Lista e monumenteve natyrore ne Shqiperi.

Nostra_22

Anëtar i Nderuar
Kjo eshte nje liste e gjate e monumenteve te natyres ne Shqiperi ne rradhe alfabetike. Kush ka informacion si dhe pamje per ndonje prej tyre eshte i lutur ta pasuroje temen.


2-Ishujt e Ksamilit
3-Ixuari i Borshit
Ahet e Fushë Gurrës
Ahet e Gurrës së Krenave
Ahishtet e Bofnjës
Ahishtja e Bradvices
Ahishtja e Leshnjës
Ahishtja e Liqenit të Kuq
Ahishtja e Lirzës
Ahishtja e Protopapës,Opar
Ahishtja e Rovjes
Ahishtja e Shenkostandinit
Ahishtja e Symizës
Ahishtja e Vranicës
Ahishtja Gurra e Hasan Gashit,Mërtur
Ahu i Blliçës
Ahu i Gerçës (Mrizi i Gerçës)
Akacjet e Migjenit
Arra e Babë Myslymit
Arra e Dragobisë
Arra e Hekalit
Arra e Llukanit,Frashër
Arra e Madhe e Zhepës
Arra e Madhe, Zagore
Arra e Tunjës
Arrat në Novaj
Banjat e avullit të Postenanit
Bariera Koralore e grykës së Diallit
Bjeshka e Zonjave, Zimur
Blijtë në Markaj
Blini i Bzhetës
Blirët në Lesniqe
Bliri i Shën Pjetrit,Vithkuq
Blloku Gravitativ i Gurit të Zi
Bokerimat e Mnerit
Bokerimat e Moglicës
Bokerimat e Muzines
Bokërimat e Piskalit
Bokërrima e Garrunjës
Bokërrimat e Dangllisë
Bokërrimat e Mustafa Koçajt
Bokërrimat e Tomorricës
Bokërrimat e Vunoit
Boroviku i Begiunecit
Bredhi i burimit te اardakut (Gurit i اapit)
Bredhi i اarshovës së Vjetër
Bredhi i Kokojkës,Frashër
Bredhi i Kuçit
Bredhi i Petranit
Bredhi i Shtikës
Bredhi i Sotirës
Bredhi i Vishjes
Bredhishtja e Ragamit
Bregu i Pepesë (Qarri i Pepesë)
Bungat e varrezave,Korthpulë
Burim i kripur i Bashajt
Burim i Vuklit
Burimet e Bellovës
Burimet e Brudit
Burimet e Kërpicës
Burimet e Kirit
Burimet e Koprishtit
Burimet e kripura të Golemasit
Burimet e kripura të Mullirit (Rrëzës)
Burimet e Okolit,Thethit
Burimet e Progrit
Burimet e Shtarzës
Burimet e Tatzatit
Burimet e Ujit të Ftohtë
Burimet e Valbonës
Burimet karstike të Fterës
Burimet sulfurore të Fliballies
Burimet termale të Vromonerit,Leskovik
Burimi dhe shpella e Sopanikës
Burimi i Drilonit
Burimi i Guakut
Burimi i Kolosianit
Burimi i Krumës
Burimi i Libohovës
Burimi i Llixhës së Hibrait
Burimi i Nepravishtës
Burimi i Qukut të Dunishës
Burimi i Shoshanit
Burimi i Shutresë
Burimi i Studnës
Burimi i ujit dhe gazit të djegshëm,Polenë
Burimi i Ujit të Ftohtë, Vleshë
Burimi i Vinjollit
Burimi i Vrakës
Burimi karstik i Oknos
Burimi Karstik i Qirecit
Burimi mineral i Glinës
Burimi termomineral i Llixhave të Peshkopisë
Burimi termoninerar i Karbunarës
Buza e Bredhit,Luzat
Carraca e Vrithit
اinari (Foljeta) e Ganjollit
اinari i Balliasit
اinari i Tophanës
Cirku akullanajor i Zepës
Cirku i Gropës së Bukur së Jezercës
Cirku i Kurorës së Lurës
Cirku i Livadhit të Bogës
Cirku i Nemërçkës
Cirqet akullnajore të Tomorrit
Dafina e Cerckës
Dafina e Kalasë së Turrës
Dalja e magmatikeve në gelqerorët afër Picarit
Delta e Përroit të Palasës
Depozitimet fluvio-glaciale të Bogës
Depozitimet fluvio-glaciale të Shëmtirës
Depozitimet fluvio-glaciale të Shoshajt
Dritare dhe mbulesa tektonike e Qinam-Vodicës
Dritarja tektonike e Mirditës
Druri i Bizgës
Druri i Male Zeqirit, Zerqan
Dunat e Nartës
Dunat e Oazit të Divjakës
Dunat e Semanit
Dushkaja e Dobrogoves
Dushkaja e Katër Lisave
Dushkaja e Tendës së Qypit
Dushkajat e Manastirit,Lushnjë
Dushkajat e Novoseit
Dushkajat e Qafë Luzhës
Dushkajat i Senës
Dushku i Bulçarit Designated
Dushku i Kishës,Gjinar
Dushku i Lleshanit
Dushqet e Manastirit (Djellas Prespë)
Faleza e Bardhorit
Falezat e Sazanit
Faleze e vjetër,Borsh
Foljeta e Lohjes
Fortesa e Kelmendit
Fosilet detare të Thartorit
Fosilet e Kçirës
Fosilet e Lefterhorit
Fragment i thyerjes tektonike, kodër Pejë (Karme)
Frashëri i Polos, Valë
Frashëri-Kurbin
Fusha e Liqethit
Fusha e Pelave,Lurë​
 

