Giovanni Francesco Albani

Lauri

Anunnak
Papa Klemente XI 1713
Giovanni Francesco Albani me origjine nga Mati,
Lindi ne 1649 dhe vdiq ne 1721
Papa ne Vatikan: 1740 - 1721
FB_IMG_1610826845557.jpg
Lindur më 23 korrik 1649 në Urbino (sipas burimeve të tjera në Pesaro) nga Karlo Albani dhe Elena Mosca (të dy fisnikë), ai ishte djali i madh i familjes. Albani ishte një familje fisnike me origjinë shqiptare, ndërsa nëna Elena i përkiste familjes së markave të Mosca di Pesaro.
Ritratto_di_Clemente_XI.jpg
Si kreu shkollimin e plotë në Romë, falë aftësive të tij, ngjiti shumë shpejt shkallët e karrierës kishtare: së pari si sekretar i kanonikëve (1687), më pas si kardinal (1690) e së fundi si i 261-ti pasardhës i Shën Pjetrit (23 nëntor 1700). Pati një papni të trazuar nga konflikti i vazhdueshëm ndërmjet Francës e Perandorisë spanjolle, që krijoi rrezikun e një sulmi të armatosur kundër papatit. Përballoi me urtësi këtë konflikt e të tjerë, që u krijuan pas Traktateve të Utrehtit, të Ratsadit e të Badenit (1712- 1714) ku u caktuan normat për ndarjen e Evropës. Më pas iu desh të përballonte një rrezik tjetër: atë të pushtimit turk.
Përmbledhje by lauri
 
Top