Leuçemia ka këto shenja paralajmëruese

Vajza

Rehearsal
Staf në FV.AL
Adm

Leuçemia ka këto shenja paralajmëruese​

la-leucemia.jpg


Leuçemia është një kancer i qelizave të gjakut, një malinjë që shkakton një prodhim jonormal të qelizave të caktuara të gjakut.
Andaj këto janë simptomat kancerit që zakonisht njerëzit janë të prirur të mos u japin fort rëndësi:
Skuqje e lëkurës
Përafërsisht një në 20 pacientë të leucemisë mund të ketë një skuqje të lëkurës që bie në një nga dy kategoritë: një leucemi e lëkurës ose një skuqje e shkaktuar nga sindromi i ëmbël, i cili zakonisht lidhet me leuceminë, sipas Dr. Levis.
“Leucemia e lëkurës pothuajse gjithmonë duket sikur lëkura juaj ka një xhungë brenda saj. Shenjat e Sindromës së Ëmbël, nga ana tjetër, janë të kuqe dhe të acaruara, të ngjashme me një reaksion alegjik. Por megjithëse skuqjet e lëkurës vijnë në të gjitha formave dhe madhësive, skuqjet e leucemisë kanë një gjë të përbashkët: ato do të vazhdojnë të rriten dhe të përhapen.
Infeksione të shpeshta ose të përsëritura
Nëse keni një infeksion të vogël që thjesht nuk do të largohet, pa marrë parasysh se sa shumë antibiotikë keni marrë nga mjeku juaj, mund të jetë koha për të bërë një kontroll të plotë të gjakut për të kontrolluar për anomali në qelizën e bardhë të gjakut, hemoglobinë dhe nivelet e trombociteve.
Nivelet jonormale të qelizave të bardha të gjakut çojnë në një sistem imunitar të dëmtuar, i cili mund të shpjegojë infeksionet e shpeshta dhe ndjesinë e të qënit gjithnjë në prag të gripit ose infeksionit.
Këto, sëbashku me shenja të tjera të tilla si lodhja ose mavijosja, duhet të jenë të mjaftueshme për t’ju dërguar tek mjeku. Për shkak se pacientët e leucemisë mund të jenë asimptomatike ose shfaqin simptoma që janë të zakonshme për sëmundje të tjera, është e rëndësishme që të merrni një ekzaminim fizik, të bëni kontroll të gjakut dhe biopsi, e cila do të karakterizojë tipin e saktë të leucemisë dhe do të diktojë trajtimin e nevojshëm.
Ndjeni lodhje dhe dobësi
Lodhja dhe dobësia janë simptomat më të zakonta të të gjitha llojeve të leucemisë sipas Mark Levis, MD, PhD, drejtues i programit të leucemisë në Qendrën Gjithëpërfshirëse të Kancerit të Johns Hopkins Sidney Kimmel.
Këto shenja shpesh shkaktohen nga anemia (mungesa e rruazave të kuqe të gjakut), të cilat sjellin lodhje fizike. Në të dy rastet kronike dhe akute, ju mund të përjetoni një gamë nga lodhja e lehtë deri në dobësi ekstreme fizike, por në të gjitha rastet, simptomat vetëm përkeqësohen me kalimin e kohës.
Marrje fryme
Ndërsa pacientët bëhen më të dobët dhe më të lodhur, ata gjithashtu mund të përjetojnë shkurtim të frymëmarrjes që rrjedh nga anemia, ose në raste më të rralla, shtrëngim në kraharor. “Ata gulçojnë, dhe nuk mbushen mirë me frymë frymë,” thotë Dr. Levis. “Ecja nëpër dhomë mund të jetë e vështirë.” Shkurtimi i frymëmarrjes mund të jetë gjithashtu simptomë e kancerit të mushkërive.
Keni mavijosje të tepërta ose spontane
Plagë të pashpjegueshme pa ndonjë traumë fizike mund të jenë një shenjë e leucemisë, sipas Pamela Crilley, DO, kryetare e departamentit të onkologjisë mjekësore në Qendrat Mjekësore të Kancerit të Amerikës.
Mavijosja e pazakontë është rezultat i një numri të ulët të trombociteve ose problemeve të koagulimit, shpjegon Dr. Levis. “Ju do të vriteni në mënyrë spontane, me sa duket edhe pa bërë asgjë”, thotë ai. “Mund të jenë kudo, por në mënyrë tipike ata do të shfaqen në skaje – këmbë dhe krahë.”