Nostra_22

Anëtar i Nderuar
Gështanjat e Mgullit,Pult
Gështenja dhe pisha në Teqenë e Skënderbegasit
Gështenja e kalit e Gurrit të Bardhë
Gështenja e Mimasit
Gështenja e Nepravishtës
Gështenja e Reçit
Gështenja e Teqesë,Frashër
Gështenja e Vjetër
Gështenjat e Kokdodit
Gjiri dhe shpellat e Gramës
Gjiri i Kakomesë
Godulla e Pishës,Divjakë
Gorica e kodrës,Kryekuq
Gropa e Kazanit
Gropa e Panairit
Grumbulli i Plepit të Egër,Varishtë
Grumbulli pyjor i Polmenit (rap +arrë)
Gryka e Bogazit
Gryka e اajës
Gryka e Madhe,Lurë
Gryka e Murdarit
Gryka e Setës (pjesa më e ngushtë dhe më e thellë)
Gryka e Shkopetit
Gryka e Skoranës
Gryka e Vajës
Gryka e Zezë
Gurët "nusja dhe dhendëri",Senisht
Guret Mumjet e Trenit
Guri i Ariut (Eçmenik)
Guri i Atos,Kutal
Guri i اapit
Guri i Gjatë,Urxuall
Guri i Gjonit
Guri i Kamjes
Guri i Kërçinit
Guri i Lekës
Guri i Mëngjezit, Shishtavec
Guri i Nuses
Guri i Petranit
Guri i Prerë
Guri i Qytetit
Guri i Shenjtë
Guri i Shqipes (Borje)
Gurra dhe shpella e Zerqanit
Gurra e Domajve
Gurra e Kosharishtës
Gurra e Nivanit
Gurra e Vakëfit të Zerqanit
Gurra e Vranishtit
Gurrët e Krushqeve,Lisec
Gurrët në Rrjesht
Gurri i Vashës
Habitati i Salamandrës Alpine
Hartinat e Lurës
Hinka e Kosovë, Dumre
Horizonte vithisëse dhe olistolite,اarçovë
Hormoqi i Valbonës
Hurdha e Tisit
Ilqet i Zarelit
Ishulli i Cabakut
Ishulli i Kularit
Ishulli i Malligradit
Ishulli i Pelikanit
Kalaja e Shtegut të Dhenëve
Kanali i Vivarit
Kanionet e Nivicës
Kanioni i Bashkimit Vermosh
Kanioni i Bicajt
Kanioni i Filmit
Kanioni i Gjipesë
Kanioni i Gradecit
Kanioni i Grunasit
Kanioni i Holtës
Kanioni i Kamenikut
Kanioni i Lengaricës
Kanioni i Leshnicës
Kanioni i Llengës
Kanioni i Osumit
Kanioni i Piksit
Kanioni i Poicës
Kanioni i Shehut të Keq
Kanioni i Shoshanit
Kanioni i Sinecit,Saraselit
Kanioni i Urakës
Kanioni i urës së Shtrenjtë
Kanioni i Vanave
Kanioni i Virkës
Karsti i Arnit
Karsti i Bashajve
Karsti i Delvinës
Karsti i Gorjanit
Karsti i Malit me Gropa
Karsti i Malit të Bardhë
Karsti i Munellës
Karsti i Qafës së Devries
Karsti i Tervolit
Karsti në gjipsin e Mengajve
Karthi i Tërbaçit
Këneta e Kashtës
Këneta e Kuksit
Kepi dhe Faleza e Rodonit
Kepi i Skënderbeut,Varosh
Kërleka e Kakisë
Kodra e Parave,Bllicë
Kordoni litoral i Bregut të Ri
Kordoni litoral i lagunës së re,Divjakë
Korija e Shënkollit e Vodicës
Korrija e Mullirit “Shën Thanasi”, Gostivisht
Koshnica
Krasta e Poçestit
Kroi i Bardhë
Kroi i Gjeneralit,Gur i Bardhë
Kroi i Kuq,Gjallicë
Kroi i Mbretit,Serakol
Kroi i Nënës Mbretëresh
Kurora e lumit të vjetër, Seman (Libofshë-Adriatik)
 

