Marrëveshja Shqipëri- Turqi, gjuha turke lëndë me zgjedhje në shkolla


Gjuha turke është vendosur si lëndë me zgjedhje në shkollat shqiptare.

Ky vendim është bërë i ditur nga marrëveshja ndërmjet Këshillit të Ministrave të Republikës së Shqipërisë dhe qeverisë së Turqisë, e publikuar në Fletoren Zyrtare në 2 mars.
Kjo marrëveshje mes dy vendeve ndër të tjera parashikon edhe futjen e gjuhës turke në shkollat shqipe si lëndë e një gjuhe të huaj me zgjedhje të lirë, me qëllim një programi pilot në gjuhën turke.
Në nenin 2. pika 9, parashikohet shkëmbimi i përvojave në hartimin dhe përmirësimin e materialeve arsimore të përdorura në të dy vendet.
Ndërkohë që më poshtë, neni 3. pika 2, sanksionon edhe futjen e gjuhës turke në shkolla. Në këtë pikë thuhet qartë se palët do të inkurajojnë mësimdhënien dhe nxënien e gjuhës zyrtare të palës tjetër, si dhe letërsinë dhe kulturën e palës tjetër, brenda sistemit të tyre arsimor.

Përmbatja e nenit tre:
Mësimdhënia dhe nxënia e gjuhëve zyrtare
Palët do të inkurajojnë mësimdhënien dhe nxënien e gjuhës zyrtare të palës tjetër, si dhe letërsinë dhe kulturën e palës tjetër, brenda sistemit të tyre arsimor.
Pala shqiptare synon të kryejë një vlerësim për kërkesat, për të mësuar gjuhën turke si një gjuhë e huaj si lëndë me zgjedhje të lirë, me qëllim shpalljen e një programi pilot në gjuhën turke.
Pala shqiptare do të sigurojë çdo vit kuota për pjesëmarrjen e studiuesve/studentëve turq në seminaret/kurset verore të gjuhës dhe kulturës shqiptare.
Pala turke do të sigurojë çdo vit kuota për pjesëmarrjen e studiuesve/studentëve shqiptarë në seminaret/kurset verore në gjuhën dhe kulturën turke.

Referuar marrëveshjes, dy vendet do të bashkëpunojë në shkëmbimin e nxënësve e studentëve, duke ofruar bursa reciproke; për student shqiptarë në Turqi dhe për student turq në Shqipëri. E njëjta praktikë do të ndiqet edhe me personelin mësimor. Po ashtu, marrëveshja parashikon se palët do të inkurajojnë mësimdhënien dhe nxënien e gjuhës zyrtare të palës tjetër, si dhe letërsinë dhe kulturën e palës tjetër, brenda sistemit të tyre arsimor./Opinion.al
11-1.png

Klan
 

Attachments

 • 11-1.png
  11-1.png
  21.9 KB · Shikime: 0
 • 11-1.png
  11-1.png
  21.9 KB · Shikime: 0
Ka qen ekselent.
Pse Shpresa Smaja si eshte?
Kta te brezit Frengjisht foles te gjithe Ekselente kane qene.
Imagjino qe kush diplomohej ne kohen e qofte largut per gjuhe te huaja dinte, Rusisht, Anglisht, Italisht, Frengjisht dhe nja 7-8 gjuhe te tjera ne nivel komunikues.
 
Ah ate rusishten qe se mesova kurre .. po cmu desh frengjishtja mua ee lol
Ce do frengjishten edhe mu nuk mka hy në pune. Kishe shku ne klasë paralele me @Marla ose @Frank edhe ishe ktu gjith diten lool
200.gif200.gif
Apo dhe kto dy frengjisht rrezik kan bo lool
Nejse hajt nazdorovja për ata/o qe kan bo rusisht se na u tha gryka me caj mo 10'sha tëmën lool
 

Attachments

 • 200.gif
  200.gif
  716.1 KB · Shikime: 0
 • 200.gif
  200.gif
  327.6 KB · Shikime: 0
 • 200.gif
  200.gif
  716.1 KB · Shikime: 0
 • 200.gif
  200.gif
  327.6 KB · Shikime: 0
Ce do frengjishten edhe mu nuk mka hy në pune. Kishe shku ne klasë paralele me @Marla ose @Frank edhe ishe ktu gjith diten lool
200.gif200.gif
Apo dhe kto dy frengjisht rrezik kan bo lool
Nejse hajt nazdorovja për ata/o qe kan bo rusisht se na u tha gryka me caj mo 10'sha tëmën lool
Jo jo kemi uje te gazuar per tju servirur sot lool lool ingllish une dhe italisht me zgjedhje.
 

