Kalimi tranzit i Mërkurit

Empire

Antarë i Respektuar
Map.jpg
Një nga spektaklet më të mirë në astronomi është të dëshmosh kalimin e një objekti përpara një tjetri. Kjo mund të shndërrohet në një eklips, një okultacion ose një ngjarje e rrallë e njohur si një tranzit planetar. Ne kemi një ngjarje të tillë më 11 nëntor, pasi një tranzit i Mërkurit në të gjithë fytyrën e diellit do të ndodh për herë të fundit këtë dekadë.

Shiko fotografinë anim2d-380.mp4


Ngjarja dhe kush do ta shohë: kohëzgjatja e tranzitit është 5 orë, 28 minuta dhe 47 sekonda me kohën e lirë. Ngjarja është e vendosur mirë për Amerikën e Jugut dhe Amerikën Veriore Lindore, e cila do të dëshmojë tranzitin në tërësinë e saj. Amerika Veriore dhe Perëndimore do të shohë tranzitin në zhvillim e sipër gjatë lindjes së diellit, ndërsa Afrika, Evropa dhe Lindja e Mesme do të shohin tranzitin afer perëndimit të diellit. Mbani në mend, shikimi i tranzitit të ulët në horizontin pranë lindjes së diellit ose perëndimit të diellit gjithashtu do t'i japë fotografëve një shans për të kapur Diellin, dhe hijen e Mërkurit, duke e bërë një fotografi shumë të veçantë. Vetëm Australia dhe Azia lindore / qendrore do të humbasin këtë fenomen, nga shqipëria do jet i dukshëm në orët:
13:34:43 - fillimi i dukjes
13:37:06 - dukje e plote e Mërkurit
16:19:46 -pozicioni në mesin e diellit
19:02:31- pozicioni fundit i dukjes se plot
19:04:54- dukja perfundimtare në diell.
Mërkuri nga që është një planet shum i vogël dukja është e mundur vetëm me teleskop ( amator & profesional , me xham mbrojtës gjithmon) , mund ta ndiqni online gjithashtu nëpër disa website te ndryshme që e ofrojn nga teleskop që ndodhen ne tokë ose hapësirë ( website i NASA e ofron gjithashtu).
 
Last edited by a moderator:
Top