5gC8SfW3fN5K8V2Qo9n-650-80.jpg
(Image credit: X-ray: NASA/CXC; Ultraviolet: NASA/JPL-Caltech/SSC; Optical: NASA/STScI(M. Meixner)/ESA/NRAO(T.A. Rector); Infrared: NASA/JPL-Caltech/K. Su)

Mjegullnaja Helix tregon të ardhmen e diellit tonë. Në rreth 5 miliardë vjet, dielli do të mbarojë karburantin për të djegur dhe shtresat e tij të jashtme do të zhvishen, duke lënë pas një bërthamë më të freskët të njohur si një xhuxh të bardhë. Chandra tregon me që rrezet X që rrethojnë yllin e xhuxhit të bardhë , mund të shikoni të dhëna në gjatësi vale optike nga Hubble (portokalli dhe blu), ultravjollcë nga Galaxy Evolution Explorer i NASA-s (cian) dhe infra të kuqe nga Teleskopi Hapësinor Spitzer i NASA-s (jeshile dhe e kuqe). Pamja shtrihet përafërsisht në katër vite dritë.
 
Top