Kerpudha ne gjendje te kontrolloje mendjen e insekteve.

Hard Styler

ђєค๔ђยภtєг
Behet fjale per kerpudhen me emrin shkencore Ophiocordyceps e cila eshte ne gjendje te rritet ne trupin e insekteve dhe tu kontrolloje mendjen duke arritur dhe ti vras. Gjendet ne Pyjet Tropikale te Brazilit dhe sic shkruan
National Geographic,
"Kur kjo gjallese infekton nje milingon, merr kontrollin e trurit te saj dhe sapo milingona leviz dhe vendoset ne nje vend ku eshte e mundur rritja e kesaj kerpudhe, ajo e vret".

Videoja e meposhtme tregon sesi milingona ben veprime "jo te zakonshme" dhe disa kerpudha te tjera te kesaj familje qe jan te specializuara ne kontrollin e mendjes te insekteve te tjere. Ne kete menyre insektet trasformohen perkohesisht ne "zombie". Por sipas studimeve te fundit, kjo kerpudhe ndihmon dhe ne kontrollin e mbi popullimit te insekteve, pasi ajo perhapet athere kur numeri i insekteve shtohet dhe bashke me te dhe mundesia per te takuar kete "mik" te rrezikshme per mendjen dhe trupin e tyre.
Perkethyer dhe redaktuar nga
Hard Styler
 
Redaktimi i fundit:
Top