Nostra_22

Anëtar i Nderuar
Laguna Limopuo
Liqenet akullnajore të Doberdolit
Liqenet akullnajore të Sylbicës
Liqenet e Kasnisë
Liqenet e Lenies
Liqenet e Lukovës
Liqenet e Rrajcës
Liqenet e Seferanit
Liqenet e Valamarës
Liqeni akullnajor i Gramozit
Liqeni i Degës, Dumre
Liqeni i Dushkut
Liqeni i Floqit
Liqeni i Jezercës
Liqeni i Kacojthit
Liqeni i Luleve,Lurë
Liqeni i Madh,Lurë
Liqeni i Pejës
Liqeni i Ponarëve
Liqeni i Rrëzës
Liqeni i Shebenikut
Liqeni i Varrit të Plakës
Liqeni i Zi - Martanesh
Liqeni i Zi (mbi Radomirë)
Liqeni i Zi,Lenie
Liqeni i Zi,Lurë
Lisat e اorrokut,Sheper
Lisat e Kalenjës (afër uzinës)
Lisat e Kalisit
Lisat e Kishës,Groshot
Lisat e Lam Porës
Lisat e Lavdanit
Lisat e Manastirit,Nivan
Lisat e Marpepës
Lisat e Minaqit,Domne
Lisat e Ngrasanit
Lisat e Pashtreshit
Lisat e Pilurit
Lisat e Poliçanit
Lisat e Porës,Macukull
Lisat e Shën Mërisë
Lisat e Shëndëllisë
Lisat e Shënkollit,Lengezë
Lisat e Shënmillit
Lisat e shkollës në Macukull
Lisat e Shpalit
Lisat e Skoresë
Lisat e Xhamisë,Remull
Lisi i Baba Fetahut
Lisi i Babaliut
Lisi i Bershinit
Lisi i Bershinit,Bersh
Lisi i Bushkashit
Lisi i اesmës së Prokopisë
Lisi i Cfirit,Mallakastër
Lisi i Cikalleshit
Lisi i Dobit
Lisi i Fushë Lores,Barbullenjë
Lisi i koder varreve,Urxuall
Lisi i Koniatit,Konjat
Lisi i Lapulecit,Lapulec
Lisi i Leshnicës
Lisi i Levanit
Lisi i Luzatit
Lisi i Markatomajt (Bute)
Lisi i Munushtirit
Lisi i Osojes
Lisi i Pashallisë
Lisi i Qershizës
Lisi i Teqesë së Domit
Lisi i Tushës,Frankth
Lisi i Vakëfit (اerilerës)
Lisi i Varrit të Turkut
Lisi Kabe
Lisi Macukull (Varrit të Mirë)
Lisi Qafë Shënkollit
Lisi te varret e Kurrmetës,Shqefe
Lisi te varret e Shqypit,Barbullenjë
Lisi varreve të Rexhës,Macukull
Lugina Akullnajore e Motinës
Lugina e varur akullnajore e Kukajt
Lugjet e Dhëmblanit
Lugu akullnajor i Runicës
Lugu akullnajor i Seferçës
Maja e Boshtrës,Macukull
Maja e Qytezës
Mali (Shkëmbi) i Gradishtës
Mani i اupit
Mani i Shën Marenës
Mani i Zi
Mani i Zi i Joronishtit
Masivi i pishës së Zezë,Qafë Shtamë
Mbihipja aktive e Dukatit
Mbihipja e اikës
Mbihipja tektonike e Shirokës
Melleza e Rezomes
Mështekna e Lugut të Zi
Mështekna e Qarishtës
Mështekna e Shishtavecit (liqeni i Kallabakut)
Mështekna e Zavalinës
Moçalet e Grabovës
Mogillat e Vasjarit
Morenat e Fushë-Lurës
Morenat e Razmës
Morenat e Ujanikut
Mospërputhje këndore e Greshicës
Mospërputhje këndore e Polenës së Vjetër
Mrezhda e Zhabokikës
Mrizi (ahu) i Pleshtit,Bogë
Mrizi i Ndërlugjeve
Mrizi i Shënaprenës
Mullarët e Gurtë të Bajzës
Mullarët e Gurtë,Trebinjë
Mullarët e Radit,Rapsh
 

