La pietas romana.

"LA PIETAS ROMANA"
Historiani romak Valerio Massimo në '30 pas Krishtit, në librin "FACTORUM ET DICTORUM MEMORABILIUM LIBRI IX", (fakte dhe histori të paharrueshme) tregon për një grua romake me emrin Pero, së cilës i kishin burgosur babain e saj që quhej Cimone, dhe i dënuar me vdekje nga uria.
Vajza Pero shkonte të vizitonte çdo ditë babanë e saj dhe i jepte gji fshehtas babait që të mbijetojë.
Për rojet dukej e çuditshme që Cimone ishte kthyer në lëkurë dhe kockë por prapë arriti të mbijetojë. Për këtë kontrollet u rritën, zbuluan vajzën që ushqente babanë me gjirin e sajë që të mbijetojë.
Rojet paralajmëruan zyrtarët, dhe nga gjesti mahnitës detyroj ata të jepnin urdhër që menjëherë të rivendosin lirinë Cimone_s.
Kjo ngjarje u interpretua dhe u përfaqësua si një akt i shkëlqyeshëm i dashurisë ndaj prindit.
Për 20 shekuj tani, kjo ngjarje është përfaqësuar në mënyra të ndryshme në të gjithë botën e artit.
by Lauri.

240px-Roman_Charity_-_Jean-Baptiste_Greuze.jpg
 
Redaktimi i fundit:
Top