Le te njihemi me shprehje filozofike nga autor te ndryshem!

Pershendetje!
Per mos te hapur shume tema afersisht te njejta ,por me filozof te ndryshem,mendova qe tek kjo teme te sjellim ,pjese dhe thenie nga filozof te ndryshem.

Thëniet më të Bukura të Kamal​


Avul Pakir Jainulabdeen Abdul Kalam ishte një shkencëtar indian i hapësirës ajrore që shërbeu si presidenti i 11-të i Indisë nga viti 2002 deri në vitin 2007 në Tamil Nadu ku dhe studioi fizikën dhe inxhinierinë e hapësirës ajrore.

Për kënaqësinë e lexuesve tanë ne kemi sjellë një koleksion me thëniet më të bukura të këtij Presidenti të Madh.

Për të pasur sukses në jetë dhe për të arritur rezultate, ju duhet të kuptoni dhe zotëroni tre forca të fuqishme: dëshirën, besimin dhe pritjen.

Ëndrra nuk është ajo që shihni gjatë gjumit, është diçka që nuk ju lë të flini.

Është shumë e lehtë të mundësh dikë, por është shumë e vështirë të fitosh dikë.

Mos pushoni pas fitores suaj të parë, sepse nëse dështoni në të dytën, më shumë buzë presin të thonë se fitorja juaj e parë ishte thjesht fat.

Ëndrrat nuk janë ato që vijnë ndërsa ne jemi duke fjetur, por ëndrrat janë ato kur nuk flini para se t’i përmbushni ato.

Për njerëzit e mëdhenj, feja është një mënyrë për të bërë miq; njerëzit e vegjël e bëjnë fenë një mjet luftimi.

Vuajtja është thelbi i suksesit!

Kur të mësuarit është i qëllimshëm, kreativiteti lulëzon. Kur lulëzon kreativiteti, të menduarit buron. Kur të menduarit buron, njohuria ndriçohet plotësisht. Kur dija përndrit, ekonomia lulëzon.

Të Menduarit është kapitali, Kompania është rruga, Puna e palodhur është zgjidhja.

Njeriu ka nevojë për vështirësi në jetë sepse ato janë të nevojshme për të shijuar suksesin.

Të menduarit duhet të bëhet pasuria juaj kapitale, pavarësisht nga ngritjet dhe uljet që hasni në jetën tuaj.

Behu aktiv! Merr përgjegjësinë! Punoni për gjërat në të cilat besoni. Nëse nuk e bëni, ju po ia dorëzoni fatin tuaj të tjerëve.

Ndonjëherë, është më mirë të humbësh ca orë mësimi dhe të kënaqesh me miqtë, sepse tani, kur shikoj prapa, notat nuk më bëjnë kurrë të qesh, por kujtimet po.

Unë nuk jam i pashëm por mund t’i jap dorën dikujt që ka nevojë për ndihmë… Sepse bukuria lipset të jetë në zemër dhe jo në fytyrë.

Ne të gjithë kemi lindur me një zjarr hyjnor në ne. Përpjekjet tona duhet të jenë t’i japim krahë këtij zjarri dhe ta mbushim botën me shkëlqimin e mirësisë së tij.

Pasi mendja juaj të shtrihet në një nivel të ri, ajo nuk kthehet kurrë në dimensionin e saj origjinal.

Nëse doni të lini gjurmët tuaja në rërat e kohës, mos i tërhiqni këmbët tuaja zvarrë.

Pas prindërve qëndron shkolla dhe pas mësuesit shtëpia.

Truri më i mirë i kombit mund të gjendet në bankat e fundit të klasës.

Zoti, Krijuesi ynë, ka ruajtur në mendjet dhe personalitetin tonë, fuqi dhe aftësi të mëdha potenciale. Lutja na ndihmon t’i shfrytëzojmë dhe zhvillojmë këto fuqi.

Një goditje e madhe është në fakt një gjuajtje e vogël që vazhdon pandërprerje, kështu që vazhdoni të provoni.

Fatkeqësia gjithmonë paraqet mundësi për introspeksion.

Ai që njeh të tjerët është i ditur, por i mençur është ai që njeh veten.

Kur shpresat, ëndrrat dhe qëllimet tuaja janë shkatërruar, kërkoni midis rrënojave, mund të gjeni një mundësi të artë të fshehur në rrënoja.

Ju duhet të ëndërroni përpara se ëndrrat tuaja të realizohen.

Ju nuk mund ta ndryshoni ARDHMËN tuaj, ju mund të ndryshoni ZAKONET tuaja. Dhe me siguri ZAKONET tuaja do të ndryshojnë TË ARDHMEN tuaj.

Ajo që je e destinuar të bëhesh nuk zbulohet tani, por është e paracaktuar.

Unë kam parë në mënyrë të përsëritur se si njerëzit janë të varfër në artikulimin e asaj që duan – derisa shohin një fabrikë duke bërë diçka që ata nuk duan ta bëjnë.

Kombi nuk meriton asgjë më pak se suksesin e secilit prej nesh. Le të synojmë suksesin.

Mënyra më e mirë për të fituar ishte të mos kishe nevojë të fitosh. Shfaqjet më të mira realizohen kur jeni të relaksuar dhe pa dyshime.

Brenda mendjes janë të gjitha burimet e nevojshme për një jetë të suksesshme. Idetë janë të pranishme në ndërgjegje, të cilat kur lirohen dhe u jepet hapësira për t’u rritur dhe marrë formë, mund të çojnë në ngjarje të suksesshme.

Mendja e përndritur e rinisë është burimi më i fuqishëm në tokë, mbi tokë dhe nën tokë.

Përkushtimi total është një cilësi thelbësore për ata që duan të arrijnë majat e profesionit të tyre.

