Mashkulli narcisist, si ta njohim dhe shmangim manipuluesin afektiv

Mashkulli narcisist fshihet pas një maske mirësie dhe joshjeje, por në fakt ai është një manipulues afektiv i cili së shpejti do të vendosë një mekanizëm pervers dhe shkatërrues. Ja se si ta njohësh një mashkull narcisist dhe çfarë të bësh për t’i dhënë fund ose për të shmangur një marrëdhënie me të…

narcissist-mistake-learning-neuroscineews-public.jpg


Joshës dhe i sjellshëm, mashkulli narcist në takimin e parë mund të duket si partneri perfekt. Në fazën fillestare të njohjes, ose në pjesën e parë të marrëdhënies, ai do të punojë vazhdimisht për t’ju lavdëruar, kënaqur dhe rritur cilësitë tuaja, duke ju bërë të ndiheni si mbretëreshë e vërtetë. Sidoqoftë, është një kurth, një karrem për t’ju tërhequr dhe për t’ju bërë të bini në këmbët e tij, duke ushqyer kështu nevojën patologjike dhe të vazhdueshme për konfirmim dhe vëmendje.

E vërteta është krejt ndryshe: mashkulli narcisist është një manipulues afektiv i cili së shpejti do të zbatojë dinamikën e epërsisë dhe varësisë psikologjike, duke goditur partnerin me mekanizma pasiv-agresivë që përdor fajin, pasiguritë dhe brishtësinë, me qëllimin e vetëm për t’ju diskredituar dhe futur në lojën e tyre të manipulimit. Shpesh kësaj situate të dhunës psikologjike, i shtohen qëndrime agresive që në disa raste mund të çojnë në kërcënime të vërteta fizike. Për këtë arsye, është mirë të njohësh në kohë seriozitetin e situatës për të shmangur shtytjet e pakëndshme të një marrëdhënie jo të shëndetshme, siç ndodh shpesh për fat të keq.

Fatkeqësisht mund të ndodhë të bini viktimë e këtij grabitqari të mirësisë, pikërisht për shkak të personalitetit joshës dhe tërheqës që ai do të tregojë në fillim, por dijeni se mund të heqësh qafe një njeri narcisist dhe të marrësh në dorë jetën tënde pa u ndjerë më nën zgjedhë. Prandaj nëse ndodh që të jeni në një histori të gabuar, gjëja e rëndësishme është ta korrigjoni atë sa më shpejt të jetë e mundur. Më poshtë mund të gjeni identikitin e narcistit klasik për ta njohur atë në kohë dhe për ta shmangur atë dhe qëndrimet e duhura për të ndërprerë një marrëdhënie me të dhe për të dalë të padëmtuar.

Mashkulli narcisist, si ta njohësh, karakteristikat kryesore të manipuluesit afektiv
Por si ta njohim narcistin patologjik? Ka disa tipare të zakonshme, përveç mirësisë fillestare të tepruar, që karakterizojnë të gjithë burrat manipulues. Këtu janë një numër i shenjave që duhet t’ju paralajmërojnë:

Kritika e vazhdueshme: narcisisti, pas fazës fillestare, do të fillojë të jetë shumë kritikues ndaj nesh, duke minuar sigurinë tonë dhe duke na bërë të ndihemi të dobët dhe jo në nivelin e duhur. Nga një koment pa vend për një veshje të thjeshtë te një gjykim më i rëndë për personalitetin tonë ose mënyrën se si udhëheqim jetën tonë: çdo mënyrë për të na bërë të ndihemi keq dhe për të na diskredituar.

Vlerëson fajin: Një nga mënyrat e preferuara të narcistit për të na bërë të varur nga ai është të marrim përgjegjësi për gjithçka. Mungesa e ndjeshmërisë dhe zemërimi që strehon për shkak të një zbraztësie emocionale të rrënjosur në fëmijëri, në fakt e bëjnë atë të shkarkojë zhgënjimin e tij tek të tjerët, duke goditur atje ku ata vetë janë goditur. Prandaj ata do të ndjehen të kënaqur kur ju shohin të trishtuar dhe të pakënaqur.

Ai është një megaloman: ai do të flasë për projekte madhështore dhe ndjenja të ekzagjeruara, pothuajse heroike, sepse ai mashtron dhe zbrazëtinë që ka brenda vetes ai e kompenson me një ego ideale që është e aftë t’i prekë të gjithë. Në përgjithësi këto premtime titanike nuk ndiqen kurrë nga fakte.

