"Krishti i veluar"

Lauri

Anunnak
Krishti i mbuluar është një margaritar i artit barok që i detyrohet ekskluzivisht daltës shumë të frymëzuar të Sanmartinos dhe besimit që i është dhënë atijë për këtë vepër. Fakti që puna është bërë nga një bllok i vetëm mermeri, pa ndihmën e ndonjë konstruksioni alkimik, siç flasin misteret, i jep statujës një hijeshi edhe më të madhe.

Legjenda e velit, megjithatë, është e vështirë zhduket. Aura e misterit që e rrethon dhe transparenca "e lëngshme" e velit vazhdojnë ta ushqejnë atë mister.
Veli prej mermeri është aq e paprekshme dhe e bërë me aq shumë art sa lë edhe vëzhguesit më të aftë të habitur, aq sa gati nuk besohet që kjo vepër është punë e dorës humane..?
Autori:
Giuseppe Sanmartino.
Skulptura është e vendosur në kishën Sansevero të Napolit. Krishti i Veiluar është një nga veprat më të famshme dhe ndjellëse në botë.
Vepra, e krijuar në 1753.

View: https://m.youtube.com/watch?v=Ymy39PNYajA&feature=youtu.be


cri5.jpg
cri8.jpg
cri7.jpg
cri6.jpg
cri4.jpg
cri3.jpg
cri1-jpg.1781911
 
Top