Nëse doni të shkëlqeni si diell, fillimisht digjuni si diell.

Atëherë kuptova se nëse diçka është në rrezik, mendja e njeriut ndizet dhe kapaciteti i punës rritet shumëfish.

Dije ku po shkon. Gjëja madhështore në botë është të mos diturit aq shumë se ku jemi, se në çfarë drejtimi po lëvizim.

Mendjet e mëdha shkencore formohen herët nga përvoja të paharrueshme. . . dhe disa momente mrekullie.

Lavdëroni publikisht, por kritikoni privatisht.

Kur liria që ata dëshironin më së shumti ishte liria nga përgjegjësia, atëherë Athina pushoi së qeni e lirë dhe nuk ishte më e lirë.

Cilësia e vërtetë nuk vjen nga një ndërtesë e madhe, objekte të shkëlqyera apo reklama të shkëlqyera. Ndodh kur arsimi jepet me dashuri nga mësues të mëdhenj.

Nuk ka fuqi më të madhe në qiell apo në tokë sesa përkushtimi ndaj një ëndrre.

Njohuria është një pasuri e prekshme, shpesh mjeti më i rëndësishëm në punën tuaj.

Ne nuk ndërtojmë vetëm mbi sukseset, ne ndërtojmë edhe mbi dështimet.

Ajo që imagjinoni, është ajo që do të ndodhë. Ajo që besoni është ajo që do të arrini.

Thëniet më të Bukura të Douglass​


Frederick Douglass ishte një reformator social amerikan, abolicionist, orator, shkrimtar dhe burrë shteti.

Pasi shpëtoi nga mjerimi në Maryland, ai u bë një udhëheqës kombëtar i lëvizjes abolicioniste në Masaçusets dhe Nju Jork, duke u bërë i famshëm për oratorinë e tij dhe shkrimet e mprehta kundër skllavërisë.

Për kënaqësinë e lexuesve tanë ne kemi sjellë disa prej brilantëve më të ndritshëm të penës së Douglass.

Në përfundim të leximit, siç është traditë tashmë, presim të na thoni cilën prej thënieve mëposhtë pëlqyet më së shumti.

Njerëzit mund të mos marrin gjithçka për të cilën punojnë në këtë botë, por ata me siguri duhet të punojnë për gjithçka që marrin.

Pasi të mësoni të lexoni, do të jeni përgjithmonë të lirë.

Është më e lehtë të krijosh fëmijë të fortë sesa të riparosh burra të thyer.

Unë preferoj të jem i vërtetë me veten time, edhe në rrezikun e talljes së të tjerëve, sesa të jem i rremë dhe të shkaktoj neverinë ndaj vetes time.

Dija e bën njeriun të papërshtatshëm për të qenë skllav.

Aty ku mohohet drejtësia, ku zbatohet varfëria, ku mbizotëron injoranca dhe ku çdo klasë i bëhet të ndjejë se shoqëria është një komplot i organizuar për t’i shtypur, grabitur dhe degraduar, as personat dhe as pronat nuk do të jenë të sigurta.

Unë u luta për liri për njëzet vjet, por nuk mora përgjigje derisa u luta me këmbët e mia.

Lumturia e të bardhëve nuk mund të blihet nga mjerimi i njeriut me ngjyrë.

Të shtypësh fjalën e lirë është një gabim i dyfishtë. Ajo cenon të drejtat e dëgjuesit si dhe ato të folësit.

Pushteti nuk lëshon asgjë pa kërkesë. Nuk e ka bërë kurrë dhe nuk do ta bëjë kurrë.

Unë do të bashkohesha me këdo për të bërë mirë dhe me askënd për të bërë keq.

Në përgjithësi pritet që skllevërit të këndojnë edhe të punojnë.

Asnjë njeri nuk mund të vendosë një zinxhir rreth kyçit të këmbës së shokut të tij pa e gjetur më në fund skajin tjetër të lidhur në qafën e tij.

Në një komb të përbërë si i yni, para ligjit, nuk duhet të ketë të pasur, të varfër, të lartë, të ulët, të bardhë, të zinj, por vend të përbashkët, qytetari të përbashkët, të drejta të barabarta dhe një fat të përbashkët.

Njeriun e punon ajo me të cilën punon. Ai mund t’i përcaktojë rrethanat e tij, por rrethanat e tij do ta gdhendin atë gjithashtu.

Jeta e një kombi është e sigurt vetëm kur kombi është i ndershëm, i vërtetë dhe i virtytshëm.

Një buzëqeshje apo një lot nuk ka kombësi; gëzimi dhe hidhërimi u flasin njëlloj të gjitha kombeve dhe ata, përmbi të gjitha pështjellimet e gjuhëve, shpallin vëllazërinë e njerëzve.

Disa e dinë vlerën e arsimit duke e pasur atë. Unë e di që ka vlerë nga mospasja.

Ju keni parë se si një njeri u bë skllav; do të shihni se si një skllav u bë burrë.

Shpirtin që është brenda meje askush nuk mund ta degradojë.

Njeriu që ka të drejtë ka mbështetjen e shumicës. Ai që ka Zotin dhe ndërgjegjen në krah, ka shumicën kundër gjithësisë.

Liria është një rrugë që rrallë përshkohet nga turma.

Fati ynë është kryesisht në duart tona.

Në një kohë si kjo, nevojitet ironi përvëluese dhe jo argument bindës.

Ata që pretendojnë se favorizojnë lirinë, dhe megjithatë e përçmojnë kryengritjen, janë njerëz që duan të korrat pa lëruar tokën. Ata duan shi pa bubullima dhe rrufe.

Ne duhet të merremi me të kaluarën vetëm pasi mund ta bëjmë të dobishme për të tashmen dhe të ardhmen.

Nuk e dija se isha skllav derisa kuptova se nuk mund të bëja gjërat që doja.

