Kultura e Kapitalizmit

Loyalty

Anëtar i Nderuar
Ne 1800, pas fillimit te ngritjes se hekurudhave, kantiereve detare dhe industrive te ndryshme, filloi te rritej numri i grupeve "FORDISTE". Ky lloj modeli organizues bazohej ne metodat e ushtrise gjermane (ndarja e reparteve, zgjedhja e nje kapoje etj)
.
Avantazhi ishte tek kontrolli i informacjoneve qe vinin nga poshte - larte, dhe ne kete menyre ishte me e thjeshte matja e kohes.
Kjo lloj strukture ishte efikase por jo e efektshme per shkak te nje problemi socjal. Ndermarrja duhet te jape pune dhe duhet te bej punonjesit e saj te ndihen mire, per te ulur gjakrat.

Mbas akordeve te Bretton Woods, te sigluara nga shume banka kombetare SHBA-ja dhe fituesit e luftes se dyte boterore filluan te ndihmonin ekonomikisht njeri-tjetrin duke fortesuar lidhjet Dollar-Ar.

Nga fundi i viteve 60, kjo lloj lidhjeje "shkrihet" dhe pronaret filluan te investonin me teper ne "kapitale". Ne kete menyre, ndryshon edhe misioni i dirigjenteve dhe fillon nje organizim i ri i punes.
Problemi qendronte ne faktin se ne nje sistem te tille, ishte e pamundur te "stabilizoje" karrieren. Dhe kjo kishte efekte te njeanshme edhe ne jeten private.

https://keynes.scuole.bo.it/sitididattici/farestoria/approfondimenti/foto/a9/07.jpg
 
Top