Ndëshkimi i dashurisë

Lauri

Anunnak
Cupid i ndëshkuar
Bartolomeo Manfredi
1613

Bartolomeo Manfredi, i lindur në Oatiano në 1582 dhe vdiq në Romë në 1622, ishte eksponenti më i madh dhe më intensiv i Karavaggistëve Italianë.

FB_IMG_1607198745997.jpg

Vepra përshkruan një moment të një drame të madhe: Marsi _ zoti i luftës, rreh keq Cupidin pasi kishte vënë në dashuri me shigjetat e tij Marsin me Venusin_perëndeshën e dashurisë, e cila e ekspozoi atë nën talljen dhe zemërimin e perëndive të tjera. (Në sensin e paradoksit luftë dashuri). Venusi u mundua kot më kot t'a ndalonte Marsin.
Të tre figurat, të rrethuara nga errësira, ndriçohen nga e majta (dashuria_cupidi), duke intensifikuar kështu dinamizmin e skenës. Trupi i figurave përcjell kshu përçarjen e dhunshme të skenës, e cila simbolizon gjithashtu konfliktin e përjetshëm midis dashurisë dhe luftës. Nga ikin edhe pëllumbat si simbol i paqes..
 

NeVertiti

~Kohe & Stine~
Bota njerzore vete i ka krijuar disa koncepte linare,por po neper mes tyre, ndeshkon dhe ben padrejtesite me te medha njerzore.
 
Top