E drejta nuk ka gjini, e vërteta nuk ka ngjyrë, Perëndia është Ati i të gjithëve ne dhe ne jemi të gjithë vëllezër.

Pasuria e pamasë dhe shpenzimet e saj të bollshme, mbushin shtëpitë e mëdha me gjithçka që mund të kënaqë syrin ose të tundojë shijen. Këtu, oreksi, jo ushqimi, është dëshira e madhe.

Përvoja është një mësues i mprehtë.


Thëniet më të Bukura të Franklin​

Benjamin Franklin përfaqëson suksesin amerikan: nga djali i një sapunbërësi, me punë të madhe, e të pavarur ai e ngriti veten në lartësinë e madhështisë.

“Benjamin Franklin ishte amerikani i parë që u bë figurë botërore. Nga një djalë i ri me prirje për shkollë ai u bë shkencëtar, shpikës, legjislator, diplomat dhe burrë shteti me famë botërore”.

Emri i Benxhamin Franklinit është i vetmi emër të cilin e shohim në katër dokumentet kryesore të themelimit të Shteteve të Bashkuara: Deklaratës së Pavarësisë, Kushtetutës, Traktatit të Aleancës me Francën dhe Traktatin e paqes me Anglinë.

Për kënaqësinë e lexuesve tanë ne kemi sjellë një përmbledhje të thënieve më të bukura të tij. Në përfundimit të leximit, presim të na thoni cilën prej thënieve të Franklin pëlqyet më së shumti.

Ai i cili i ekspozon shumë shpesh gruan dhe kuletën është në rrezik t’i huazohen që të dyja.

Të gjithë kemi lindur injorantë, por njeriu duhet të përpiqet vërtet shumë për të mbetur budalla.

Drejtësia nuk do të vendoset derisa ata që janë të paprekur të jenë po aq të indinjuar sa ata që janë.

Të jesh injorant nuk është aq turp, sa të mos dëshirosh të mësosh.

E bëra mirë është më mirë se sa e thëna mirë.

Në vend që të mallkoni errësirën, ndizni një qiri.

Kushtetuta i garanton popullit vetëm të drejtën për të ndjekur lumturinë. Atë duhet ta kapni vetë.

Jini në luftë me veset tuaja, në paqe me fqinjët tuaj dhe lëreni çdo vit të ri t’ju gjejë një burrë më të mirë.

Mos harroni jo vetëm të thoni gjënë e duhur në vendin e duhur, por shumë më e vështirë akoma, të lini pa thënë gjënë e gabuar në momentin tundues.

Personi që meriton më shumë keqardhje është një i vetmuar në një ditë me shi që nuk di të lexojë.

Mos e ngatërroni kurrë lëvizjen me veprimin.

Ai që është i mirë për të nxjerrë justifikime rrallë është i mirë për ndonjë gjë tjetër.

Çfarëdo që fillon me tërbim, përfundon me turp.

Zemra e budallait është në gojën e tij, por goja e të urtit është në zemrën e tij.

Kushdo që do të rrëzonte lirinë e një kombi, duhet të fillojë duke nënshtruar lirinë e fjalës.

Ne duhet të ndërvaremi të gjithë së bashku, ose me siguri do të varemi të gjithë veç e veç.

Kur jeni duke testuar për të parë se sa i thellë është uji, mos përdorni kurrë dy këmbë.

Një rrëshqitje e këmbës mund ta rikuperoni së shpejti, por një rrëshqitje e gjuhës mund të mos e kaloni kurrë.

Problemi trokiti në derë, por, duke dëgjuar të qeshura, u largua me nxitim.

Tragjedia më e madhe e jetës është se ne plakemi shumë shpejt dhe bëhemi të mençur shumë vonë.

Lumturia varet më shumë nga prirja e brendshme e mendjes sesa nga rrethanat e jashtme.

Mbajini sytë hapur përpara martesës, gjysmë të mbyllur më pas.

Ji i sjellëshëm me të gjithë; i shoqërueshëm me shumë; i njohur me pak; mik me një; armik me asnjë.

Nëse një njeriu mund t’i plotësoheshin gjysma e dëshirave të tij, ai do të dyfishonte problemet e tij.

Ne nuk ndalojmë së luajturi sepse plakemi, plakemi sepse ndalojmë së luajturi!

Ndërsa ne mund të mos jemi në gjendje të kontrollojmë gjithçka që na ndodh, ne mund të kontrollojmë atë që ndodh brenda nesh.

Mos fol keq për askënd, por thuaj të mirën që di për të gjithë.

Asnjëherë mos e lini për nesër atë që mund të bëni sot.

Shumica e njerëzve vdesin në moshën 25 vjeçare dhe nuk varrosen deri në moshën 75 vjeçare.

Një shtëpi nuk është një shtëpi nëse nuk përmban ushqim dhe zjarr për mendjen dhe trupin.

Mënyra për të parë me anë të besimit është mbyllja e syrit të arsyes.

Siguria pa liri quhet burg.

I gjithë njerëzimi është i ndarë në tri klasa: ato që janë të palëvizshme, ato që janë të lëvizshme dhe ato që lëvizin.

Kur të thahet pusi, e kuptojmë vlerën e ujit.

Ato gjëra që të lëndojnë, të udhëzojnë.

E vetmja gjë që kushton më shumë se arsimi është injoranca.

Duhen shumë vepra të mira për të krijuar një reputacion të mirë, dhe vetëm një e keqe për ta humbur atë.

Një vëlla mund të mos jetë një mik, por një mik do të jetë gjithmonë një vëlla.

Fshatari mes dy avokatëve është sikur peshku mes dy macesh.

Zemra e një të çmenduri është në majën e gjuhës së tij, por gjuha e një të mençuri është në zemrën e tij.