Attachments

 • 200.gif
  200.gif
  716.1 KB · Shikime: 0
 • 200.gif
  200.gif
  327.6 KB · Shikime: 0
 • 200.gif
  200.gif
  716.1 KB · Shikime: 0
 • 200.gif
  200.gif
  327.6 KB · Shikime: 0
Pse Shpresa Smaja si eshte?
Kta te brezit Frengjisht foles te gjithe Ekselente kane qene.
Imagjino qe kush diplomohej ne kohen e qofte largut per gjuhe te huaja dinte, Rusisht, Anglisht, Italisht, Frengjisht dhe nja 7-8 gjuhe te tjera ne nivel komunikues.
Di qe ai e ka mbaruar specializimin ne Paris. Pra nuk i ul askujt vlerat ..thjesht ishte i perkryer si njeri ..metoden si shpjegonte dhe theksin qe veshtir e dalloje nga nje frankofon.
Ne kohen e qofte largut ..me sa di une italishtja ishte e ndaluar.. pas 90 une personalisht e kam mesuar me z. Laca.. ish jezuit
 
Di qe ai e ka mbaruar specializimin ne Paris. Pra nuk i ul askujt vlerat ..thjesht ishte i perkryer si njeri ..metoden si shpjegonte dhe theksin qe veshtir e dalloje nga nje frankofon.
Ne kohen e qofte largut ..me sa di une italishtja ishte e ndaluar.. pas 90 une personalisht e kam mesuar me z. Laca.. ish jezuit
Ncuk, jo per ata qe mbaronin gjuhe te huaja, ka qene e ndaluar per gjimnazin.
 
Ce do frengjishten edhe mu nuk mka hy në pune. Kishe shku ne klasë paralele me @Marla ose @Frank edhe ishe ktu gjith diten lool
200.gif200.gif
Apo dhe kto dy frengjisht rrezik kan bo lool
Nejse hajt nazdorovja për ata/o qe kan bo rusisht se na u tha gryka me caj mo 10'sha tëmën lool
Une kam bere Frengjisht, Italisht dhe Anglisht ne privat dhe pastaj ne fakultet.
 

Attachments

 • 200.gif
  200.gif
  327.6 KB · Shikime: 0
 • 200.gif
  200.gif
  716.1 KB · Shikime: 0
 • 200.gif
  200.gif
  327.6 KB · Shikime: 0
 • 200.gif
  200.gif
  716.1 KB · Shikime: 0
Une kam bere Frengjisht, Italisht dhe Anglisht ne privat dhe pastaj ne fakultet.
Si je me frengjishten. Unë njof dy kategori nxenesish ata qe e urrenin dhe mesonin sa për t'kalu klasen (une hy ktu ?) ose ata që ishin gjith 10 por pak ju jepej shansi për ta praktikuar.
 
Cdo gjuhe e huaj Eshte kulture. Ne cdo vend lejohet te ket shume opsione . Pse Turqishte perben kaq problem ? Te pakten ne Shqiptaret gjysmen e fjalorit turk e kemi . Maxi do e pasurojm me shume . Apo nuk behet fjale per kte ne teme se se lexova nga fillimi .
 
Si je me frengjishten. Unë njof dy kategori nxenesish ata qe e urrenin dhe mesonin sa për t'kalu klasen (une hy ktu ?) ose ata që ishin gjith 10 por pak ju jepej shansi për ta praktikuar.
Une jam tek ata te dytet sepse e kam bere nga klasa e 5 deri ne gjimnaz. lool
 
Pastaj ne privat kam bere spanjisht kinezce gjermanisht greqisht dhe pak cobance lool
Tani po mesoj turqisht
Hapen Kurse per gjermanisht.. dhe puna e donte te nderprisja anglishten e te merrem me Deutsch.
O pike e zeze qe shkuan paret dem... ?
 
***

" Shumë mirë më në fund do mësojë gjuhën e stërgjyshërve tanë me ndihmën e er dogut "

Po kèta er dogèt shqipfolès sa e marrin rrogen per agjitacion e propaganda.?
 
" Shumë mirë më në fund do mësojë gjuhën e stërgjyshërve tanë me ndihmën e er dogut "

Po kèta er dogèt shqipfolès sa e marrin rrogen per agjitacion e propaganda.?

Ty do te kthej pergjigje se s'te kam ne 'ignore list'. Mos ironizo mbi prejardhje turke/aziatike se gjynah per greket e thjesht. Jane komb gjysem aziatik dhe gjysem shqiptar, ndersa ne shqiptaret jemi autokton. Kaq per kunjat. Sa per thelbin e debatit, po i bje pak shkurt me copy-paste nese te ka shpetuar nga vemendja ose nese qillimisht i shmangesh:

1. Gjuha shqipe si opsion ne shkollat turke eshte ndihme per komunitetin shqiptar ne Turqi, dhe njekohesisht afron me shume Shqiperine me Turqine. Nje afrim shume i mirepritur duke konsideruar armiqesine e Greqise me te dy vendet me fjale dhe dobesine aktuale te Shqiperise. Duke konsideruar avantazhet qe sjell afrimi ne fjale, sidomos armiqesine Greke, eshte cmenduri te thuash "jo mik me turkun se kemi histori armiqesore para nje shekulli".