Nostra_22

Anëtar i Nderuar
Olistolitet e Kodrës së Tepesë
Pasqyrat e Gramës
Peneplena e Gomsiqes
Perëndi e Borockës (Kanioni, Guri i Bletës)
Përralli i Bodrishtës
Piramidat e Tokës së Zhombrit
Pisha e Blliçës
Pisha e Dardhës
Pisha e Egër në oazin e Divjakës
Pisha e Fushë Kuqes,Gjinar
Pisha e Gjegjanit
Pisha e Gjinajve
Pisha e Makrezës
Pisha e Shejzës
Pisha e Shëndëllisë
Pisha e Voskopojë
Pisha Flamur e qafës së Pejë
Pisha Flamur,Llogara
Pisha Zogje
Pishat e Gurrit të Prerë,Grevë
Pishat e Kërres
Pishat e Pogonicës (Sotirës,Radanj)
Pishat e zeza në bregdetin e Poros
Plazhi i Carrinës
Plazhi i Gjeneralit
Plazhi i Kallmit
Plazhi i Shenpjetrit
Plepat e Pilurit
Plepat, Konak të Tomorricës
Plepi i Bardhë
Plepi i Gjyrasit
Pllakat e Sarandës
Poria ( guri i Porisë) Borsh
Portat e Shalës
Pragu i Kapreit
Puset e Valzës
Pusi i Cilikojkave,اorrogunjë
Pusi i Cilikokajve
Pusi i Faqes së Madhe
Pusi i Nemërçkës
Pusi i Shëndëllisë
Pusi i Xhek Markut
Pusi karstik i Llokafit
Pylli (dushk,frashër,shkozë) i Shën Mërisë,Kallmet (1 ha)
Pylli aluvial i Shushicës
Pylli i Barkmadhit, Kostenjë
Pylli i Bushecit
Pylli i Butrintit
Pylli i اukës
Pylli i Gerhotit, Zhepë
Pylli i Gurtë, Nderan
Pylli i ishullit të Franc Jozefit
Pylli i Kolndrekajve – Ishëm
Pylli i Kulajve, Velçan
Pylli i Lefkasit, Delvinë
Pylli i përzjerë i Maliqit
Pylli i Ropushës
Pylli i Shen Thanasit
Pylli i Stravajt
Pylli i Zvernecit
Qafa e اajupit
Qafa e Kulmakut
Qarret e varrezave të Shenkollit,Kryezi
Qarri Gjinovec
Qarri i Allushit, Valikardhë
Qarri i Bardhë në Sheshaj
Qarri i Karrinës,Drangojve
Qarri i Kovashicës
Qarri i Muharremit
Qarri i Xhamisë,Kryezi
Qarri Peladhi, Zerqan
Qiparisi i Kambanores së Kishës së Vunoit
Rapi i Megallarës,Gjinakar
Rapi i Progonatit
Rapi Laze
Rasa e Currajt
Rasa e Palajve
Rasa e Pecmarrës
Repet e Selos
Rivat e Drinit
Robujt e Badrës
Robulli i Grabovës
Robulli i Valamarës
Robulli i Zeleshnjës
Rrafshi i Korabit
Rrapi i Ballabanecit
Rrapi i Ballshit
Rrapi i Berzeshtës
Rrapi i Bezistanit
Rrapi i Buranit
Rrapi i Burimit, Paftal
Rrapi i اelës,Patin
Rrapi i اerçizit,Gjirokastër
Rrapi i اesmës,Mifol
Rrapi i اidhnës
Rrapi i Damës
Rrapi i Daulles
Rrapi i Dhivrit