Mësoji tët biri/vajzës të heshtë, të flasë mëson vetë.

Të rebelohesh ndaj tiranëve është t’i bindesh Zotit.

Nëse macja mban doreza, zor se do të zërë minj.

Tragjedia e jetës është se plakemi shumë herët dhe mësojmë shumë vonë.

Çdo gjë që nis me tërbim, mbaron me turp.

Një varkë me vela dhe një femër shtatzënë, janë gjërat më të bukura që mund të shihen.

Nëse e dashuron jetën, mos e shpërdoro kohën, pasi koha është substanca nga e cila përbëhet jeta.

Kujdes me shpenzimet e vogla, pasi një peshë e vogël mund të fundosë një anije të madhe.

Tre persona mund ta mbajnë një sekret, nëse dy prej tyre janë… të vdekur.

Ata që mund të heqin dorë nga liria thelbësore për të fituar pak siguri të përkohshme, nuk e meritojnë as lirinë e as sigurinë.”

Kurrë s’ka ekzistuar paqe e keqe ose luftë e mirë.

Nëse dështon të planifikosh, ti je duke planifikuar të dështosh.

Investimi në dituri paguan interesin më të mirë.

Luftoji gjithnjë veset e tua, jeto në paqe me fqinjët e tu dhe bëj që çdo vit i ri të të gjejë më të mirë.

Shtëpia nuk është vendbanim, përveç nëse ka ushqim dhe ngrohtësi për mendjen edhe për trupin.

Një lek i kursyer është një lek i fituar.

Të jesh i ngadalshëm në përzgjedhjen e shokëve, edhe më i ngadalshëm në ndërrimin e tyre.

Bukuria dhe marrëzia janë miq të vjetër.

Të jesh injorant nuk është turp aq i madh, sa të mos duash të mësosh.

Zoti u ndihmon atyre që ndihmojnë veten.

Mysafirëve, si peshqve, fillon t’u vijë era pas tri ditësh.

Gjysmë e vërteta shpesh është një gënjeshtër e madhe.

Të jesh i varfër nuk është turp, por të turpërohesh për atë, është.

Ai i cili është i mirë për arsyetime, rrallë është i mirë për ndonjë gjë tjetër.

Kush jeton veç nga shpresa do të vdesë nga uria.

Ai i cili ngrihet vonë, duhet të ecë shpejt gjithë ditën.

Kush dashurohet me veten e tij nuk do të ketë asnjë rival.

Nëse njeriu zbraz kuletën në kokë, askush nuk mund t’ia marrë.

Nëse nuk rrimë bashkë, patjetër duhet të rrimë të ndarë.

Nëse dëshiron shumë gjëra, shumë gjëra do të duken pak.

Nëse dëshiron të jesh i dashur, duaj dhe bëhu i dashur.

Mosha e humbur nuk është gjetur asnjëherë përsëri.

Shumë njerëz mendojnë se po blejnë kënaqësinë, kur ata në të vërtetë i shesin veten asaj.

Asnjë komb nuk është shkatërruar ndonjëherë nga tregtia.

Vrojto të gjithë njerëzit, veten më së shumti.

Mos fol keq për asnjë njeri, por i thuaj të gjitha të mirat që i di, për të gjithë.
B;Shkollaesuksesit
 

Thëniet më të Bukura të Steve Martin​

Stephen Glenn Martin është një aktor, komedian, shkrimtar, producent dhe muzikant Amerikan.

Gjatë karrierës së tij të shquar ai ka fituar pesë çmime Grammy, një çmim Emmy Primetime dhe u dha një çmim i Akademisë Nderi në Çmimet e 5-të vjetore të guvernatorëve të Akademisë në 2013.

Në 2004, Comedy Central e renditi Martinin në vendin e gjashtë në një listë të 100 komedianëve më të mirë të stand-up.

Për kënaqësinë e lexuesve tanë kemi sjellë një koleksion të disa prej thënieve më të bukura të tij.

Kam dëgjuar shumë njerëz që gënjejnë veten e tyre, por ata kurrë nuk mashtrojnë askënd.

Një ditë pa diell është, siç e dini, natë.

Më pëlqen një grua me kokë mbi shpatulla. I urrej qafat.

Unë besoj se seksi është një nga gjërat më të bukura, natyrore, të shëndetshme që paratë mund të blejnë.

Fatmirësisht, këmbëngulja është një zëvendësim i shkëlqyeshëm i talentit.

Është dhimbja ajo që ndryshon jetën tonë.

Djalosh, ata francezët! Ata kanë një fjalë të ndryshme për gjithçka.

Të flasësh për muzikën është si të kërcesh për arkitekturën.

Unë besoj se argëtimi mund të aspirojë të jetë art, dhe mund të bëhet art, por nëse vendos të bësh art je idiot.

Jini aq të mirë sa nuk mund t’ju injorojnë.

Unë besoj në barazi. Barazi për të gjithë. Pavarësisht se sa budallenj janë apo sa më superior jam ndaj tyre.

Ne kemi bërë qejf sonte … duke pasur parasysh se të gjithë do të vdesim një ditë.

Para se të kritikoni dikë, ecni një milje në këpucët e tij. Kështu që, kur ta kritikoni, do të jeni një milje larg dhe do të keni edhe këpucët.

Banjoja është një instrument kaq i gëzueshëm – nuk mund të këndosh një këngë të trishtuar në banjo – del gjithmonë kaq e gëzuar.

Ajo ka mësuar se trupi i saj është i çmuar dhe nuk duhet të ofrohet kurrë më me shkujdes, pasi mban një lidhje të drejtpërdrejtë me zemrën e saj.

Duhet të vazhdoj të marr frymë. Do të jetë gabimi im më i keq i biznesit nëse nuk e bëj.

