Kulti i personalitetit dhe pasojat e tij

Personaliteti, i atribuuar cilësive të mbinatyrshme, ishte në çdo kohë. Në kohët e lashta, njerëzit adhuronin hyjnitë, dhe më vonë në këtë rol njerëzit u zgjodhën - kur nga e drejta e lindjes, dhe kur nga meritat e supozuara. Cili është kulti i personalitetit - ne do të kuptojmë në këtë artikull.

Cili është kulti i personalitetit?​

Bëhet fjalë për ekzaltimin e një personi individual, i cili është një burrë shteti i shquar. Ata që janë të interesuar në atë që kultivi i personalitetit do të thotë, është e dobishme për të dhënë shembuj të emrave të tillë të njohur si Stalini, Hitleri, Mao Ce Dunti etj. Në monarkitë absolute mbretërit dhe perandorët luajtën rolin e zotave. Ata ishin të nderuar, ata adhuronin dhe vlerësonin jo për cilësi të veçanta, por thjesht për vetë faktin e qenies së tyre në fron.

Nën diktaturat dhe regjimet autoritare, tashmë nuk mjaftonte që të qëndronte në krye të pushtetit. Ishte e nevojshme që të ketë cilësi të jashtëzakonshme që e bëjnë sundimtarin të denjë për zyrën. Duke pasur mjete të fuqishme të propagandës, është e lehtë të kalosh veten si dikush që njerëzit duan të shohin si udhëheqës dhe sundimtar. Për njerëzit e tillë shkroi poezi dhe përbëjnë epikë, biografi të jetës. Punët e tyre u studiuan në institucionet arsimore dhe kudo që ishin të instaluar monumente.

Arsyet për formimin e kulit të personalitetit​

Një fenomen i tillë formohet vetëm nën kushte të caktuara:

 1. Duke kuptuar se cilat janë arsyet për themelimin e kultit të personalitetit, vlen të përgjigjemi se kjo është e mundur në një shoqëri me anëtarë të papjekur të cilët nuk duan të marrin përgjegjësinë për veprimet e tyre.
 2. Me një nivel të ulët të arsimimit, formohet një stil fetar-ritualizues i sjelljes.
 3. Pamundësia për të menduar në mënyrë kritike hap mundësi të gjera për diktatorin për të manipuluar dhe kontrolluar ndërgjegjen publike.
Njerëzit e japin atë me cilësitë më të mira - urtësinë, vendosmërinë, qëndrueshmërinë, mirësinë dhe të tjerët, pa e lejuar vetveten të dyshojë në korrektësinë e veprimeve të tij. Arsyet për krijimin e kulit të personalitetit janë të lidhura me krizën në vend:

 • lufta ose trazira;
 • krimit të shfrenuar;
 • rritja e çmimeve;
 • mungesa e mallrave në raftet e dyqaneve. Trazirat masive kërkojnë një sundimtar të fortë, dhe një gjë e tillë është gjithmonë atje.

Pse shpesh totalitarizmi prodhon një kult personaliteti?​

Me këtë formë të qeverisjes, gjithë pushteti është i përqendruar në duart e liderit. Ai vepron si forca kryesore politike, duke çrrënjosur mospajtimin në të gjitha mënyrat. Të gjitha aspektet e jetës njerëzore kontrollohen nga shteti. Njerëzit janë të frikësuar dhe të detyruar t'i binden qeverisë, ta respektojnë atë, megjithëse nuk ka asnjë ide se sa efektive është forca e tillë politike. Në një tokë të tillë formohet kulti i personalitetit, i cili luan rolin e lokomotivës dhe anëtarët e shoqërisë - vida në një makinë të madhe.

Cilat janë pasojat e kultit të personalitetit?​

Ato mund të konsiderohen në shembullin e kritikave të kultit të personalitetit të Stalinit. Pas raportit të Hrushovit më 25 shkurt 1956, në të cilin debatoi mitin e meritave të liderit, shpërthyen shpërthime në vend, një valë e indinjatës publike përfshiu atë. Duke iu përgjigjur pyetjes, çfarë është e gabuar me kulmin e personalitetit, vlen të përgjigjemi se shpesh ata që kthehen në pushtet e përdorin atë për të forcuar pozicionet e tyre. Pra, ishte me Nikita Sergejevic.