Rrapi i Dhoksatit
Rrapi i Dukatit
Rrapi i Fushëbardhës
Rrapi i Gizaveshtit
Rrapi i Grykës
Rrapi i Gurrave,Smokthinë
Rrapi i Gurrës së Labinotit
Rrapi i Haskos
Rrapi i Hormovës
Rrapi i Hotolishtit
Rrapi i Hoxhë Dheut
Rrapi i Kaçinarit
Rrapi i Kalase
Rrapi i Kërçishtit
Rrapi i Kosmarit,Kudhës
Rrapi i Kranës,Dajt
Rrapi i Kroit të Madh
Rrapi i Leskovikut
Rrapi i Libohovës
Rrapi i Llixhës
Rrapi i Lybeshës
Rrapi i Madh në Bashaj
Rrapi i Manastirit, Stegopul
Rrapi i Marqethit
Rrapi i Mashkullorës
Rrapi i Mbrezhdanit
Rrapi i Muzinës
Rrapi i Nderanit
Rrapi i Nivicës
Rrapi i Palasës
Rrapi i pazarit të Cakranit (اaireve)
Rrapi i pazarit të Klosit
Rrapi i Pirajave,Blinisht
Rrapi i Poliçanit
Rrapi i Priskës
Rrapi i Qesaratit
Rrapi i Radokalit
Rrapi i Rubjekës
Rrapi i Selam Musait
Rrapi i Selcës së Sipërme
Rrapi i Shënvasisë
Rrapi i Shkollës nr.1
Rrapi i Taksimit
Rrapi i Taslloit
Rrapi i Toplanës
Rrapi i Tragjasit të Vjetër
Rrapi i Tranoshishtës
Rrapi i ujit,Drizar
Rrapi i Uruçajt
Rrapi i Uruçës
Rrapi i Veleshnjës
Rrapi i Vërseshtës
Rrapi i Vërzhezhës
Rrapi i Vojvodës
Rrapi i Xhamisë
Rrapi i Zabelit,Gurrë e Madhe
Rrapi i Zhepës
Rrapi i Zhitomit
Rrapi i Zhulatit
Rrapi i Zonjës,Bubullimë
Rrapi Mesaplikut
Rrapi ose اinari i Bretit
Rrapishte e Mashkullorës
Rrepet e Aramerasit,Fushë-Krujë
Rrepet e Buronjave,Kuç
Rrepet e Byshekut
Rrepet e اatistës
Rrepet e Delvinës
Rrepet e Dervenit
Rrepet e Donies,Kalivaç
Rrepet e Drashovicës
Rrepet e Festës
Rrepet e Glinës
Rrepet e Grykës së Këlcyrës
Rrepet e Gurakuqit
Rrepet e Izvorit
Rrepet e Këllezit
Rrepet e Kolshit
Rrepet e Koshovicës
Rrepet e Kuqarit
Rrepet e Mullirit,Selo
Rrepet e Ngurrëzës
Rrepet e Nivanit
Rrepet e Poçemit
Rrepet e qytetit (Shënmëria)
Rrepet e rrugës Fier-Vlorë
Rrepet e Rusanit
Rrepet e shkollës,Sheperit
Rrepet e Tushemishtit
Rrepet e Ujit të Ftohtë
Rrepet e Vorrezave të Ramajt
Rrepet e Vurgut të اorrushit
Rrëra e Hedhur
Rrëshqitja e Këllezit
Rrëshqitja në malin e Karparielit
Rrethi i Plakës,Brataj
Rrobulli i Blaçit
Rrobulli i Kulmakës
Rrobulli i Kuq
Rrobulli i Lakut të Topojanit
Rrobulli i Lenies
Rrobulli i Lurës
Rrobulli në liqenin e Ponarëve
Rruga e Gjarprit​
 