Unë mendoj se kam bërë mjaft mirë, duke marrë parasysh se fillova me asgjë, përveç një tufë letre të zbrazët.

Operacioni ishte i suksesshëm, por kam frikë se mjeku ka vdekur.

Ju e dini se cili është problemi juaj, është se nuk keni parë mjaft filma – të gjitha gjëegjëzat e jetës marrin përgjigje në filma.

A ishim të bukur? Të gjithë ishim të bukur. Ishim në të njëzetat.

Kam zbuluar se – ashtu si në jetën reale – imagjinata ndonjëherë duhet të zëvendësojë mungesën e përvojës.

Apo mendoj shumë?

Ju dëshironi të dini se si mendoj se arti duhet t’u mësohet fëmijëve? Çojini në një muze dhe thoni: ‘Ky është art dhe ti nuk mund ta bësh.

Jini të mirë në mënyrë të pamohueshme.

Mendova se dje ishte dita e parë e pjesës tjetër të jetës time por rezulton se sot është.

Me një delikatesë të gëzuar ajo i ndau fiksimet e mia në tre kategori: të pranueshme, të papranueshme dhe gazmore.

… vetëm mos harro, e dashur, është dhimbja ajo që ndryshon jetën tonë.

Unë e hapa shfaqjen me këtë frazë: “Kam vendosur të jap shfaqjen më të madhe të jetës time! Oh, prit, më fal, kjo është nesër në mbrëmje.

Thjesht besoj se koha interesante në karrierë është ajo para-suksesit, çfarë i formësoi gjërat, si arritët në këtë pikë?

Një puthje mund të mos jetë e vërteta, por është ajo që dëshirojmë të ishte e vërtetë.
 
PSe? shprehjet e tyre shumica jane nje thjeshtesim i nje perditshmerie te thjesht njerzore!
Po ta thjeshtesoje 😅😅 ky Kamal apo Kalam se spo merret vesh si quhet, me fal per injorance Po se kam lexuar...Martin aktor filmash e mbaj mend si aktor humoristik po jo filozof...Imagjino te tjeret 😐😐😐
Pastaj franklin per boten eshte i famshem si 100ce dollari jo si filozofi 😂😂😂
 
Po ta thjeshtesoje 😅😅 ky Kamal apo Kalam se spo merret vesh si quhet, me fal per injorance Po se kam lexuar...Martin aktor filmash e mbaj mend si aktor humoristik po jo filozof...Imagjino te tjeret 😐😐😐
Pastaj franklin per boten eshte i famshem si 100ce dollari jo si filozofi 😂😂😂
Po mire tani c`te them,nese dikuj i pelqejne e gjene dicka te marre is ok.
Nese jo,prape mire!
Ti mund ta pasurosh me ndonje emer me me peshe ne boten e filozfise,do ishte kenaqesi ti lexojme!
 

“Aq sa është brilante strategjia jote, po aq është e nevojshme të takohesh me…”/ Thëniet më të Bukura të Goleman​

Daniel Goleman është një autor dhe gazetar shkencor.

Për dymbëdhjetë vjet, ai shkroi për New York Times, duke raportuar mbi trurin dhe shkencat e sjelljes.

Libri i tij i vitit 1995 Inteligjenca Emocionale ishte në listën e shitësve më të mirë të New York Times për një vit e gjysmë, një bestseller në shumë vende dhe është në botim në mbarë botën në 40 gjuhë.

Për kënaqësinë e lexuesve tanë ne kemi sjellë një koleksion të thënieve më të bukura të Goleman, e si gjithnjë, në përfundim të leximit presim të na thoni cilë nga thëniet mëposhtë pëlqyet më së shumti.

Aq sa mund të jetë brilante strategjia jote, po aq është e nevojshme të takohesh me njerëzit e duhur për ta zbatuar atë.

Në një kuptim shumë real, ne kemi dy mendje, një që mendon dhe një që ndjen.

Çdokush mund të zemërohet – kjo është e lehtë. Por të jesh i zemëruar me personin e duhur, në masën e duhur, në kohën e duhur, për qëllimin e duhur dhe në mënyrën e duhur — kjo nuk është e lehtë.

Vetëkontrolli emocional – shtyrja e kënaqësisë dhe mbytja e impulsivitetit – qëndron në themel të arritjeve të çdo lloji.

Udhëheqja nuk është dominim, por arti i bindjes së njerëzve që të punojnë drejt një qëllimi të përbashkët.

Jeta është një komedi për ata që mendojnë dhe një tragjedi për ata që ndjejnë.

Ndoshta nuk ka aftësi psikologjike më themelore sesa t’i rezistosh impulsit.

Benjamin Franklin e shprehu mirë: “Zemërimi nuk është kurrë pa arsye, por rrallëherë arsyeja është e mirë.”

Kur sytë e një gruaje shohin një mashkull i duket tërheqës, truri i tij sekreton dopaminën kimike që shkakton kënaqësi – por jo kur ajo shikon diku tjetër.

Vetë-ndërgjegjësimi emocional është pjesa ndërtuese e inteligjencës tjetër themelore emocionale: aftësia për të larguar një humor të keq.

Ndjenjat kanë aftësi vetë-justifikuese, me një set perceptimesh dhe “provash” të gjitha të tyret.

Emocionet jashtë kontrollit mund t’i bëjnë njerëzit e zgjuar budallenj.

Kur jemi në kontrollin e dëshirimit ose të tërbimit,, është sistemi limbik ai që na ka nën kontrollin e tij.

Për mirë ose për keq, inteligjenca mund të dështojë kur emocionet janë të lëkundura.

Frika, në evolucion, ka një rëndësi të veçantë: ndoshta më shumë se çdo emocion tjetër është vendimtare për mbijetesën.

