Narona’ Qytet afer Dubrovnikut

NeVertiti

~Kohe & Stine~
Staf në FV.AL
Adm
Narona’ Qytet afer Dubrovnikut

inside-narona-forum-640x424.jpg

Periudha e fundit e antikitetit dhe rënia e Naron-es.Sipas Historianëve boterore rënia e Naron-es e ka filliminshme me pas në shekullin e VII-te mbas Krishtit. Te gjithe e dime se ç’ndodhi ne gadishullin ILIRIK ne kete shekull, eshte pikerisht dyndja e barbareve-sllave, te cilet shkateruan qyteterimin ILIR kudo qe shkelen…

Qyteti Dubrovniku dhe rrenojat e Qytetit Pellazge-ilire Naron-es
Qyteti Ilir antik ‘Narona’,nje sit arkeologjik afer Dubrovnikut.
Dubrovniku i ndodhur në tokat ilire.Sot qyteti më jugor i Kroacisë,“Perla e Adriatikut”, dhe qyteti vjeter afer saj Narona ilire ne Kroacine e sotme.qyteti ngritur jashtë mureve të kalasë, ishte në majë të kodrës me pamje Vidi.Në Narona janë gjetur monedha te shumta ILIRE te qyteteve Apollonia e Durazzo etj…

Në Narona janë gjetur monedha te shumta ILIRE te qyteteve Apollonia e Durazzo etj. e deri në monedha te perullave te mepasme lashtesie ari, argjendi dhe bakri pothuajse të të gjithëve perandorëve. E rëndësishme dhe shume e vlefshme është, thesari i artë iUrbika-sit, ku mbi nje unaze shkruhet pikerisht; “Urbika”, që daton nga shekujt e V dhe të VI para Krishtit.

Në Narona mori rrënjë dhe u nderuan shumë kulte pellazge-ilire-shqipetare: Jupiteri, Merkuri, Marsi, Diana, Ceres,Neptuni, Mitra e te tjere, te gjitha Perendi ILIRE.më 395, trevat Pellazge-ilire-shqiptare hynë në përbërje të Perandorisë Bizantine, siç quhet zakonisht pas kësaj date sipas emrit antik të kryeqytetit të saj, Bizant, që për nder të Konstandinit të Madh u quajt Konstandinopojë.

Periudha e fundit e antikitetit dhe rënia e Naron-es.Sipas Historianëve boterore rënia e Naron-es e ka filliminshme me pas në shekullin e VII-te mbas Krishtit. Te gjithe e dime se ç’ndodhi ne gadishullin ILIRIK ne kete shekull, eshte pikerisht dyndja e barbareve-sllave, te cilet shkateruan qyteterimin ILIR kudo qe shkelen.
Arkeologu i parë që filloi të eksploroje dhe te studjoje sistematikisht vendodhjen e Qytetit Pellazge-ilire Naron-es, ishte arkeologu austriak Karl Patsch, në mes te shekujve XIX-te dhe i XX-te. Zbuloj ekzistencën mure,forume, (sheshe-obore te medhenj) rrugë që shkonin drjet qytetit antik Narona, (qe deri me ate kohe ishte i pa njohur, i mbuluar nga velloja e kohes).

Carl Patsch zbuloi akoma shumë monumente epigrafik, si monedha, objekte dhe sende ushtarake, anfora dhe shumë reperte te tjera. Për këtë temë, ai shkroi një libër të titulluar “HISTORIA DHE TOPOGRAFIA E NARON-es” Vjenë, 1907.

Dubrovniku nuk njihet vetëm falë detit të kaltër e të kulluar, por edhe prej trashëgimisë së vyer historike e kulturore. Qyteti, i kornizuar nga muret antikë, ruan me fanatizëm një traditë të gjallë artistike e cila shihet dhe ndihet kudo që shtrin vështrimin, duke nisur që nga kështjellat mesjetare, kishat, monumentet dhe ndërtesat e Epokës së Rilindje .Stema shqiptare në koleksionin e stemave të Ivo Sarakës në Dubrovnik etj.

