KQZ shkel ligjin, i jep PD 71 mandate

xxl

IT Professional
TIRANث- Komisioni Qendror i Zgjedhjeve, në mënyrë të kundërligjshme dhe pa një vendim, ka shpallur dje rezultatet e zgjedhjeve të 28 qershorit, duke i dhënë koalicionit të sotëm qeverisës 71 mandate.


Pavarësisht se KQZ-ja nuk ka mbyllur ende asnjë rezultat për asnjërin qark, aq më shumë kur në dy qarqe, Fier dhe Lezhë, mbeten ende kuti votimi pa numëruar, çka në njërin prej këtyre rasteve dhe, pikërisht në atë të Fierit, mund të sjellë dhe ndryshim të rezultatit të zgjedhjeve, jo vetëm në vota, por edhe në mandate, zëdhënësi i këtij institucioni, duke u konsultuar vetëm me kryetarin, Arben Ristani, dhe pa dijeninë e anëtarëve të tjerë të këtij komisioni, ka shpallur dje në mbrëmje rezultatet paraprake.


Ai ka shkelur në këtë mënyrë Kodin Zgjedhor, i cili nuk parashikon në asnjë nen të tij rezultatet paraprake, aq më shumë kur për to nuk ka një vendim.


"Po ju japim këto rezultate që vijnë të konfirmuara tashmë nga 4704 qendra votimi në rang vendi, duke pasur parasysh që në total kemi pasur 4753 qendra votimi. Në bazë të këtij rezultati paraprak, që vjen deri në këtë moment, më lejoni të japë shifrat dhe përqindjet sipas koalicioneve.


"Aleanca e Ndryshimit" ka 707.089 vota, ose 46.69 %. "Aleanca Poli i Lirisë" 27.493 vota, ose 1.82 %, "Aleanca Socialiste për Integrim" 83.767 vota ose 5.56 %, "Bashkimi për Ndryshim", 683.936 vota, ose 45.36 %.


Të përkthyera tashmë në mandate, rezulton që koalicionet respektive të kenë në total, "Aleanca e Ndryshimit" 71 vende në Parlament, "Aleanca Socialiste për Integrim" 4 vende, dhe "Bashkimi për Ndryshim" 65 mandate", - tha Olli, duke dhënë në të njëjtën kohë edhe shpërndarjen e mandateve për secilin koalicion në të 11 qarqet.


Një hap i tillë cenon rëndë besueshmërinë e forcave politike tek ky institucion, pasi deklarata e zëdhënësit të Ristanit ka ardhur pikërisht disa orë pasi Kryeministri Berisha deklaroi se brenda ditës së djeshme shqiptarët do të njiheshin me një rezultat zgjedhor.


Por, ajo që e bën më të rëndë situatën në këtë mes, është vetë fakti se Komisioni Qendror i Zgjedhjeve ka marrë për bazë të dhënat operative dhe jo studimin e tabelës së rezultateve sipas KZAZ-ve.


Dalja e Ollit para mediave për të bërë këtë deklaratë, nuk ka qenë thjesht në kuadrin e daljeve të tij të zakonshme, pasi momenti dhe mënyra në të cilën ajo u bë, për socialistët krijon hije të forta dyshimi për një prapaskenë të mirorganizuar nga kryetari Ristani, i cili për ta është vënë në përdorim të plotë të Kryeministrit Berisha. Socialistët pretendojnë se kjo deklaratë ka paragjykuar tërësisht procesin dhe vendimmarrjen e nesërme të KQZ-së në lidhje me Qarkun e Fierit.


Në këtë mënyrë, duket se KQZ-ja në mënyrë të qëllimshme është bërë pjesë e debatit që ekziston mes dy kampeve kryesore politike, të cilat pretendojnë të marrin secila mandatin e fundit në Qarkun e Fierit, i cili ka marrë një rëndësi të veçantë, pasi përcakton dhe mazhorancën e ardhshme qeverisëse.


Duke bërë këtë deklaratë, në kushtet kur për këtë qark nuk janë numëruar ende dhe nëntë kuti votimi, të cilat janë tërhequr në Tiranë për t'u numëruar prej KQZ-së, ky komision i ka hedhur "benzinë zjarrit", duke i dhënë mazhorancës aktuale qeverisëse mandatin e fundit, pavarësisht fati i tij mbetet ende pezull. Për këtë mandat, PS-së i duhen vetëm 37 vota për të qenë fituese.


KQZ-ja, në këtë deklaratë, u është referuar rezultateve të 474 kutive në këtë qark, ndërkohë që nuk kemi ende një rezultat edhe për 14 kuti të tjera, për pesë prej të cilave nuk dihet nëse janë numëruar dhe nuk jepen vetëm rezultatet apo janë konsideruar si të pavlefshme nga vet KZAZ-të.


Në këtë mënyrë, KQZ-ja, me anë të kësaj deklarate, ka paralajmëruar një seancë të vështirë ditën e sotme, ku nuk përjashtohet mundësia e një qëndrimi refuzues nga ana e anëtarëve të mazhorancës për të marrë në numërim nëntë kutitë e Fierit.
 
Top