Ne transmetojmë dhe marrim gjendje shpirtërore nga njëri-tjetri në atë që përbën një ekonomi nëntokësore të psikikës në të cilën disa takime janë toksike, disa ushqyese.

Nëse ka një ilaç, mendoj se duhet të qëndrojë në mënyrën se si i përgatisim të rinjtë tanë për jetën.

Drejtimi i vëmendjes drejt vendit ku duhet të shkojë është një detyrë parësore e lidershipit.

Vetëdija ndihmon veçanërisht ata prej nesh, për të cilët çdo pengesë, lëndim apo zhgënjim krijon kaskada të pafundme përshtypjesh.

Kur shpresojmë të jemi një Ju, të qenit i trajtuar si Ai, sikur nuk kemi rëndësi, mbart një thumb veçanërisht të ashpër.

Siç na kujton Erasmus, mendimtari i madh i Rilindjes, “Shpresa më e mirë e një kombi qëndron në edukimin e duhur të rinisë së tij”.

Edhe pse ata janë të shpejtë për të poshtëruar të tjerët, narcisistët jo të shëndetshëm e shohin veten në terma absolutisht pozitive.

Arti i bukur i marrëdhënieve – kërkon pjekurinë e dy aftësive të tjera emocionale, vetë-menaxhimit dhe ndjeshmërisë.

Neokorteksi lejon hollësinë dhe kompleksitetin e jetës emocionale, siç është aftësia për të pasur ndjenja për ndjenjat tona.

Njohja e emocioneve të dikujt. Vetëndërgjegjësimi – njohja e një ndjenje ashtu siç ndodh – është themeli i inteligjencës emocionale.

Është me zemër që njeriu sheh saktë; ajo që është thelbësore është e padukshme për syrin.

Stresi i bën njerëzit budallenj.

Në të vërtetë, e qeshura mund të jetë distanca më e shkurtër midis dy trurëve, një përhapje infektive e pandalshme që ndërton një lidhje të menjëhershme sociale.

Forma më e fuqishme e dëgjimit jombrojtës, sigurisht, është ndjeshmëria: në fakt dëgjimi i ndjenjave prapa asaj që thuhet.

Me pak fjalë, emocionet jashtë kontrollit mund t’i bëjnë njerëzit e zgjuar budallenj.

Aftësia për të monitoruar ndjenjat nga momenti në moment është thelbësore për depërtimin psikologjik dhe vetëkuptimin.

Aftësia emocionale është një “mbi-aftësi”, që përcakton se sa mirë mund të përdorim çfarëdo aftësie tjetër që kemi, duke përfshirë intelektin e papërpunuar.
Ëndrrat janë mite private; mitet janë ëndrra kolektive.

Përvoja, veçanërisht në fëmijëri, skalit trurin.

Kjo ngjason me pyetjen e famshme të Frojdit, “Çfarë dëshiron gruaja?” Siç përgjigjet Epstein, “Ajo dëshiron një partner që kujdeset për atë që ajo dëshiron.”

…inteligjenca emocionale përbën 80 për qind të suksesit në karrierë.

Në llogaritjet e zemrës, është raporti i emocioneve pozitive me ato negative që përcakton ndjenjën e mirëqenies.
 

Thëniet më të Bukura të Wiesel​

Elie Wiesel (Eli Vizel) ishte një shkrimtar amerikan, profesor, aktivist politik, laureat i Nobelit me origjinë rumune.

Ai ishte autori i 57 librave, të shkruar kryesisht në frëngjisht dhe anglisht, përfshirë Natën.

Ai i ka lënë njerëzimit një trashëgimi të madhe, dhe ne jemi përpjekur që në brendi të saj të gjejmë thëniet më të bukura të tij. Si gjithmonë, në përfundim të leximit, ne presim të na thoni cilën prej thënieve mëposhtë pëlqyet më së shumti.

E kundërta e dashurisë nuk është urrejtja, është indiferenca. E kundërta e artit nuk është shëmtia, është indiferenca. E kundërta e besimit nuk është herezia, është indiferenca. Dhe e kundërta e jetës nuk është vdekja, është indiferenca.

Mund të ketë raste kur jemi të pafuqishëm për të parandaluar padrejtësinë, por nuk duhet të dështojmë të protestojmë.

Miqësia e shënjon një jetë edhe më thellë se dashuria. Dashuria rrezikon të degjenerohet në fiksim, miqësia nuk është kurrë asgjë tjetër përveç bashkndarjes.

Vuajtjet njerëzore kudo kanë të bëjnë me burrat dhe gratë.

Ne gjithmonë duhet të marrim një anë. Neutraliteti ndihmon shtypësin, kurrë viktimën. Heshtja inkurajon torturuesin, asnjëherë të torturuarin.

Të harrosh të vdekurit do të ishte e ngjashme me vrasjen e tyre për herë të dytë.

Një person me integritet mund të bëjë ndryshimin.

Nëse e vetmja lutje që thoni gjatë gjithë jetës suaj është “Faleminderit”, atëherë kjo do të jetë e mjaftueshme.

I lutem Zotit brenda meje që Ai të më japë forcën t’i bëj Atij pyetjet e duhura.

Shkruani vetëm nëse nuk mund të jetoni pa shkruar. Shkruani vetëm atë që vetëm ju mund të shkruani.

Në fund të fundit, gjithçka ka të bëjë me kujtesën, burimet e saj dhe madhësinë e saj, dhe, natyrisht, pasojat e saj.

Unë jam betuar që të mos hesht kurrë kur dhe kudo që qeniet njerëzore durojnë vuajtjet dhe poshtërimet. Ne gjithmonë duhet të marrim anë.

Vetëm fajtorët janë fajtorë. Fëmijët e tyre nuk janë.