Nostra_22

Anëtar i Nderuar
Sarisalltëku dhe shpella
Selvia e Fushë-Krujës
Selvia e Kishës,Leuse
Selvitë e Hllomosë
Selvitë e kishë,Pogradec
Selvitë e Kishës Hllomo
Selvite e manastirit,Lushnjë-Ardenicë
Selvitë e Radovës
Selvitë e Shënmërisë
Shelgu i Rrjetezuar
Shëmbja e Zhulatit
Shkalla e Tujanit
Shkembi (kanioni) i Kopaçit,Grabovë
Shkëmbi i Forcës
Shkëmbi i Kavajës
Shkëmbi i Prerë,Dukaj
Shkëmbi i Qytetit
Shkembi i Zheit
Shkëputje e re aktive e Llogarasë
Shkëputje tektonike e lloit shtytje,Borsh
Shllinasi
Shparthi i Osojës-Bakullit
Shpella e Akullit
Shpella e akullit,Bulaç
Shpella e Baribardhës
Shpella e Bilbilenjëve
Shpella e Dragobisë
Shpella e Duk Gjonit
Shpella e Ftohtë, Gjuras
Shpella e Gajtanit
Shpella e Gjeçovit
Shpella e Gjolajve
Shpella e Gracenit
Shpella e Gurit të Kuq
Shpella e Hasanit
Shpella e Haxhi Alise,Ilirianë
Shpella e Haxhisë
Shpella e Hutit
Shpella e Jubanit
Shpella e Kabashit
Shpella e Kapinovës
Shpella e Kasarit
Shpella e Kataraktit
Shpella e Kaurit
Shpella e Konispolit
Shpella e Kosharishtit
Shpella e Krevenicës
Shpella e Leke Petes
Shpella e Leklit
Shpella e Letanit
Shpella e Liqethit,Cukal
Shpella e Lukovës
Shpella e Majës së Arapit
Shpella e malit të Letmit
Shpella e Melagjisë
Shpella e Memlishtit
Shpella e Mezhgoranit
Shpella e Muriqit
Shpella e Najazmës,Tushemisht
Shpella e Njerëzve të Lagur
Shpella e Odisesë (Surianit)
Shpella e Pëllumbave
Shpella e Pirateve,Dhërmi
Shpella e Pishkashit
Shpella e Poçemit (Vrima e Lakuriqit)
Shpella e Podës
Shpella e Porto Palermos
Shpella e Pucit dhe e Husit, Boge
Shpella e Qytezës
Shpella e Radokalit
Shpella e Ramicës
Shpella e Rusit (grykë Noke)
Shpella e Shahinovës
Shpella e Shën Marenës
Shpella e Shënavlashit,Shënnadoi
Shpella e Shëngjergjit ose e Bletës
Shpella e Shkëmbit të Bletës
Shpella e shkruar
Shpella e Shutresë
Shpella e Sukës së Vogël
Shpella e Tatzatit
Shpella e Thethit
Shpella e Trenit
Shpella e Ujit,Dhëmbël
Shpella e urës së qytetit
Shpella e Valit
Shpella e Vanistrës (Skotinia)
Shpella e Velçës
Shpella e Xixëllës, Valikardhë
Shpella e Zezë (Pëllumbasit)
Shpella e Zhylës
Shpella Haxhisë
Shpella Kusia e Nue Gjonit
Shpella me obor
Shpella Mëma e Ujit​
 

