Kriteret per te hyre ne NATO

Loyalty

Anëtar i Nderuar
Artikulli X i Traktatit Nordatlantik pershkruan se si shtetet mund te hyjne ne NATO:

"Shtetet anetare mund te ftojne vetem mbasi nje aprovimi te njezeshem cfaredolloj shteti europian qe permbush te gjitha kriteret dhe principet e ketij Pakti, duke marre keshtu mbi ngarkese sigurine e zones Atlantikoveriore. Cdo shtet i ftuar, mund te behet anetar i kesaj organizate, duke depozituar AKTIN E PRANIMIT qeverise se Shteteve te Bashkuara te Amerikes, e cila do informoje te gjitha shtetet e tjera per dorezimin e aktit"

Ky artikull i ve 2 kufizime shteteve te kandiduara per hyrje:

  • vetem shtetet eurpiane mund te jene kandidate per hyrje
  • shtetet e kandiduara duhet te jene te aprovuara nga te gjitha shtetet anetare
Kriteri i dyte spjegon qe cdo shtet pjesemarres ka te drejte kryesie, dhe mund te vere limite per hyrjen e nje shteti.
Ne praktike NATO ka formuluar nje sere kriteresh baze qe duhen permbushur per te hyre, por ne disa raste ka disa kritere shtese.
Rastet me te rendesishme te kritereve shtese, jane:

  1. Turqia bllokon hyrjen e Qipros ne NATO derisa ndarja e ishullit me Greqine te marre fund. Nga ana tjeter Qipro i kundervihet hyrjes se Turqise ne Kombet e Bashkuara.
  2. Greqia bllokon hyrjen e Maqedonise ne NATO derisa ajo te nderroje emer, sepse ky emer permban emrin e nje krahine te brendshme greke dhe nuk do qe te krijohen keqkuptime ne te ardhmen.
 
Top