Gjithmonë do ta kujtoj atë buzëqeshje. Nga cila botë lindi?

Mendoni më lart, ndjehuni më thellë.

Ai më shpjegoi me këmbëngulje të madhe se çdo pyetje përmbante një fuqi që nuk qëndronte te përgjigjja.

Nuk dua që e kaluara ime të bëhet e ardhmja e askujt tjetër.

Në fund të fundit, e vetmja fuqi për të cilën njeriu duhet të aspirojë është ajo që ai ushtron mbi veten e tij.

Ata që heshtën dje do të heshtin nesër.

Kush i mbijeton një sprove, çfarëdo qoftë ajo, duhet të tregojë historinë. Kjo është detyra e tij.

Indiferenca është shenjë e sëmundjes, një sëmundje e shpirtit më ngjitëse se çdo tjetër.

Shkruajta që të mos çmendem apo, përkundrazi, të çmendem për të kuptuar natyrën e çmendurisë?

Dashuria e bën gjithçka të komplikuar.

Muzika nuk i zëvendëson fjalët, ajo u jep tonin fjalëve.

Ndjej që librat, ashtu si njerëzit, kanë një fat. Disa ftojnë trishtim, të tjerë gëzim, disa të dyja.

Unë kam qenë duke luftuar tërë jetën time që burrat dhe gratë kudo të jenë të barabartë dhe të jenë të ndryshëm. Por ekziston një e drejtë që nuk do t’i jepja askujt. Dhe kjo është e drejta për të qenë indiferentë.

Indiferenca për mua, është mishërimi i çdo të keqeje.

Paqja është dhurata jonë për njëri-tjetrin.

Unë besoj në Zot – pavarësisht Zotit! Unë besoj te Njerëzimi – pavarësisht nga Njerëzimi! Unë besoj në të Ardhmen – pavarësisht të kaluarës!

Disa histori janë të vërteta që nuk kanë ndodhur kurrë.

Dhe veprimi është ilaçi i vetëm ndaj indiferencës, rreziku më i fshehtë nga të gjithë.

Pyetjet i tejkalojnë përgjigjet.

b:shkollaesuksesit.
 

Thënie për Drejtësinë.​

E padrejta bëhet shumë më e rrezikshme kur mbrohet nga njerëz inteligjentë.

Ligjet u ngjajnë cergave të merimangës, insektet e vogla kapen prej tyre, ndërsa insektet e mëdha e çajnë cergën dhe ikin.

Faji më i madh në botë është t’i mbash anën atij që s’ka të drejtë dhe të jesh armik i të drejtit.

Më mirë një i akuzuar pa dënim, se një i pafajshëm me dënim.

E kundërshtoj atë që thoni, por do ta mbroj deri në vdekje të drejtën tuaj për ta thënë.

Kur drejtësia zhduket nga faqja e dheut, njeriu bëhet i pavlefshëm.

Barazi nuk do të thotë diametër i barabartë, barazi domethënë e drejta e të tërëve për t’u zhvilluar gjithsecili sipas diametrit të vet.

E drejta është më e fuqishme edhe nga vetë ligji.

Kur dikush i kapërcen caqet e lejueshme të hakmarrjes, atëherë e drejta kalon në anën e atij që e shkaktoi padrejtësinë.

Kush është i drejtë me dëshirën e vet dhe jo nga nevoja, do të lumturohet.

Në drejtësi gjenden të bashkuara të gjitha llojet e virtytit.

Njeriu, kur të bëhet i përsosur, do të jetë më i mirë se kafshët, por kur largohet nga ligji dhe drejtësia, është më i keqi nga të gjithë.

Ligji është logjikë e çliruar nga pasioni.

Çdo njeri e do drejtësinë për llogari të të tjerëve, por askush nuk kujdeset që vetë ai të jetë i drejtë.

Në shtet, nuk ka gjë më të lartë se ligjet e zbatuara ashtu siç duhet, sepse dhe më i dobëti edhe i pasuri, përsa i takon drejtësisë, kanë të drejta të barabarta, dhe më i dobëti kur ka të drejtë, mposht njeriun shumë më të fuqishëm.

Nuk ka fare nevojë për burrëri po të jemi të gjithë të drejtë.

Kush nuk bën padrejtësi nuk ka nevojë për ligje.

Shtetet lumturohen vetëm atëherë kur ndëshkohen padrejtësinë.

E para dhe më e madhja e të këqijave është që dikush të mos ndëshkohet për padrejtësitë e veta.

E drejta nuk është diçka që ta jep dikush; ajo është diçka që nuk mund të ta marrë askush.

Sido që të jenë dëshirat ose pasionet tona, ato nuk mund ta ndryshojnë gjendjen e fakteve dhe provave.

Kur humbasim të drejtën për të qenë të ndryshëm, humbasim privilegjin për të qenë të lirë.

Paqja pa drejtësi është thjesht tirani.

Pa drejtësi guximi është i dobët.

Bashkimi i bën të mundshme gjërat e pamundshme, përçarja i bën të pamudshme të mundshmet.
 

Thëniet më të Bukura të Mill.​

John Stuart Mill ishte një filozof anglez, ekonomist politik, anëtar i Parlamentit dhe nëpunës civil.

Një nga mendimtarët më me ndikim në historinë e liberalizmit klasik, ai kontribuoi gjerësisht në teorinë sociale, teorinë politike dhe ekonominë politike.

I quajtur “filozofi më me ndikim anglishtfolës i shekullit të nëntëmbëdhjetë”, vazhdoi të mbronte me vendosmëri të drejtat dhe liritë individuale, ai u bë më kritik ndaj liberalizmit ekonomik dhe pikëpamjet e tij mbi ekonominë politike u zhvendosën drejt një forme të socializmit liberal.

