Kuantika kompjuterike

Empire

Antarë i Respektuar
Filiali i kompanis Google të mërkurën arriti një përparim në hulumtimin informatik që është i dokumentuar në numrin më të fundit të revistës Nature. Gazeta u lëshua në internet rastësisht muajin e kaluar nga Administrata Kombëtare e Aeronautikës dhe Hapësirës së SHBA, e cila kontribuoi në hulumtim së bashku me Google, dhe u hoq shpejt. Tani letra e plotë është postuar sërisht.

download.jpeg

Ka vetëm një problem: IBM mendon se Google ka mbivlerësuar arritjet e saj.

Polemika është shembulli i fundit i kompanive të mëdha teknologjike që përpiqen të bëjnë njëra-tjetrën në llogaritjen kuantike, një fushë futuriste pa asnjë fitues të qartë akoma. Microsoft dhe Intel gjithashtu kanë punuar në mënyrë aktive në këtë zonë.


Llogaritja kuantike është krejtësisht ndryshe nga llogaritja e sotme. PC-të tona ekzistuese dhe pajisjet e telefonave te zgjuar shprehin informacione që në fund të fundit vijne nga bit 0 dhe 1 . Kompjuterët kuantikë punojnë në copa kuantike, ose kuubitë, gjë që është më e nuancuar - informacioni mund të jetë një dhe zero në të njëjtën kohë.

Kjo teknologji ka premtime. Mund të vijë në ndihmë për të zgjidhur problemet në të cilat kompjuterët modernë nuk janë aq të mirë. Mund të përmirësojë llogaritjen e modeleve të inteligjencës artificiale dhe mund të ndihmojë në punën e shkencave dhe të kimisë së materialeve. Madje mund të përdoret për të prishur një ditë encryption, dhe Google është i vetëdijshëm për këtë mundësi.

Gazeta Nature e Google flet për një eksperiment që studiuesit e bënë me një procesor me kapacitet 54-qubit të quajtur Sycamore. Qëllimi për Google ishte arritja e epërsisë kuantike - në thelb të bënte diçka me një kompjuter kuantik që do të zgjaste një kohë të gjatë në mënyrë praktike me kompjuterë normalë. Google është përqendruar në sfidën e epërsisë kuantike - një koncept që daton në vitin 2012 - për ca kohë.

"Procesori ynë Sycamore kërkon rreth 200 sekonda për të provuar një shembull të një qarku kuantik një milion herë - standardet tona aktualisht tregojnë se detyra ekuivalente për një superkompjuter klasik më të mirëfilltë do të zgjaste afro 10,000 vjet," shkruajnë studiuesit në letra.

download (1).jpeg

"Kjo rritje dramatike e shpejtësisë në krahasim me të gjithë algoritmet klasike të njohura është një realizim eksperimental i epërsisë kuantike për këtë detyrë specifike llogaritëse, duke paralajmëruar një prototip informatike të shumë pritur".

Google përgjoi infrastrukturën e vet informatike, aktualisht super kompjuteri më i fuqishëm në botë, për të simuluar punën kuantike dhe më pas ekstrapolimin.

IBM mori çështjen me llogaritjen e 10,000 viteve.

"Ne argumentojmë se një simulim ideal i së njëjtës detyrë mund të kryhet në një sistem klasik brenda 2.5 ditësh dhe me besnikëri shumë më të madhe," shkroi Edwin Pednault i IBM, John Gunnels dhe Jay Gambetta në një postim në blog. Ata thanë se epërsia kuantike në terma më të rreptë në fakt nuk ishte realizuar.

Duke lënë mënjanë skepticizmin e IBM për sa kohë do të duhej një kompjuter klasik për të bërë atë që bëri çipi i Google, tani bëhet pyetja se çfarë do të mund të bëjnë përfundimisht Google, IBM dhe kompani të tjera me sistemet e tyre kuantike.

"Ne jemi vetëm një algoritëm krijues larg aplikacioneve të vlefshme afat-shkurtër", kanë shkruar studiuesit në gazetën Nature.

Drejtori i Përgjithshëm i Google, Sundar Pichai u pyet për këtë në një intervistë me MIT Technology Review. Përgjigja sugjeron që kompania të paktën ka disa të dhëna rreth mundësive.

"Emocioni i vërtetë rreth kuantit është se universi funksionon në mënyrë thelbësore në një mënyrë kuantike, kështu që ju do të jeni në gjendje ta kuptoni më mirë natyrën. Janë ditët e hershme, por aty ku shkëlqen mekanika kuantike është aftësia për të simuluar molekulat, proceset molekulare, dhe unë mendoj se është aty ku do të jetë më i fuqishmi. Zbulimi i ilaçeve është një shembull i shkëlqyeshëm. Ose plehrat - procesi Haber prodhon 2% të emetimeve të karbonit në botë. Në natyrë i njëjti proces bëhet më me efikasitet ".

Zhvillimi i procesit Haber, tha ai, mund të ishte një dekadë larg.

IBM gjithashtu pranoi që shumë më tepër punë shtrihet përpara.

"Për kuantin që të ndikojë pozitivisht në shoqëri, detyra përpara është të vazhdojë të ndërtojë dhe të bëjë sisteme kompjuterike kuantike gjithnjë e më të fuqishme, të programueshme, që mund të zbatojnë, në mënyrë të riprodhueshme dhe të besueshme, një grup të gjerë demonstrimesh kuantike, algoritme dhe programe. Kjo është e vetmia rrugë përpara që zgjidhjet praktike të realizohen në kompjuterët kuantikë ”, kanë shkruar ata.
 
Last edited by a moderator:
Top