Lajme nga ekonomia!

JPMorgan starton bankën dixhitale në Britani javën e ardhshme​


012-1-1024x576.jpg


Banka dixhitale e shumëpritur e “JPMorgan Chase” do të hapet në Britani javën e ardhshme, raporton “CNBC”.

Ky veprim do të sfidojë gjigantin bankar amerikan ndaj kreditorëve të mëdhenj në Mbretërinë e Bashkuar, përfshirë HSBC, Barclays, Lloyds dhe NatWest, si dhe fillestarë si Monzo dhe Starling.

JPMorgan gjithashtu do të rrisë konkurrencën e saj me Goldman Sachs, e cila nisi produktin e saj bankar dixhital Marcus në Britani në 2018.
JPMorgan me qendër në New York ka njoftuar planet për të lançuar markën e saj Chase për herë të parë në Britani në fillim të këtij viti.

Në vend që të krijojë filiale fizike, JPMorgan do të ofrojë shërbimet e saj vetëm përmes një aplikacioni celular.
Ky është zgjerimi i parë i markës bankare jashtë vendit në historinë 222-vjeçare të JPMorgan.
CNBC
 

Ky gjigand do të gjunjëzojë Kinën: Ashtu si Lehman Brothers filloi krizën amerikane në 2008​


1234.jpg

Kompania kineze e zhvillimit të pasurive të patundhsme Evergrande Group, e futur në borxhe skajshmërisht të thella, nuk duhet të presë ndihmë nga qeveria, duke besuar se është shumë e madhe për të lejuar që ajo të shembet, paralajmëroi kryeredaktori i gazetës shtetërore kineze Global Times.
Evergrande duhet të kërkojë shpëtimin në treg, jo në qeveri, tha Hu Xinjin për WeChat.

Ata kanë detyrime prej 305 miliardë dollarë
Ky është komenti i parë në mediat shtetërore në të cilin ndihma qeveritare për kompaninë e dytë më të madhe të Kinës për zhvillimin e pasurive të paluajtshme vihet në dyshim, vëren Reuters.
Global Times është një tabloid shtetëror i botuar nga People Daily i Partisë Komuniste dhe pikëpamjet e tij nuk pasqyrojnë domosdoshmërisht ato të qeverisë.
Evergrande po përpiqet të mbledhë para për të përmbushur detyrimet e saj ndaj një numri huadhënësish dhe furnizuesish, dhe rregullatorët kanë paralajmëruar se borxhi i saj prej $305 miliardë mund të përbëjë një rrezik më të madh për sistemin financiar të Kinës nëse nuk stabilizohet.

Kërcënimi i falimentimit bën presion mbi juanin kinez
Shteti u ka thënë huadhënësve kryesorë të Evergrande që të zgjasin afatet e shlyerjes së interesit ose të riplanifikojnë kreditë. sidoqoftë, vëzhguesit e tregut janë gjithnjë e më të prirur të vlerësojnë shanset që shteti të ndihmojë drejtpërdrejt gjigantin e trazuar të pasurive të paluajtshme.
Kompania duhet të paguajë $83.5 milion me interes më 23 shtator për një obligacion që maturohet në mars 2022 dhe $47.5 milion me interes më 29 shtator për letrat me vlerë të borxhit që maturohen në mars 2024.
Evergrande ka më shumë se 1,300 projekte të zhvillimit të pasurive të patundshme në më shumë se 280 qytete, dhe kërcënimi i falimentimit po bën presion mbi juanin kinez dhe minon besimin në pronën kineze në përgjithësi.
The Guardian
 

TotalEnergies dhe Iraku bien dakord për një marrëveshje prej $27 miliardë​Të qenit shef i industrisë së naftës është një detyrim për të mos qenë i pëlqyer nga të gjithë. Shpuarja e hidrokarbureve nga toka është fitimprurëse, por zemëron ambientalistët, përfshirë ata që ulen në dhomat e bordeve dhe qeveritë. Projektet e rinovueshme dhe projektet e tjera të gjelbra janë më të këndshme, por shpesh nuk arrijnë të tërheqin investitorët. TotalEnergies këtë javë tregoi një mënyrë për të kapërcyer ndarjen.
Më 5 shtator, kompania franceze e naftës nënshkroi një marrëveshje me qeverinë e Irakut për të investuar $27 miliardë atje për 25 vjet. Paratë do të shkojnë në projekte nga virtyti (një fermë e madhe diellore) deri në nxjerrjen e karbonit (zgjerimi i një fushe ekzistuese të naftës). Një skemë do të kapë gazin natyror të djegur si një nënprodukt i nxjerrjes së naftës dhe do ta përdorë atë për të prodhuar energji elektrike më pak të ndyrë.
Marrëveshja është një ndihmë për Irakun. Ajo ka luftuar për të joshur investitorët në sektorin e saj të energjisë. Korrupsioni dhe paqëndrueshmëria politike kanë shtyrë shumë nga rivalët e Totalit, të tilla si BP, Shell dhe ExxonMobil, të largohen nga projektet irakene ose të konsiderojnë ta bëjnë këtë. Impianti diellor dhe gazi i shpëtuar do të zvogëlojnë mbështetjen në importet e gazit dhe energjinë elektrike nga Irani, një armik i vjetër, i cili e ka ndërprerë Irakun më parë për shkak të faturave të papaguara. Ndërprerjet e rregullta në një vend të njomur me naftë duken të vështira për politikanët përpara zgjedhjeve të muajit të ardhshëm.
TotalEnergiesi, nga ana e tij, ka mbështetur reputacionin e tij, duke ngjyrosur operacionet e tij të thithjes së karbonit me një prekje të gjelbër. Një ribotim në TotalEnergies në fillim të këtij viti është pjesë e një shtytjeje larg nga gjërat e zeza dhe një angazhimi për emetimet e karbonit “zero zero” deri në vitin 2050. Plani mbështetet nga shumë premtime shpenzimesh më miqësore ndaj klimës.
Marrëveshja u nënshkrua pas vizitës së presidentit Emmanuel Macron në vend në fund të gushtit, e dyta e tij në më pak se një vit.
The Economist
 

AMC planifikon të pranojë kriptovaluta për blerje të biletave​


012-3-1024x574.jpg

Njoftimi vjen pasi Aron zbuloi në fitimin e tremujorit të dytë të AMC se kompania do të pranonte kriptomonedhën më të madhe në botë, Bitcoin, si një formë alternative pagese për blerjet online deri në fund të vitit.
“Entuziastët e kriptomonedhës: me siguri e dini që @AMCTheatres ka njoftuar se do të pranojmë Bitcoin për bileta online dhe pagesa të koncesioneve deri në fund të vitit 2021,” shkroi Aron të mërkurën në mbrëmje. “Unë mund të konfirmoj sot se kur ta bëjmë këtë, ne gjithashtu presim që në mënyrë të ngjashme të pranojmë Ethereum, Litecoin dhe Bitcoin Cash.”
Vendimi i AMC për të pranuar kriptovalutat si një formë alternative pagese është pjesë e një plani të shumëfishtë për ofanzivë, pasi kompania ka ngushtuar humbjet e saj dhe ka rritur likuiditetin e saj total në një rekord të lartë prej më shumë se 2 miliardë dollarë.
Fox Business
 
Top