Ai ka një humor të luhatshëm: një njeri manipulues i nënshtrohet ndryshimeve të shpeshta dhe të vazhdueshme të humorit. Ju do të pyesni veten për arsyet që e bënë atë të errësohej, duke fajësuar veten dhe duke menduar se ju ishit shkaku, por për fat të keq është një qëndrim i qenësishëm mbi të cilin nuk keni fuqi dhe që do të detyroheni të vuani, nëse nuk vendosni të largoheni.

Ai nuk është empatik: njeriu narcisist nuk është në gjendje ta vendosë veten në vendin e të tjerëve, prandaj i vetmi parametër që merr parasysh kur vepron është egoja e tij. Për këtë arsye, ai vazhdimisht kërkon konfirmime dhe bën gjithçka për të tërhequr të gjithë vëmendjen e mundshme. Përkthyer në fjalë më të thjeshta: kur keni të bëni me një narcisist, nuk do të keni asnjë përparësi, problemet dhe nevojat tuaja gjithmonë do të zënë vendin e dytë, prapa tij.

Flirton vazhdimisht: pikërisht për shkak të pasigurisë së tij kronike, ai nuk mund të shmangë kërkimin e lajkave nga seksi tjetër, prandaj ai do të jetë gjithmonë në dispozicion për të flirtuar. Një narcisist nuk do të jetë kurrë në gjendje të ndahet vërtet me ish-et dhe do të përpiqet në çdo mënyrë të ushqejë interesin për t’i parandaluar ato ta harrojnë atë.

Mashkulli narcisist i dashuruar: si sillet manipuluesi afektiv në një marrëdhënie
Një marrëdhënie me një mashkull narcisist është një makth i vërtetë, veçanërisht nëse jeni një person i ndjeshëm dhe empatik, preja e preferuar e manipuluesit afektiv. Marrëdhënia me një narcisist është një slitë e vërtetë emocionale: nuk ka kurrë stabilitet, por ulje dhe ngritje të vazhdueshme të diktuara nga ndryshimet e humorit të tij. Prandaj, marrëdhënia do të luftojë të rritet dhe do të mbetet gjithmonë e zhytur në dinamikën e zakonshme psikologjike të varësisë dhe nënshtrimit dhe në mekanizmat e zakonshëm pasivo-agresivë, që synojnë t’ju diskreditojnë.

Kështu do të ketë shfaqje të vazhdueshme të dashurisë – sporadike dhe paksa të ekzagjeruara – të cilat do të pasohen nga shkëputje, heshtje dhe arratisje. Padyshim që gjendja juaj shpirtërore do të varet nga këto faza, dhe narcisisti e di mirë: ky është pikërisht aspekti që e eksiton më shumë. Siç thamë, ai nuk është aspak empatik, prandaj nuk do ta lejoj veten të zbutet nga trishtimi juaj, ai do të vazhdojë ta përdorë atë për t’u ndjerë më i fuqishëm dhe për të demonstruar epërsi psikologjike ndaj jush.

Dhe nëse përpiqeni të largoheni, ai do të kthehet me një mirësi të papritur, duke rivendosur qëndrimet tipike të fazës fillestare të pushtimit. Mos bini pre e tij! Nuk do të zgjasë shumë. Koha për të rikrijuar lojën e zakonshme sadiste. Kur ai t’ju ketë në kthetrat e tij, ai do të rifillojë t’ju kritikojë dhe diskreditojë, deri në raundin tjetër. Është një rreth i pafund i destinuar të vazhdojë përgjithmonë. Po, sepse me mashkullin narcisist nuk ka zgjidhje: paaftësia e tij për të dashur dhe për t’u dashur nuk mund të ndryshohet me qëndrime ose fjalë. Në të vërtetë, sa më mirëkuptim dhe dashamirësi të tregoni, aq më shumë ai do të përfitojë nga kjo duke ju bërë të bini gjithnjë e më poshtë. Që një narcisist të ndryshojë, kërkohet një rrugë e thellë dhe e vazhdueshme e analizës psikologjike. Mos e humbni kohën dhe energjinë tuaj dhe përkushtojuni një historie më të mirë dhe më të shëndetshme.


