Iluzioni i ilaçeve të lira, shpenzojmë më shumë se nuk bëjnë efekt

ilace-2.jpg
Teksa çmimet e barnave janë ulur të paktën me 2% këtë vit sipas INSTAT, importi i tyre është rritur dukshëm.

Nga të dhënat e Doganave mësohet për periudhën 11 mujore (janar-nëntor 2016) importet e ilaçeve shënuan një rritje vjetore në vlerë me 9%, duke arritur në 19 miliardë lekë, ose 138 milionë euro.

Burimet nga tregu pohojnë se vlera e lartë e ilaçeve i korrespondon volumeve më të larta të importit, teksa tregu po vuan pasojat e medikamenteve jo cilësore. Për rrjedhojë qytetarët paguajnë më shumë, pasi duke blere dy tre herë ilaçet për një kurë harxhojnë më shumë se më parë. Mjekët dhe farmacistët pohojnë se në listën e barnave të rimbursuara janë futur ato më të lirat, që kanë më pak efekt.

Këtë e tregon edhe gjeografia e importit të ilaçeve, kur shihet se importet e tyre nga Gjermania kanë rënë me 20 për qind, teksa shihet një rritje e tyre me Rajonin.
grafik-importi-i-produkteve-farmaceutike.png

Tregu i barnave në Shqipëri është rregulluar, ndërkohë që barnat dhe shërbimet farmaceutike ofrohen nga sektori privat. Së fundmi, është ngritur Agjencia Kombëtare e Barnave dhe Materialeve Mjekësore.

Ministria e Shëndetësisë thotë se si pasojë e masave për të rritur aksesin në barna të sigurta dhe ulur barrën financiare të tyre, prej vitit 2015 mjaft barna tregtohen me çmime rreth 30% më të lira krahasuar me vitin 2013.

Programi i qeverisë parashikon uljen e çmimit të shitjes së barnave në Shqipëri.

Ndërkohë, janë përjashtuar nga TVSh 10% barnat dhe materialet mjekësore dhe nga TVSH 20% materialet mjekësore të implantueshme./Monitor
 

Aver

VIP
Titulli: Iluzioni i ilaçeve të lira, shpenzojmë më shumë se nuk bëjnë efekt

Supa e lire ti djeg buzet.

Por nga halli i marrin te gjithe, se po te kishin standard apo sigurim shendetesor padyshim qe do te shkonin ne opsionin e kualitetit.
 
Top