Galaktikat me te hershme te Universit

Grupi Galaxive 13 miliardë vjet dritë larg mund të mbarojë 'epokat e errëta' kozmike para syve tanë

Këto tre galaktika janë disa nga më të vjetrat që janë parë ndonjëherë ne universin tonë.

53yw3jXPUNDBVKVVyQPSg3-1024-80.jpg

Kjo hartë e ilustruar e universit tregon grupin galaktik EGS77 duke pastruar mjegullën kozmike të universit të hershëm, rreth 13 miliardë vjet më parë.

Për qindra miliona vjet pas Big Bang, i gjithë universi ishte një supë e trashë e atomeve të hidrogjenit që notonin në errësirë totale. Aq e dendur ishte kjo supë kozmike sa që drita e parë nga yjet e para në ekzistencë nuk mund të depërtonte në të - mjegulla e hidrogjenit thjesht thithi dhe shpërndau dritën e yllit në qarqe, duke bllokuar universin në një epokë të errët kozmike.

Gjithçka ndryshoi pas rreth 500 milion vjet, kur filloi një krijim i madh kozmik i quajtur epoka e ribashkimit. Ndërsa galaktikat e lashta rriteshin gjithnjë e më shumë dhe rrezatonin energji më të fuqishme, ato filluan të digjnin mjegullën kozmike që i rrethonte duke i ndarë (ose jonizuar) atomet e hidrogjenit në një plazmë protonesh dhe elektronesh të lira. Papritur, drita mund të udhëtonte nëpër kozmos - së pari përmes "flluskave" të plazmës që rrethonin galaktika të mëdha, pastaj më larg dhe më larg, ndërsa flluska të shumta filluan të zgjerohen dhe mbivendoseshin.

Tani, për herë të parë, astronomët besojnë se kanë zbuluar tre nga ato flluska për pastrimin e mjegullës, të cilat riorganizuan universin në një grup galaktikash 13 miliardë vjet dritë larg.

Në një studim që u prezantua këtë javë në konferencën e Shoqërisë Astronomike Amerikane në Honolulu dhe u paraqit për një botim të ardhshëm të The Astrophysical Journal, një ekip ndërkombëtar i astronomëve identifikoi një treshe të galaktikave larg, që duket se po rrezatojnë disa nga dritat më të hershme vërejtur ndonjëherë. Grupi galaktik, i quajtur EGS77, daton afërsisht 680 milion vjet pas Big Bang (afërsisht 5% e moshës aktuale të universit prej 13.8 miliardë vjet) dhe duket se është i rrethuar nga tre flluska mbivendosëse të plazmës - domethënë këto galaktika pionierë mund të kenë qenë të kapura në aktin e ribashkimit të cepit të tyre të universit dhe për t'i dhënë fund epokave të errëta kozmike


"EGS77 ka formuar një flluskë të madhe që lejon dritën e saj të udhëtojë në Tokë", tha në një deklaratë bashkëautori i studimit Vithal Tilvi, studiues në Universitetin Shtetëror të Arizonës. "Përfundimisht, flluska si këto u rritën rreth të gjitha galaktikave dhe mbushën hapësirën ndërgalaktike, duke riionizuar universin dhe duke hapur rrugën për dritën për të udhëtuar nëpër kozmos."

Për të gjetur këto galaktika të lashta që pastrojnë mjegulla, studiuesit hulumtuan një pjesë të vogël të hapësirës për gjatësinë e valës së saktë të dritës ultravjollcë të emetuar nga yjet më të hershëm, të njohur edhe si emetimet Lyman-alfa. Drita fillon në një gjatësi vale 121.6 nanometra por, pasi udhëtoi për miliarda vjet nëpër universin në zgjerim, ngadalë shtrihet në intervalin infra të kuq (700 nanometra deri në 1 milimetër), i cili është më i lehtë për t’u zbuluar me teleskopët e Tokës.

Sondazhi zbuloi tre pika të mbivendosura të hapësirës që duket se lëshojnë gjatësinë e saktë të valëve tipike të yjeve të lashtë që jonizojnë rrethinat e tyre. Ekipi i krahasoi këto vëzhgime me të dhënat nga dy teleskopë të tjerë dhe konfirmoi se galaktikat ishin rreth 13 miliardë vite dritë larg, duke i bërë ato grupin më të largët të galaktikave të zbuluar ndonjëherë dhe duke i vendosur ato drejt në kufirin e epokës së ribashkimit.

"EGS77 është grupi i parë galaktik i kapur në aktin e pastrimit të kësaj mjegulle kozmike", tha bashkëautori i studimit James Rhoads i Qendrës së Fluturimit Hapësinor të NASA-s në Greenbelt, Maryland, në deklaratë

LiveScience.com
 
Nese keta tanet tani i kane vezhguar keta (se tani kane arritur te ne rrezet e emetuara te drites) kush e di ku jane tani ato galaktika, a ekzistojne ende, jane shkaterruar apo bashkuar me ndonje tjeter...
 
Nese keta tanet tani i kane vezhguar keta (se tani kane arritur te ne rrezet e emetuara te drites) kush e di ku jane tani ato galaktika, a ekzistojne ende, jane shkaterruar apo bashkuar me ndonje tjeter...
Kur ti shikojn mbas 13 miliard vitesh do e bej nje postim per te then sesi do jen 😛😛😂😂 , shpresoj mos te kesh hequr dor nga forumi deri ateher 😛
 
Top