Luhatjet ne Atmosferen e Marsit

Empire

Antarë i Respektuar
Metani në fillim, Tani oksigjeni: Një tjetër gaz i mundshëm po vepron çuditshëm në Mars

6v2RLXa8v6Gob9aCGMbk8R-1024-80.gif

Rover Curiosity Mars i NASA-s i ka fotografuar këto retë që lëvizin në 17 maj 2019, ditën e Martë 2,410, të misionit, duke përdorur Kamerat e tij të Navigimit bardh e zi.

Një tjetër gaz i mundshëm "biosignature" ( fossil molekular) po sillet çuditërisht në ajrin e Marsit.

Ne e kemi ditur tashmë, falë roverit të Curiosity Mars të NASA-s, që nivelet e metanit në kraterin Gale të gjerë 96-milje (154 kilometra) rriten ndjeshëm gjatë muajve të verës dhe që përqendrimet e gazit janë ndezur në mënyrë dramatike disa herë gjatë viteve të kaluara, për arsye të panjohura. Dhe tani, një studim i ri raporton se roboti me gjashtë rrota ka vëzhguar diçka të ngjashme me oksigjenin, një tjetër shenjë të mundshme të jetës.

"Ne kemi filluar të shohim këtë korrelacion marramendës midis metanit dhe oksigjenit për një pjesë të mirë të vitit të Marsit", tha bashkëautori i studimit Sushil Atreya, profesor i shkencave të klimës dhe hapësirës në Universitetin e Michigan në një deklaratë. "Unë mendoj se ka diçka për të. Unë thjesht nuk kam përgjigje akoma.

Rezultatet e raportuara së fundmi vijnë nga mirësjellja e Instrumentit të Analizës së Curiosity në Mars (SAM), një laborator i vogël kimik që roveri mbart në trupin e tij. Ekipi i misionit ka përdorur SAM për të karakterizuar atmosferën e Planetit të Kuq dhe për të analizuar mostrat e shkëmbit të shpuar nga Curiosity që kur zbarkoi brenda Gater Crater në Gusht 2012.

Studimi i ri, i cili u botua të martën (12 nëntor) në Gazetën e Kërkimeve Gjeofizike: Planeti ofron një vështrim të detajuar të matjeve atmosferike nga SAM që nga 2012 deri në 2017. Të dhënat tregojnë se ajri brenda Gater Crater është 95% dioksid karboni (CO2) për nga vëllimi, 2.6% azot molekular (N2), 1.9% argon (Ar), 0.16% oksigjen molekular (O2) dhe 0.06% monoksid karboni (CO).

cTDHSakjCnFK7KH5aPGF99-650-80.jpg

Nuk ka befasi në ato numra. Por ekipi zbuloi se nivelet e O2 nuk ndjekin të njëjtat modele sezonale si ato gazeve të tjera, duke u rritur dukshëm më lartë se sa parashikohet në pranverë dhe verë dhe duke rënë nën nivelet e pritura gjatë dimrit të Gater Crater.
Dhe kjo ishte padyshim një surprizë.

Niveli i metanit dhe avullit të ujit në Mars rriten gjatë verës në hemisferën veriore

yV8tH4ciTSaiPjyjkAxRwL-650-80.jpg
Studiuesit kontrolluan dhe kontrolluan saktësinë e SAM, duke përcaktuar se instrumenti po funksionon mirë. Dhe ata hetuan shpjegime të shumta të mundshme, por nuk gjetën atë që mban kontrollin. Për shembull, gjat verës rritja e O2 mundet teorikisht të rezultojë nga ndarja e CO2 ose molekulave të ujit në atmosferën e Marsit. Por do të duhej pesë herë më shumë ujë në ajër nga sa është vërejtur për ta bërë atë, thanë anëtarët e ekipit të studimit, dhe CO2 nuk ndahet me shpejtësinë e kërkuar.

Pra, varianti O2, si luhatjet e metanit, mbetet misterioz tani për tani.

"Ne po mundohemi ta shpjegojmë këtë," tha udhëheqësia e studimit Melissa Trainer, një shkencëtare planetesh në Qendrën e Fluturimit Hapësinor të NASA-s në Greenbelt, Maryland, në të njëjtën deklaratë. "Fakti që sjellja e oksigjenit nuk është përsosmërisht e përsëritshme çdo sezon, na bën të mendojmë se nuk është një çështje që ka të bëjë me dinamikën atmosferike. Ajo duhet të jetë një burim kimik që ne ende nuk mund të llogarisim."

Por misteri nuk justifikon hedhjen në përfundimin se mikrobet e Marsit janë të përfshirë, theksuan shkencëtarët. Në të vërtetë, një lloj procesi gjeologjik ka të ngjarë të jetë përgjegjës, thanë anëtarët e ekipit të studimit. (Si metani ashtu edhe oksigjeni mund të prodhohen nga proceset abiotike dhe biologjike).

Curiosity nuk është i pajisur për të përcaktuar nëse oksigjeni apo metani është prodhuar nga krijesa të gjalla. Por më shumë të dhëna mund të hedhin dritë shtesë mbi këtë mister të Marsit, dhe SAM do të vazhdojë të nuhasë ajrin e Planetit të Kuq.
 

NeVertiti

~Kohe & Stine~
Dua te jem pjese e asaj fotos se bukur.
e paskan bere tamam si jastek universi. :))
 
Top