Lufta mes Neandertalëve dhe njerëzve modernë që la specien tonë në krye

NeVertiti

~Kohe & Stine~

Lufta mes Neandertalëve dhe njerëzve modernë që la specien tonë në krye​

1604493658462.png
Arsyeja pse Neandertalët u zhdukën 40,000 vjet më parë ende diskutohet, por biologu evolucionar Nicholas Longrich shikon provat për një luftë midis tyre dhe njerëzve modernë.
Rreth 600,000 vjet më parë, njerëzimi u nda në dy grupe. Një grup qëndroi në Afrikë, duke u evoluar në atë që është njeriu sot. Tjetri qëndroi në Azi dhe më pas në Evropë, duke u bërë Homo neanderthalensi - Neandertalët. Ata nuk ishin paraardhësit tanë (me përjashtim të një ndërthurjeje të vogël), por një specie motër, që evoluon paralelisht.

Neandertalët na magjepsin për shkak të asaj që ata na tregojnë për veten tonë - kush ishim dhe kush mund të ishim bërë. Është joshëse t'i shohësh ata në terma idilikë, duke jetuar në paqe me natyrën dhe njëri-tjetrin. Nëse është kështu, mbase sëmundjet e njerëzimit - veçanërisht territoriteti ynë, dhuna, luftërat - nuk janë shpikje të lindura, por moderne.
Biologjia dhe paleontologjia, megjithatë, paraqesin një pamje më të errët. Larg paqes, Neandertalët ishin luftëtarë të aftë dhe luftëtarë të rrezikshëm, të rivalizuar vetëm nga njerëzit modernë.

Gjitarët e tokës grabitqare janë territoriale, veçanërisht gjuetarët. Ashtu si luanët, ujqërit dhe speciet tona Homo sapiens, Neandertalët ishin gjuetarë bashkëpunues. Grabitqarët e tjerë, të ulur në majë të zinxhirit ushqimor, kanë disa grabitqarë të tyre, kështu që mbipopullimi nxit konflikte për vendet e gjuetisë. Neandertalët u përballën me të njëjtin problem - nëse speciet e tjera nuk do të kontrollonin numrin e tyre, konflikt do të kishte.
Kjo territorialitet i ka rrënjët e thella te njerëzit. Konfliktet territoriale janë gjithashtu intensive në të afërmit tanë më të ngushtë, shimpanzetë. Shimpazetë meshkuj në mënyrë rutinore bëhen banda për të sulmuar dhe vrarë meshkuj nga bandat rivale, një sjellje e habitshme si lufta njerëzore. Kjo nënkupton që agresioni bashkëpunues evoluoi në një paraardhës të përbashkët të shimpanzeve dhe vetvetes, të paktën shtatë milion vjet më parë. Nëse është kështu, Neandertalët do të kenë trashëguar të njëjtat tendenca drejt agresionit bashkëpunues.

Lufta është një pjesë e brendshme e të qenit njeri. Lufta nuk është një shpikje moderne, por një pjesë e lashtë, themelore e njerëzimit tonë. Historikisht, të gjithë popujt luftuan. Shkrimet tona më të vjetra janë të mbushura me histori lufte. Arkeologjia zbulon fortesa dhe beteja antike dhe vende të masakrave parahistorike që shkojnë prapa mijëvjeçarëve.

Lufta është njerëzore - dhe Neandertalët ishin shumë si ne. Ne jemi jashtëzakonisht të ngjashëm në anatominë tonë të kafkës dhe skeletit dhe ndajmë 99.7% të ADN-së tonë. Në sjellje, Neandertalët ishin mahnitshëm si ne. Ata bënë zjarr, bënë vepra arti dhe faltore prej guri. Nëse Neandertalët ndanin kaq shumë instikte tona krijuese, ata ndoshta ndanin shumë nga instinktet tona shkatërruese, gjithashtu.

Të dhënat arkeologjike konfirmojnë se jetët e Neandertalit ishin gjithçka përveç paqes.

Ata ishin gjuetarë të aftë të gjahut të madh, duke përdorur shtiza për të rrëzuar drerët, dhitë e egër, bizonët, madje edhe rinocerontët. Arkeologjia sugjeron që konflikte të tilla ishin të zakonshme.

Lufta prehistorike lë shenja treguese. Një shkop në kokë është një mënyrë efikase për të vrarë, kështu që Homo sapiens prehistorik shpesh tregon traumë në kafkë. Po ashtu edhe Neandertalët.