Për kënaqësinë e lexuesve tanë ne kemi sjellë një koleksion të thënieve më të bukura të Mill. Në përfundim të leximit, mos harroni të na thoni cilën prej thënieve mëposhtë pëlqyet më së shumti.

Njerëzve të këqij nuk u duhet asgjë më shumë për të arritur qëllimet e tyre, sesa indiferenca e njerëzve të mirë që shikojnë dhe nuk bëjnë asgjë.

Një person mund t’u shkaktojë keq të tjerëve jo vetëm me veprimet e tij, por me mosveprimin e tij, në secilin rast ai duhet të ngarkohet njësoj me përgjegjësi për dëmin e shkaktuar.

Kam mësuar të kërkoj lumturinë time duke kufizuar dëshirat e mia, në vend që të përpiqem t’i kënaq ato.

Nuk është për shkak se dëshirat e burrave janë të forta saqë i sëmur ata; është sepse ndërgjegjja e tyre është e dobët.

Çdo njeri që thotë sinqerisht dhe plotësisht atë që mendon, kryen një shërbim publik. Ne duhet t’i jemi mirënjohës atij që sulmoi në mënyrën më të pakursyer opinionet tona më të dashura.

Një shtet që i bën xhuxh njerëzit e tij, në mënyrë që ata të mund të jenë instrumente më të urtë në duart e tij edhe për qëllime të dobishme – do të zbulojë se me njerëzit e vegjël nuk mund të arrihet vërtet asnjë gjë e madhe.

Personat gjenialë, është e vërtetë, janë dhe ka të ngjarë të jenë gjithmonë një pakicë e vogël; por për t’i pasur duhet mbrojtur toka në të cilën rriten.

Askush nuk mund të jetë një mendimtar i madh që nuk e pranon se si mendimtar është detyra e tij e parë të ndjekë intelektin e tij deri në çfarëdo përfundimi që mund të sjellë.

Për sa kohë që një opinion është i rrënjosur fort në ndjenja, ai fiton në vend se të humbasë stabilitet duke pasur një peshë mbizotëruese argumenti kundër tij.

Një parti e rendit ose e stabilitetit dhe një parti e përparimit ose e reformës, janë të dyja elemente të nevojshme të një gjendjeje të shëndetshme të jetës politike.

Aftësitë njerëzore të perceptimit, të gjykimit, të ndjenjës diskriminuese, të veprimtarisë mendore, madje edhe të preferencës morale, ushtrohen vetëm për të bërë një zgjedhje. Ai që bën diçka sepse është zakon, nuk bën zgjedhje.

Aq e vërtetë është se e panatyrshme në përgjithësi do të thotë vetëm e pazakonshme, dhe se çdo gjë që është e zakonshme duket e natyrshme.

Pas nevojave kryesore të ushqimit dhe veshjes, liria është dëshira e parë dhe më e fortë e natyrës njerëzore.

Ai që e lejon botën, të zgjedhë planin e tij të jetës për të, nuk ka nevojë për asnjë aftësi tjetër përveç asaj të një majmuni imitues. Ai që zgjedh planin e tij për vete, punëson të gjitha aftësitë e tij.

Është më mirë të jesh një qenie njerëzore e pakënaqur sesa një derr i kënaqur; më mirë të jesh Sokrati i pakënaqur sesa një budalla i kënaqur.

Despotizmi është një mënyrë legjitime qeverisjeje në trajtimin e barbarëve, me kusht që fundi të jetë përmirësimi i tyre.

Dashuria për pushtetin dhe dashuria për lirinë janë në antagonizëm të përjetshëm.

Sasia e ekscentricitetit në një shoqëri ka qenë përgjithësisht proporcionale me sasinë e gjeniut, fuqisë mendore dhe guximit moral që përmbante. Fakti që kaq pak tani guxojnë të jenë të çuditshëm shënon rrezikun kryesor të kohës.

Asnjë përmirësim i madh në jetën e njerëzimit nuk është i mundur derisa të ndodhë një ndryshim i madh në strukturën themelore të mënyrave të tyre të të menduarit.

Asnjë qenieje njerëzore nuk i është dhënë të stereotipojë një grup të vërtetash dhe të ecë i sigurt sipas udhëzimeve të tyre me mendjen e tij të mbyllur.

Ai që njeh vetëm anën e tij të çështjes, di pak për të.

Më i forti nga të gjithë argumentet kundër ndërhyrjes së publikut në gjërat personale, është se kur ai ndërhyn, gjasat janë që të ndërhyjë gabimisht dhe në vendin e gabuar.

Për sa kohë që drejtësia dhe padrejtësia nuk e kanë përfunduar luftën e tyre gjithnjë e më të përtërirë për epërsi në çështjet e njerëzimit, qeniet njerëzore duhet të jenë të gatshme, kur është e nevojshme, të bëjnë betejë për njërën kundër tjetrës.

Një person me bindje të thellë është i barabartë me forcën e 100,000 që kanë vetëm interesa.

Njerëzimi fiton më shumë duke e bërë njëri-tjetrin për të jetuar ashtu siç i duket mirë për veten e tij, sesa duke e detyruar secilin të jetojë ashtu siç i duket mirë të tjerëve.

Ajo që tani quhet natyra e grave është një gjë jashtëzakonisht artificiale – rezultat i shtypjes së detyruar në disa drejtime, stimulimit të panatyrshëm në të tjera.

Meqenëse shteti duhet të sigurojë domosdoshmërisht jetesën për kriminelët gjatë dënimit, të mos bësh të njëjtën gjë për të varfërit që as nuk kanë fyer dikë tjetër do të thotë t’i japësh një premisë krimit.

Liria e individit duhet të shtrihet deri aty sa, ai nuk duhet ta bëjë veten pengesë për njerëzit e tjerë.
B.shkollaesuksesit.
 
Top