Misteri i gazit në Galaktikën tonë!!!

Empire

Antarë i Respektuar
Një mister kozmik: Pse galaktika e Rrugës së Qumështit po dëndësohet me gaz?


Duket se ka një çekuilibër në galaktikën tonë.
YVwYyVt84S42bNLHJSoqgJ-1024-80.png
Ky ilustrim i gazit tregon rënien dhe ngritjen e tij , brënda dhe jashtë galaktikës Rruga e Qumështit duke përdorur instrumentin COS të Hubble. Duke analizuar të dhënat 10 vjecare nga COS, astronomët kanë zbuluar se ka më shumë gaz që hyn në galaktikën tonë sesa që del .

Astronomët kanë zbuluar një tepricë të çuditshme të gazit në galaktikën Rruga e Qumështit.

Duke përdorur 10 vjet të dhëna nga Teleskopi Hubble i Hapësirës i NASA-s, ekipi i astronomëve arriti në përfundimin se ka më shumë gaz që hyn në galaktikën tonë sesa që del. Edhe pse një sasi e gazit që hyn dhe del është pothuajse e ekuilidruar ekziston një çekuilibër i theksuar në shtimin e gazit , megjithëse ekipi që qëndron pas këtij konstatimi nuk e ka gjetur ende burimin për këtë shtim të gaztit.

Studiuesit përdorën të dhëna nga Spektrografia e Origjinës Kozmike e Hubble (COS), e cila lejon teleskopin hapësinor të studiojë objekte që thithin ose lëshojnë dritë dhe përcaktojnë aspekte të tilla si temperaturën e tyre, përbërjen kimike, shpejtësinë dhe densitetin. Me COS, skuadra mund të vëzhgojë dhe të përcjellë lëvizjen e gazrave në galaktikë: gazrat shfaqen më të kuq, ndërsa largohen nga galaktika jonë, dhe bëhen blu kur afrohen , me fenomenet e njohura si redshifts dhe blueshift


Kjo i lejoi studiuesit të shohin se kishte më shumë gaz "blu" (hyrje) sesa gazi "i kuq" (që dilte). Edhe pse studiuesit nuk e kanë identifikuar burimin e këtij çekuilibri, ata mendojnë se ai mund të jetë shkaktuar nga një nga këto arsyet e mëposhtëme.

1) , astronomët mendojnë se ky gaz i tepërt mund të vinte nga mediumi ndër yjor. ((( Interstellar Medium , ISM , Në astronomi, mediumi ndër yjor është materia dhe rrezatimi që ekziston në hapësirën midis sistemeve të yjeve në një galaktikë. Kjo lëndë përfshin gazin në formën jonike, atomike dhe molekulare, si dhe pluhurin dhe rrezet kozmike. Mbush hapësirën ndër yjore dhe përzihet pa probleme në hapësirën përreth intergalaktike. Energjia që zë të njëjtin vëllim, në formën e rrezatimit elektromagnetik, është fusha e rrezatimit ndëryjor)))

2), ata sugjerojnë që Rruga e Qumështit po përdor tërheqjen e saj mbresëlënëse gravitacionale për të tërhequr gaz nga galaktikat më të vogla, të afërta.

Për më tepër, duke parë që ky studim fokusohej vetëm për gazrat e ftohtë, studiuesit mendojnë se gazrat më të nxehtë gjithashtu mund të kontribuojnë në këtë konstatim.

Gazrat largohen nga galaktika jonë kur ngjarje si supernova dhe erërat yjore i shtyjnë ato nga disku galaktik i Rrugës së Qumështit. Kur gazrat bien përsëri në galaktikën tonë, ato kontribuojnë në formimin e yjeve dhe planeteve të rinj. Pra, ekuilibri midis hyrjes dhe rrjedhjes së gazrave është i rëndësishëm për të rregulluar mënyrën se si objektet siç janë yjet formohen në galaktika si tonat.

"Studimi i galaktikës sonë në detaje siguron bazën për të kuptuar galaktikat në të gjithë universin, dhe ne kemi kuptuar se galaktika jonë është më e ndërlikuar sesa e imagjinonim," tha në deklaratë bashkëautori Philipp Richter nga Universiteti i Potsdam në Gjermani.

Ky hulumtim do të publikohet në ditët në vijim në Astrophysical Journal ( Revista zyrtare e Astrofizikes ).
 
Top