Një shenjë tjetër e luftës është thyerja në krahun e poshtëm të shkaktuar nga mbrojtja nga goditjet. Të paktën një Neandertal, nga Shpella Shanidar në Irak, u godit nga një shtizë në gjoks. Trauma ishte veçanërisht e zakonshme tek meshkujt e rinj Neandertal, ashtu si edhe vdekjet. Disa lëndime mund të ishin mbështetur në gjueti, por modelet përputhen me ato të parashikuara për një popull të përfshirë në luftë ndërfisnore - konflikt i shkallës së vogël, por intensiv, i zgjatur, luftëra të mbizotëruara nga sulmet dhe pritat e stilit guerilë, me beteja më të rralla.

Lufta lë një shenjë më të hollë në formën e kufijve territorialë. Dëshmia më e mirë se Neandertalët jo vetëm që luftuan, por shkëlqyen në luftë, është se ata u takuan me ne dhe nuk u mposhtën menjëherë. Në vend të kësaj, për rreth 100,000 vjet, Neandertalët i rezistuan zgjerimit modern njerëzor.

Pse do të na duhej kaq shumë kohë për të lënë Afrikën? Jo sepse ambienti ishte armiqësor, por sepse Neandertalët tashmë po lulëzonin në Evropë dhe Azi.

Është jashtëzakonisht e vështirë që njerëzit modernë të takohen me Neandertalët dhe të vendosin të jetojnë vetëm dhe të lënë të jetojnë. Rritja e popullsisë në mënyrë të pashmangshme i detyron njerëzit të marrin më shumë tokë, për të siguruar territor të mjaftueshëm për të gjuajtur dhe ushqyer ushqime për fëmijët e tyre. Por një strategji agresive ushtarake është gjithashtu një strategji e mirë evolucionare.

Në vend të kësaj, për mijëra vjet, ne duhet të kemi provuar luftëtarët e tyre, dhe për mijëra vjet, kemi humbur. Në armë, taktika, strategji, ne ishim të barabartë.

Neandertalët ndoshta kishin përparësi taktike dhe strategjike. Ata kishin pushtuar Lindjen e Mesme për mijëvjeçarë, duke fituar padyshim njohuri intime të terrenit, stinëve, si të jetojnë jashtë mes bimëve dhe kafshëve vendase. Në betejë, ndërtimet e tyre masive dhe muskulore duhet t'i kenë bërë ata luftëtarë shkatërrues. Sytë e tyre të mëdhenj me gjasë u dhanë Neandertalëve një vizion superior me dritë të ulët, duke i lënë ata të manovronin në errësirë ??për pritat dhe sulmet e agimit.

Më në fund, situata ndryshoi. Nuk dihet ende pse, por është e mundur shpikja e armëve superiore me rreze - harqet, hedhësit e shtizave, shkopinjtë hedhës, mudn të kenë ndikuar.

Edhe pasi Homo sapiens primitiv shpërtheu nga Afrika 200,000 vjet më parë, u deshën mbi 150,000 vjet për të pushtuar tokat e Neandertalit. Në Izrael dhe Greqi, arkaik Homo sapiens mori terren vetëm për t'u rikthyer kundër kundërsulmave të Neandertalit, para se një sulm i fundit nga Homo sapiens modern, duke filluar 125,000 vjet më parë, t'i eliminonte ata.

Kjo nuk ishte një rrufe në qiell, siç do të pritej nëse Neandertalët do të ishin ose paqësorë ose luftëtarë inferiorë, por një luftë e gjatë tretjeje. Në fund të fundit, ne fituam. Por kjo nuk ndodhi sepse ata ishin më pak të prirur për të luftuar. Në fund, ne me siguri u bëmë më të mirë në luftë se sa ishin.
g.shqip
 

Lauri

Anunnak
Sostanca ? ne, homo sapiens sapiens, si më të mënçur jemi më të aftë të vrasim me koshencën ton të zhvilluar ?

Pastaj Perëndia tha:
"Ta bëjmë njeriun sipas shëmbëlltyrës sonë dhe në ngjasim me ne, dhe të ushtrojë sundimin e tij mbi peshqit e detit, mbi zogjtë e qiellit, mbi kafshët e mbi gjithë tokën, mbi rrëshqanorët që zvarriten"
 
Top