Rrjedhje gjaku e pazakontë
E ngjashme me mavijosjen, rrjedhjet e gjakut e pazakonta nga hundët ose nga mishrat, zorrët ose koka mund të jenë shenjë e mungesës së trombociteve dhe problemeve të koagulimit, të cilat mund të tregojnë forma akute të leucemisë, thotë Dr. Crilley.
Petechia (pika të vogla të kuqe nën lëkurë të shkaktuara nga gjakderdhja)
Pikat, të cilat ju nuk mund të vëreni për shkak të madhësisë së tyre, pa dhimbje dhe të vendosura në ne cep të gjymtyrëve, tregojnë një numër të ulët të trombociteve. Sipas Dr Levis, këto zakonisht gjenden rreth kyçeve të këmbëve sepse graviteti shkakton akumulimin e lëngjeve trupore në këmbë gjatë gjithë ditës.
Mishrat e fryrë dhe të zgjeruara
Edhe pse një rritje në përmasat e mishit të dhëmbëve, i njohur edhe si hiperplazia gingive, zakonisht gjendet vetëm në një pjesë të vogël të pacientëve me leucemi akute, është një nga shenjat më të dukshme të sëmundjes.
“Nëse keni një pacient me leucemi, ju gjithmonë shikoni në gojën e tyre për të parë nëse gingivat janë zmadhuar,” thotë Dr. Crilley. Për shkak të fryrjes mund të ndjeni një ngushtësi të çuditshme në gojën tuaj.
Ndjenjë e të qënët të fryrë
Një shenjë e llojeve kronike – dhe disa herë akute – të leucemisë është një shpretkë e zgjeruar, e cila mund të rezultojë në një humbje të oreksit. Ju mund të keni atë që quhet “ngopje e hershme”, sipas Dr. Crilley. “Pacientët hanë pak ushqim, dhe ndihen të ngopur shpejt sepse shpretka shtyn stomakun.”
Shqetësim ose dhimbje në pjesën e sipërme në të majtë të barkut
Një shpretkë e zmadhuar e shkaktuar nga leucemia nganjëherë rezulton në një parehati të barkut ose madje edhe në dhimbje të mprehtë. “Për shkak se shpretka është e vendosur në pjesën e sipërme në të majtë të barkut, dhimbja zakonisht shfaqet atje.
Ethe ose të dridhura
Ethet ose të dridhurat nuk janë simptomat më të zakonshme, zakonisht ndodhin vetëm në një çerek të rasteve të leucemisë akute dhe pothuajse asnjëherë në rastet e leucemisë kronike, sipas Dr. Levis. Më shpesh, ethet e shpeshta të shkallës së ulët tregojnë një infeksion dhe një sistem imunitar të dobësuar, i cili gjithashtu mund të lidhet me leuceminë.
Djersitje gjatë natës
Djersitjet gjatë shpesh shkaktohen nga infeksione që mund të lidhen me leuceminë. “Ju po kulloni dhe çarçafët gjithashtu,” thotë Dr Crilley. “Diçka e tillë duhet të hetohet.”
Dhimbje me rrahje të kokës
Edhe pse nuk është e zakonshme, dhimbje e shpeshta të kokës të shoqëruara me rrahje mund të jenë një shenjë e anemisë së lidhur me leucemi apo edhe një rast kërcënues për jetën i gjakderdhjes në kokë.
Keni zbehje ekstreme
Ashtu si dhimbjet e kokës, lodhja dhe gulçimi, zbehja e pazakontë mund të jetë një shenjë e anemisë në pacientë akutë dhe disa pacientë me leucemi kronike.
Dhimbje kockash
Dhimbja në eshtra është një shenjë relativisht e pazakontë, por shpesh e qartë e të dy llojeve kronike dhe akute të leucemisë, sipas Dr. Levis. Qelizat leucemike bëhen brenda palcës së eshtrave, kështu që nëse ndjeni fillimisht një dhimbje të butë deri në dhimbje ekstreme në kockat tuaja, është mirë që të kërkoni kujdes mjekësor.
Keni nyjet limfatike të fryra
Kontrolloni qafën tuaj, sqetullën dhe zonën e ijeve për një ënjtje të dukshme por pa dhimbje në nyjet limfatike. Është normale që gjëndrat të ndryshojnë në madhësi gjatë periudhave të infektimit, por nëse ato qëndrojnë të zgjeruara ose vazhdojnë të rriten, kjo mund të jetë një shenjë e leucemisë ose limfomës, thotë Dr Crilley.
 
Top