Nostra_22

Anëtar i Nderuar
Shpella që tingëllon,Mazrek
Shpellat e Boderit,Smokthinë
Shpellat karstike në gjips
Sofra e Lekës
Sofra e Skënderbeut
Stera e Borës
Stera e Katofiqit
Stera e Prosekut
Sterra e Cikës
Sterra e Kakrukës
Sterra Uvlen (pusi i Ramies)
Syri i Gjonit
Syri i Kaltër
Syri i Sheganit
Tarraca detare e Dajtit
Tarraca detare e ish shtëpisë së pushimit të punëtorëve
Tarraca detare e Kusbabait
Tarraca Detare e Laçit
Tarraca e Ballores (Qytezës)
Tarraca e Greçës
Tarraca e Nderanit
Tarraca erozive e Bençës
Tisat e Mbasdejës
Tisi i Golos,Gërmënj
Trasgesioni i Paleogjenit të sipërme në Qafë e Devriës
Travertinat (çmersat) e Blushit
Tre çesmat e Zerqanit
Triavgat në Gllavë
Ujërat termale të Povles
Ujërat Termale,Benjë
Ujëvara e Duriçit
Ujevara e Kardhikaqit
Ujëvara e Kryeziut
Ujëvara e Poçestës,Maqellarë
Ujëvara e Progonatit
Ujëvara e Ramicës
Ujëvara e Rehovës
Ujëvara e Sopotit,Sterbec
Ujëvara e Sotirës
Ujëvara e Thethit
Uji i Zi,Këlcyrë
Ullinjtë e Trubullit në Karbunarë
Ulliri i Drobonikut, Palikesh
Ulliri i Qejfit
Ura shkëmbore e Markzagorës
Vakufi i اangës
Vakufi i Sinës së Sipërme
Vakufi Zerqan
Valanidhet e Dhrovjanit
Vali i Vranishtit (burim i madh)
Varezë fosilesh të kretës së poshtëme,Lavdar
Venjat e Dishnicës
Venjat e Kallamasit
Venjat e Konckës
Vidhat tek pusi i Markajve
Vidhat Zharnec
Vidhi i Patllit,Suç
Vidhi i Qafë Shënkollit,Dukagjin
Vidhi i Tabakut
Viroi (mëma e ujit) i Gjirokastrës
Vithimat e Buretos
Vrima e Dardhës së Ariut
Vrima e Dragoit (Kuçedrës)
Vrima e Shkëmbit
Vrima e Stërqokave
Vrimat e Konckës
Wulfenia e Shtegut të Dhenëve
Xixëll Martanesh
Zabeli i Madh, Zerqan
Zgavra e Zaverit,Prespë
Zhveshja e Muzinës
 

Bianca SK

Anëtar i Nderuar
Shpella e Valit ndodhet ne Perlat te Mirdites,gjitheashtu dhe Guri i Gjonit ne Kurbnesh.