Mashkulli narcisist kthehet!
Siç thamë, një karakteristikë tipike e mashkullit narcisist është pamundësia për të mbyllur histori dhe lidhje. Gjithashtu për shkak të pasigurisë së tij dhe nevojës për konfirmim, manipuluesi afektiv nuk mund të pranojë idenë se dikush nuk e dëshiron atë ose se ai e harron atë, prandaj ai do të bëjë gjithçka që të mos ju humbasë. Edhe kur mendoni se keni shpëtuar, ai do të kthehet me një mesazh, një telefonatë ose një gjest shumë të thjeshtë me të cilin ai shpreson të jetë në gjendje t’ju mbajë të lidhur. Prandaj është thelbësore të fitoni siguri personale dhe vetëvlerësim të mjaftueshëm për të qenë të gatshëm të mos bini në këto truke të vogla që zbulojnë vetëm nevojën e tij për konfirmim dhe posedim ndaj jush.

Si ta trajtoni një mashkull narcisist: metodat e mbijetesës së një narcisti
Nëse keni fatin e keq të jeni në një marrëdhënie me një mashkull narcisist, ne ju ofrojmë disa ide për të shpëtuar jetën, për ta hequr qafe atë sa më shpejt të jetë e mundur. E rëndësishme është të arrish një gjendje të papërshkueshmërisë që të lejon të mos përjetosh goditjet e shkaktuara prej tij, përfshirë ndjenjën e fajit, pamjaftueshmërinë, uljen e vetëvlerësimit.

Mos u mbështet në fjalët dhe premtimet e tij: ai do të të zhgënjejë. Pra, nëse ai ju jep premtime, mos i besoni shumë. Mbani një plan B në mënyrë që të mund të paloseni pa u zemëruar. Ai do të kënaqej duke ju parë të pakënaqur dhe prishjen e planeve tuaja: kapeni me kujdes dhe tregojini se nuk jeni nën këmbët e tij dhe nuk vareni. Mos u prekni nga kritikat e tij: mbani mend gjithmonë nga kush vijnë. Është një person me një perceptim të rremë të realitetit. Prandaj, këto janë konsiderata të pakuptimta dhe aspak objektive.

Afirmoni veten tuaj, duke mos u tundur nga kërkesat dhe konsideratat e tij, edhe nëse përpiqet t’ju bëjë të ndiheni fajtore. Tregoni veten të vendosur në shprehjen e mendimit tuaj dhe mos u tërhiqni nëse pasohet nga ankesa dhe përpjekje për sabotim psikologjik. Ju keni të drejtën e plotë për të bërë atë që dëshironi dhe nuk duhet t’i nënshtroheni asnjë urdhri të drejtpërdrejtë ose të nënkuptuar.

Mos u mundoni ta ndryshoni në asnjë mënyrë: nuk do të keni sukses. Vetëm mbani dëmin sa më të ulët që të jetë e mundur dhe përpiquni të largoheni për të thyer këtë lojë të pafund dhe rraskapitëse.

Si ta largoni një mashkull narcisist: qëndrimi i duhur për t’i shpëtuar një manipuluesi
Mënyra e vetme për ta larguar një mashkull narcisist është të mbështetesh te forca jote dhe të angazhohesh. Fronti në të cilin duhet të veprosh është të bëhesh i vetëdijshëm për veten tënde, të vlerësosh vetveten dhe të kërkosh një dashuri të shëndetshme dhe të mos u nënshtrohesh lojërave të vogla psikologjike që sjellin tendosje në shëndetin tënd fizik dhe mendor.

Ju nuk mund të mbështeteni tek ai. Thjesht duhet të pranoni se nuk është e mundur të keni një marrëdhënie të shëndetshme me një burrë të tillë. Pra, filloni duke dashur më shumë veten tuaj: ju meritoni një mashkull që ju vlerëson dhe ju respekton. Me këtë në mendje, ju mund të filloni të korrigjoni sjelljet tuaja: ndaloni të ndjeheni fajtore, të papërshtatshme dhe të doni të ndryshoni me çdo kusht një burrë. Përqendrohuni vetëm tek vetja dhe mirëqenia juaj, bëni gjërat që ju pëlqejnë dhe mos u shqetësoni për të gjetur një burrë: personi i duhur do t’ju gjejë pikërisht kur filloni ta doni veten dhe do ju jap respektin që meritoni.

/Revista Psikologji/
 
Redaktimi i fundit:
Top