Ismailitët dhe “epoka e artë islamike”

Screen-Shot-2017-03-01-at-14.04.10.jpg
Ndryshe nga sekti më i madh i Islamit, Sunitët, Ismailitët i përkasin degës shiite. Megjithatë, ndryshe nga shiitët ortodoksë, Ismailitët nuk i qëndrojnë besimit të Dymbëdhjetë Imamëve si pasardhës të vërtetë spiritualë të Muhamedit.

Po kështu, komuniteti Ismailit pranon haptaz disa tradita jomyslimane, duke përfshirë etikën kristiane dhe filozofinë greke. Për shkak të kësaj, ismailitët persekutohen shpesh në shumë vende fondamentaliste.

Gjatë Kalifatit fatimid (909-1171), kalifët Ismailitë sunduan perandorinë ndërkohë që dijetarët Ismailitë prodhuan shumë tekste ismailite që përfshinin edhe ezoterizmin, gnosticizmin dhe mësimet klasike Perëndimore dhe Lindore.

Për shkak të kësaj, është sugjeruar se Ismailizmi mendjehapur solli Epokën e Artë të Islamit dhe lehtësoi përkthimet në arabisht dhe persisht, të teksteve hebreje, greke dhe romake. Por më pas, për shkak të Kalifatit Abasid dhe më pas fuqisë së islamit sunit, Ismailitët u shtypën dhe u detyruan të kalojnë në ilegalitet për shumë shekuj.bota al
 

Lauri

Anunnak
E vertete, islami kishte nje perjudhe te arte per gjate 2_3shekuj. Pastaj ra ne errsiren e origjines beduine ku jane edhe sot.
 

Soulmind

Soli/Soulmendja/Soul
S'ka gje! Te jete si te doje! Islami do triumfoje dhe Lauri do e deshmoje!
:p

giphy.gif
 

NeVertiti

~Kohe & Stine~
S'ka gje! Te jete si te doje! Islami do triumfoje dhe Lauri do e deshmoje!
:p

ahahahhahahaha perse do t"ia sjellesh "vdekjen" e sigurte me kete qe thua..

S"ke qene kaq sherxhie Soulinn ,je baa nccc :p
 

Soulmind

Soli/Soulmendja/Soul
ahahahhahahaha perse do t"ia sjellesh "vdekjen" e sigurte me kete qe thua..

S"ke qene kaq sherxhie Soulinn ,je baa nccc :p

lol

Kam vetem 5 min kohe ne dispozicion e me doli kjo tema para. Ca faji kam une :(.
A do ca kokoshka dhe ti o Nev'? :D Se Laurit me i dhene do i hedhi ne toke prej nervash :p
 

NeVertiti

~Kohe & Stine~
lol

Kam vetem 5 min kohe ne dispozicion e me doli kjo tema para. Ca faji kam une :(.
A do ca kokoshka dhe ti o Nev'? :D Se Laurit me i dhene do i hedhi ne toke prej nervash :p

Silli , dhe pse koha per kafe ketu,s"eshte dreke si te ti :p
 

Lauri

Anunnak
ahahahhahahaha perse do t"ia sjellesh "vdekjen" e sigurte me kete qe thua..

S"ke qene kaq sherxhie Soulinn ,je baa nccc :p
Tani qe na u hoq qafe nga stafi i doli boja origjinale.
Kur ka qene paqesore kjo? Asnjehere, kishte vetem truko.
 
Top