Tek burimet une do shtoja dhe burimin e Kunores.
 

Nostra_22

Anëtar i Nderuar
Shpella e Trenit Devoll (Korce)

Shpella e Trenit është një kombinim i rrallë i vlerave natyrore dhe materialo–shpirtërore. Ajo ndodhet në buzë të Liqenit të Prespës së Vogël, përfund një kodre të vogël pranë fshatit Tren, në Grykën e Ujkut, 706 m mbi nivelin e detit. ثshtë formuar nga procesi i karstit, pra nga tretja prej ujit e shkëmbinjtë gëlqerorë të Trias-Jurasikut, të cilët janë kapur nga disa shkëputje tektonike gjatë Pliocen-Kuaternarit. Shkëmbinjtë janë tepër të copëtuar nga shkëputjet tektonike, të cilat sollën fundosjen e Prespës së Vogël, ku u krijua liqeni me të njëjtin emër. Ujërat që kanë formuar shpellën, kanë shfrytëzuar një shkëputje të tillë tektonike.
Relievi është kodrinor, e përreth shpellës malor, rreth 1400-1500 m mbi nivelin e detit (maja e Golinës, 1465 m) në malin e Ivanit.
Banorët e njohin dhe me emrin Shpella e Skordilevës. Ka disa galeri, por më e madhja është ajo e Liqenit: 40 m e gjatë dhe 5,50 m e gjerë. Në të janë gjetur qindra Rinolofidi, pasi korenti ajrit me hyrjen e shpellës dhe prania gjithnjë e ujit krijojnë kushte të përshtatshme. Në pjesën perëndimore të kodrës ku ndodhet Shpella e Trenit gjatë hapjes së një guroreje u zbulua një tjetër shpellë. Nga sa e njihet deri tashti, galeria e saj kryesore duhet të lidhet me Shpellën e Trenit: me sallën A. Ajo ka shumë kongrecione
të bukura. Ndonëse shpërthimi i eksplozivit në gurore i kanë sjellë dëme stalagtiteve e stalagmiteve, ende vlerat e shpellës, ruhen mirë.
Shpella e Trenit zë vend kryesor në tërësinë e monumenteve arkeologjike, në fushën e Devollit e pellgun e Korçës.
Si vendbanim prehistorik është bërë e njohur për herë të parë në vitin 1952, nga vëzhgimet e H. Ceka e S. Anamali.
Pasuritë ujore, pyjet e dendura, kafshët e egra dhe fushat pranë saj me toka pjellore, ishin kushtet më kryesore që kushtëzuan vendosjen e banorëve prehistorikë në shpellë. Shpella e Trenit është një shpellë shumë e rëndësishme për lakuriqët e natës, sidomos gjatë periudhës së verës dhe vjeshtës. Nga një vlerësim i përafërt, brenda shpellës takohen gjatë verës rreth 2000-2500 individe lakuriqesh nate, te dominuar nga lloji globalisht i rrezikuar Miniopterus schreibersi, i cili përbënte rreth 90% të numrit të lakuriqve të kësaj shpelle, duke qenë kështu shpella më e rëndësishme e njohur deri tani në vendin tonë për këtë lloj lakuriqi nate. Lloje të tjerë shoqërues lakuriqësh nate të kësaj shpelle janë: Rhinolophus ferrumequinum, R. blasii, Eptesicus serotinus, Myotis capaccinii, M. daubentoni, M. myotis, M. blythi dhe Pipistrellus savii. Kjo shpellë është gjithashtu e rëndësishme edhe për llojin Myotis daubentoni, i cili deri më sot është sinjalizuar në vendin tonë vetëm në rajonin e liqeneve të Prespës.
 
Top