Liqenet e mëdha

MasteR

I'm offline
13600177_1714426322145401_8738646123613622785_n.jpg


Liqenet e mëdha (të quajtura edhe si Liqenet e mëdha Laurentian, ose liqenet e mëdhenj të Amerikës së Veriut) janë një seri e liqeneve të ndërlidhura me ujërave të ëmbla të vendosura në verilindje të Amerikën se Veriut, në kufirin midis Kanadas-SHBA-ve, të cilat lidhen me Oqeanin Atlantik nëpërmjet lumit Lawrence . Këto liqene përbëhen nga liqenet e quajtura , Michigan, Huron (ose Michigan-Huron), Erie dhe Ontario, ata formojnë grupin më të madh të liqeneve të ujërave të ëmbla në Tokë, që përmbanjnë 21% të sipërfaqes së ujit të freskët në botë nga volumi.Sipërfaqja totale është 94,250 milje katrore (244.106 km2).

Edhe pse pesë liqenet banojnë në basene të veçanta, ato formojnë një trup të vetëm, te ndërlidhur natyrshëm me ujin të freskët, brenda basenin te Madh. Ekzistojnë edhe disa mijëra liqene të vogla, të quajtura shpesh here "liqenet brenda vendit," ose brenda pellgut.Sipërfaqja e kombinuar te gjithe liqeneve primare është përafërsisht e barabartë me madhësinë e Mbretërisë së Bashkuar.

Liqenet mëdha filluan të formohen në fund të periudhës së fundit akullnajore rreth 14.000 vjet më parë. Liqenet kanë qenë një rrugë e madhe për transportim, migrim dhe tregti, dhe ata janë shtëpia e numri të madh të specieve ujore.
 
Top