Kanceri i Ezofagut

dr.Dugi

Anëtar i ri
Ezofagu është një tub muskulor me gjatesi 20-25 cm dhe 2-3 cm i gjerë që shërben si një përcjellës për ushqim dhe pije nga goja në stomak. Dy llojet kryesore të kancerit esophageal janë:

  • Tumori me qeliza Skuamoze qe lind nga qelizat epiteliale të ezofagut.
  • Adenokarcinoma lind nga gjëndrat esophageale ose brenda një segment të ezofagut Baret së.
Tumoret Shumica ndodhin në pjesen e fundit te ezofagut . 40% në 1/3 poshtme. 45% në mesë. 15% në 1/3 e siperme.
Grupet me te rrezikuara: Të dyja llojet e kancerit esophageal jane më te zakonshëm në njerëzit më të vjetër se 60 vjet, por faktorët e rrezikut për Adenokarcinoma janë të ndryshme nga ato të tumorit me qeliza skuamose.

  • Adenokarcinoma e ezofagut është zakonisht më parë brenda një segment të ezofagut Baret, plagë kronike peptike në pjesen e poshtme te ezofagut. Ky është një kusht i fituar qe karakterizohet nga qelizat precancerous që zëvendësojnë rreshtimin normal qelizor të pjesës se poshtme të ezofagut.Gjendja paraqitet si një komplikacion i rikthimit përmbajtjes së stomakut në pjesen e posthme te ezofagut.
  • Tumori qeliza Skuamoze ndodh më shpesh në njerëzit të cilët kryesisht përdorin duhan dhe alkool ose që kanë gëlltitur më parë një substancë kaustike, për shembull plumbin. Sëmundja është edhe më e zakonshme në njerëz që kanë qenë të diagnostikuar me kancer të qelizave squamous të kokës dhe qafës.
  • Burrat kanë deri në 5 herë më shumë gjasa sesa gratë për tu diagnostikuar me kancer esophageal.
  • Me shume i prek Afro-Amerikanet
  • Norma e incidencës përgjithësisht rritet me moshën në të gjitha grupet racore dhe etnike.
Kanceri i ezofagut është një kancer i zakonshëm në vendet në zhvillim të botës, ku tumoret shumica janë kanceret squamous celularë. Faktorë të rëndësishëm të rrezikut në vendet në zhvillim jane:

  • Mangësi ushqyese që lidhen me mungesën e frutave dhe perimeve të freskëta.
  • Pirja e pijeve të nxehta.
  • Duhani dhe pertypja e tij.
 
Top