Ndërtohen anijet robotike që do të paralajmërojnë stuhitë oqeanike

Ndërtohen anijet robotike që do të paralajmërojnë stuhitë oqeanike​

1631448628792.png
Kompania Saildrone ka ndërtuar anije autonome oqeanike për të studiuar mjedisin. Këtë verë, janë dërguar pesë anije të tij direkt në rrugën e uraganeve në Oqeanin Atlantik.

Anijet e Saildrone janë të palidhura dhe të ndërtuara për t’i mbijetuar erërave të stuhisë dhe valëve të mëdha. Shkencëtarët pretendojnë që anijet mund të përmirësojnë kuptueshmërinë tonë se si shtohen stuhitë.

Saildrone ka një partneritet me një agjenci amerikane për të studiuar mënyrën e formimit të uraganeve, përfshirë intensifikimin e tyre të shpejtë.

Uragani Ida, i cili goditi Bregun e Gjirit para se të shkonte në verilindje te SHBA kohët e fundit, u rrit nga një stuhi e Kategorisë 1 në Kategorinë 4 në më pak se 24 orë.

Anijet e Saildrone janë 23 metra të gjata dhe kanë 4 kamera mbi to. Ata matin erën, si dhe temperaturën e oqeanit dhe ajrit.

Drejtori i Përgjithshëm i Saildrone, Richard Jenkins i tha CNN Business se ata po përqendrojnë vëmendjen e tyre në spërkatjen dhe shkumimin në ujë gjatë një uragani.

Ata duan të kuptojnë se si shkëmbehet energjia dhe nxehtësia midis oqeanit dhe atmosferës. Të dhënat dërgohen në zyrat e Saildrone Alameda, California, në kohë reale, tha ai.

“Askush nuk ka vërejtur kurrë se çfarë ndodh me valët e shkumës në qendër të uraganit. Kështu që ne shpresojmë se mund të shohim me kamerën se si duket uji,” tha Jenkins.

Saildrone i tha CNN Business se të pesë anijet e saj i kanë mbijetuar sezonit të uraganeve deri më tani. Dronët janë në Oqeanin Atlantik, kështu që nuk ishin në rrugën e Uraganit Ida në Gjirin e Meksikës, i cili vrau të paktën 78 njerëz në Luiziana dhe verilindje të SHBA kohët e fundit, por Saildrone tha se gjithashtu planifikon të studiojë stuhitë në Oqeanin Paqësor.

Saildrone ka studiuar më parë kushtet oqeanike pranë Alaskës. Kompania ka ndërtuar rreth 100 anije dhe planifikon të bëjë më shumë, përfshirë automjete më të mëdha.

“Oqeanet me të vërtetë po nxisin motin dhe klimën tonë globale,” tha Jenkins.

“Të kuptuarit e shkallës së ndryshimit do të na japë vërtet njohuri të thella për të ardhmen tonë dhe sesi mund të na duhet t’i ndryshojmë gjërat,” shtoi ai./tvklan.al
 
Top