Misteri i asteroidit të Sodomës dhe Gomorës

sodome.jpg

Qyteti antik Tall el-Hammam, në Luginën e Lumit Jordan, thuhet se u shkatërrua nga një asteroid që hyri në atmosferën e Tokës me një shpejtësi prej rreth 60,000 kilometrash në orë dhe shpërtheu rreth katër kilometra mbi sipërfaqe. Ishte një qytet i madh, 3,600 vjet më parë, trefishi i madhësisë së Jerikos dhe Jeruzalemit të asaj kohe, një qendër e rëndësishme urbane derisa, në 1,650 para erës sonë, u shkatërrua plotësisht. Ka shumë të ngjarë nga energjia e një shpërthimi të ngjashëm me atë të zhvilluar nga një mijëra bomba atomike të ngjashme me ato të Hiroshimës.

Një studim, i botuar në Nature, arrin në këtë përfundim pasi analizon materiale mjaft të pazakonta të gjetura midis mbetjeve të qytetit jordanez si tulla dhe copa druri, gjendja e të cilave përfshin ekspozim të dhunshëm ndaj temperaturave mbi 2.000 ° C, temperatura të pamundura për t’u arritur me mjetet e kohës. James Kennett, një gjeolog në Universitetin e Santa Barbara në Kaliforni, shpjegoi se një nga gjetjet më të çuditshme është ai i një minerali të quajtur “goditja e kuarcit”, e gjetur në një nga shtresat e rrënojave të qytetit. Sipas të dhënave të hulumtimit, ekzistenca e këtij kuarci mund të shpjegohet pothuajse vetëm nëse supozohen variacione shumë të larta të presionit, për shembull të shkaktuara nga shpërthimi i një asteroidi në ajër.

Ekzistojnë gjithashtu dëshmi se ndryshimi i presionit i lidhur me shpërthimin mund të ketë shkaktuar heqjen e sasive të mëdha të kripës nga toka, gjë që do të shpjegonte sasinë e konsiderueshme të klorurit të natriumit të gjetur nën rrënojat dhe në Detin e Vdekur. Për shkak të përqendrimit të lartë të kripës, qytetet e tjera në Luginën e Jordanit gjithashtu duhej të braktiseshin në të njëjtën datë, për shkak të dëmit të shkaktuar në bujqësi nga teprica e kripës.

A është ky realiteti i tregimit biblik i Sodomës dhe Gomorrës? Shkencëtarët gjithashtu gjetën mbetje të koskave të shpërndara në atë mënyrë që tregojnë “disartikulim dhe fragmentim ekstrem të skeleteve të shumë njerëzve që ishin pranë vendit të ngjarjes”. Duket se rreth 8,000 njerëz, si dhe shumë kafshë, u vranë, Tall el-Hammam. Përtej të dhënave shkencore, tani është hapur debati mbi ngjarjen biblike të rrëfyer në librin e Zanafillës, ku tregohet për Sodomën, të shkatërruar nga shpërthimet që erdhën nga qielli.

Shkencëtarët besojnë se ajo që shkatërroi Tall el-Hammam mund të jetë bërë një traditë gojëdhënash, derisa u regjistrua në Bibël. Sidoqoftë, duhet theksuar se deri më tani nuk ka prova që Tall el-Hamam ishte Sodoma ose Gomorra, megjithëse ka disa rastësi që të çojnë në atë drejtim, siç është, për shembull, tregimi biblik i njerëzve të shndërruar në statuja të kripës.

Së fundi, studimi zbulon se shpërthimi do të ishte i ngjashëm me atë që ndodhi në Tunguska (Siberi) në vitin 1908, kur një kometë shpërtheu rreth 20 kilometra e lartë, duke shkatërruar 2.000 kilometra katrorë pyll, një paralajmërim, i cili shërben për të kujtuar se këto lloj ngjarjesh janë një kërcënim i vazhdueshëm për Tokën.


Tema
 
Top