2. Gjuha turke si opsion ne shkolla shqipe. Mesimi i nje gjuhe te huaj, i pa shoqeruar me ndikime ideologjike, nuk perben asnje problem. Dhe pse jo turqisht, kur konsideron se eshte ekonomia me e fuqishme ne rajon. Eshte thjesht opsion - s'eshte e detyruar!
 
Ty do te kthej pergjigje se s'te kam ne 'ignore list'. Mos ironizo mbi prejardhje turke/aziatike se gjynah per greket e thjesht. Jane komb gjysem aziatik dhe gjysem shqiptar, ndersa ne shqiptaret jemi autokton. Kaq per kunjat. Sa per thelbin e debatit, po i bje pak shkurt me copy-paste nese te ka shpetuar nga vemendja ose nese qillimisht i shamngesh:

1. Gjuha shqipe si opsion ne shkollat turke eshte ndihme per komunitetin shqiptar ne Turqi, dhe njekohesisht afron me shume Shqiperine me Turqine. Nje afrim shume i mirepritur duke konsideruar armiqesine e Greqise me te dy vendet me fjale dhe dobesine aktuale te Shqiperise. Duke konsideruar avantazhet qe sjell afrimi ne fjale, sidomos armiqesine Greke, eshte cmenduri te thuash "jo mik me turkun se kemi histori armiqesore para nje shekulli".

2. Gjuha turke si opsion ne shkolla shqipe. Mesimi i nje gjuhe te huaj, i pa shoqeruar me ndikime ideologjike, nuk perben asnje problem. Dhe pse jo turqisht, kur konsideron se eshte ekonomia me e fuqishme ne rajon. Eshte thjesht opsion - s'eshte e detyruar!

Me fal qe po nderhyj sepse je duke i dhene pergjigje nje anetari tjeter, por shikoj qe po perserit te njejten kasete dhe per mendimin tim sic te jam shprehur edhe me heret nuk ka gje te keqe mesimi i nje gjuhe te huaj cila do qofte ajo, rendesia qendron pse duhet qe shqipetaret ne Shqiperi te mesojne turqisht per te mesuar keshtu edhe shqipetaret ne Turqi shqip, nese kishim shqipetare ne Japoni dhe per te mesuar ata shqip, do duhej te mesonin edhe shqipetaret ne Shqiperi japonisht?!
Pra duket si hapi i pare i nje kolonjializimi kjo qe ndodh me Turqine, mos do duhej edhe te mesohej greqisht ne Shqiperi qe shqipetaret ne Greqi te mesonin shqip (dicka absurde per mendimin tim)?!
Gjithsesi nuk me shqeteson aspak kjo, ne krahasim me "miqesine fallco" qe Turqia na servir...
 
pse duhet qe shqipetaret ne Shqiperi te mesojne turqisht per te mesuar keshtu edhe shqipetaret ne Turqi shqip
Hahahaha. Perseri te njejtat taktika: devijime, shtremberime, dezinformim. Te besosh se ti nuk kupton qe gjuha ne kete marreveshje eshte 'opsion' eshte sikur te besosh se Lulzim Basha beri gabim pa dashje me Marreveshjen e Detit...


Gjithsesi nuk me shqeteson aspak kjo, ne krahasim me "miqesine fallco" qe Turqia na servir...

Miqesi fallco, si ne 1997 kur Turqia i tha Greqise tende te dashur "po sulmove Shqiperine ke pune me neve"...?

Shqiptaret e Turqise kane ndikuar ne ate veprim, ndaj e kemi detyre te dyfishte qe te gjejm mundesine per te futur gjuhen shqipe ne sistemin arsimor turk. Dhe pa e futur edhe ne turqishten si opsion ne shkoll, s'mund t'a kerkojm nga Turqia per shqipen sepse eshte hipokrizi.
 
...perseri kapeni ne fjale dhe jo ne mesazhin e plote qe ju kam shkruar, i nderuari @gues-t !!!
Sa lodhesh aman ..e njejta situat me kosoven .. pra ska nga se e mbron kosoven .. dhe vetem se e ka njohur si shtet i kerkon llogari per Israelin .
Pa keta tregojne histori te 1001 neteve .. tregojne per sulm grek apo lufte .. pra nje vend i BE te sulmoje Shqiperine .???
O cu kenaqem me trute qe ska ??
 
Meqe turqishtja si duhet kujt , hajde ti sugjerojme ministrise arsimore te heqi cdo gjuhe te huaj me deshire dhe te lere ate qe kemi me detyre

Shqipen.

Dhe kshu skemi pse zihemi e bejme propogande boshe :p
 
Top