Republika e Kroacisë (kroatisht: Hrvatska), është një vend në jug të pjesës qendrore të Evropës, buzë Detit Adriatik. Eshte shtet ballkanik që në përbërjen e ish Jugosllavisë quhej Republika Socialiste e Kroacisë e ka kryeqytet Zagrebin.

Që nga shpallja e pavarësisë nga RSFJ-a, ky shtet i ndodhur në tokat ilire, ka tentuar te shkeputet nga ish federata e Jugosllavise dhe tani është kandidate ne anëtarësimin në Bashkësin Evropiane (BE)Kroacia kufizohet në veri nga Hungaria dhe me kufirin e saj me Serbin dhe Malin e Zi në veri-lindje dhe në jug-lindje këto dy shtete e rrethojnë Bosnjën dhe Hercegovinën, pjesa më e madh e kufirit në jug përshkohet nga bregdeti dalmatë në Adriatik dhe në veri-perëndim të Kroacisë ndodhet Sllovenia.ka rreth 4,5 milion banorë.

Me 80 banorë për km2 është ndër shtetet me dendësi më të vogël në republikat e ish Jugosllavisë. Për kultivimin e kulturës së Kroacisë japin ndihmesë edhe disa lloje aktivitete në organizimin e manifestimeve shqiptare. Kështu janë të njohur “Union i Bashkësish Shqiptare” me qendër në Zagreb që ka nxjerr edhe gazetën “Informatori”; Shoqëria e Femrave Shqiptare

“Drita” që ka organizuar tribunalin “Femra Shqiptare” si dhe “Ditët e kulturës shqiptare”; Bashkësia Shqiptarëve të Zagrebit dhe Zhupanës së Zagrebit; Bashkësia Shqiptare e Zhupanës Primorsko-Goranskës në Rijek që ka organizuar disa manifestime si ai “ditëve të kulturës shqiptare” më 24 – 28 nëntor 2006; Bashkësia Shqiptare e Zhupanës së Osjek- Baranje e njohur për manifestimin kushtuar Nënë Terezës më 26 gusht 2006; Bashkësia Shqiptare e Zhupanës Split-Dalmaci e themeluar më 09 shtator 2004; Shoqëria Kulturore Artistike “Shota” me qendër në Rijek; “Shkëndija” me qendër në Zagreb që përkujdeset për shfaqjet folkloristike e të dramës dhe literaturës shqiptare; Bashkësia Shqiptare e Zhupanës së Istrës me qendër në Pulë; Klubi i Femrave Shqiptare “Mbretëresha Teuta” që publikon revistën “Iliria” 4-5 herë në dy muaj. etj.

Turizmi dominon sektorin e sherbimeve dhe perben rreth 20% te GDP-se se vendit.Te ardhurat vjetore nga turizmi llogariten rreth 7.4 miliard € ne 2014.kjo industri cilesohet si nje sipermarrje eksportesh sepse redukton ne menyre te konsiderueshme deficitin tregtar te vendit.Me mbarimin e luftes kroate per pavarsi ne 1995,industria e turizmit pesoi nje rritje te shpejte cka coje ne katerfishimin e numrit te turisteve me rreth 11 milion turist cdo vit.Turistet e huaj me te shumte ne numer jane nga gjermania sllovenia italia.

Zemra e industrise se turizmit ndodhet pergjate bregdetit ku plazhet kryesisht te tipit shkembor mpleksen me ngrehinat e trashegimise kulturore duke ofruar pejsazhe spektakolare. Vendi ka nje zone marine te pandotur,e cila reflektohet nepermjet rezervateve natyrore te shumte pergjate bregdetit.Kroacia klasifikohet si destinacioni i 18 me popullor ne bote.

Në Republikën e Kroacisë janë të njohur në veri rajoni kroat dhe në jug rajoni dalmatin në të cilën ndodhet edhe qyteti pellazg ilire Zara dhe disa venbanime tjera të banuara nga pellazget ilire apo nën ndikimin e kulturës së tyre.
 
Top