Duke shkruar të gjitha gabimet e viteve të kaluara në udhëheqësin e të gjitha kombeve, ai heshti për rolin e tij në këtë proces. Shoqëria dukej se kishte dalë nga hutimi dhe nuk ishte vetëm duke pritur reformat, por duke i kërkuar ato. U krijua një atmosferë e veçantë psikologjike e padurimit, duke nxitur autoritetet që të ndërmarrin veprime vendimtare dhe të rrisin rrezikun e një rrjedhe drejt populizmit propagandistik. Më vonë ndodhi.

Luftoni kundër kultit të personalitetit​

Debunking mitin e pagabueshmërisë së një udhëheqës, ata që erdhën në udhëheqjen nuk fitojnë, por humbasin. Rezultati përfundimtar i një procesi të tillë është:

 1. Duke minuar besimin e njerëzve në përsosjen e pushtetit suprem si të tillë.
 2. Kritika e kultit të personalitetit në shoqërinë sovjetike çoi në shkatërrimin e sistemit të frikës së plotë.
 3. Rritja kritike dhe e dhimbshme e praktikës socialiste botërore nga shoqëria.
 4. Ndarja e lëvizjes komuniste botërore dhe hyrja e saj në një periudhë krize, nga e cila nuk është më e zgjedhur. Nuk janë aq shumë krime të Stalinit, si gjithë sistemi shoqëror sovjetik që po dënohet.

Procesi i tejkalimit të kultit të personalitetit​

Sistemi sovjetik shtetëror politik filloi të transformohej menjëherë pas vdekjes së Stalinit në vitin 1953. Menjëherë vazhdoi të:

 1. Eliminimi i pasojave të represionit të Stalinit, amnistoi shumë të burgosur të kampeve të atëhershme anembanë vendit.
 2. Restaurimi i rendit dhe ligjit.
 3. Nga tribunat e pushtetit, ata biseduan shumë për tejkalimin e kulit të personalitetit dhe pasojave të tij, duke bërë thirrje për një politikë korrekte bolshevike, e cila është legjitime dhe në përputhje me parimet e ideologjisë së Leninit.
Kultin e personalitetit dhe pasojat e tij krijuan "shkrirjen" e Hrushovit, e cila iu nënshtrua tri fazave të zhvillimit të saj. Dhe valët e "de-stalinizimit" përfshijnë ristrukturimin e Gorbaçovit, si dhe shumë ngjarje të Rusisë moderne. Nivelet e shpejta të industrializimit dhe të bujqësisë janë duke u zhvilluar, institutet kërkimore shkencore po krijohen dhe përparimi teknologjik po kalon në lartësitë e tij.

Problemet moderne të kultit të personalitetit​

Deri më sot, problemi i kultit të personalitetit është një drejtim teorik për punën e shkencëtarëve më të mëdhenj. Ata studiojnë procesin e asimilimit të vlerave morale si një element integral i kulturës. Baza e risive humaniste në arsim është tërësia e vlerave të çdo individi - tiparet e karakterit , karakterit moral, ndjenjat. Ky është një qasje e përqendruar tek njeriu në arsim. Kultin e personalitetit dhe pasojat e tij fliten në kontekstin e studimit të problemit të kulturës personale si një pjesë e pandashme e procesit të zotërimit të kulturës nga njeriu.

Libra për kultin e personalitetit​

Miliona njerëz u shtypën, qëlluan dhe u burgosën në kampe, ndërsa ishin në krye të sundimit të Stalinit. Vendi ende përjeton pasojat e këtyre ngjarjeve. Shumë shkrimtarë të shquar në kohë të ndryshme ngriti velin e fshehtësisë, duke përshkruar karakteristikat e kulit të personalitetit dhe pasojat për të cilat kjo ekzaltim i një individi çoi. Veprat më të famshme përfshijnë:

 1. "Archipelago Gulag" nga A. Solzhenitsyn . Ky roman-rrëfim u përfshi në "100 librat e shekullit".
 2. "Refuzuar" Anchi Ming . Ky roman historik nxjerr në pah kulmin e personalitetit të Mao Ce Dunit dhe pasojat tragjike të sundimit të tij.
 3. "Këshilltar sekret i udhëheqësit" V. Uspensky . Dy libra përshkruajnë aktivitetet e Stalinit në emër të bashkëpunëtorit të tij. Tregimi nuk e zbukuron, por nuk e zien lideri i të gjitha kombeve, por tregon sinqerisht ngjarjet e atyre viteve.
Everaoh.com
 
Top