Ndihme , Urgjent, SOS

Royal

Anëtar i ri
Hi, njerez, Kerkoj ndonje material per Be, gjegjesisht " POLITIKA E JASHTME" E BE. Ju lutem sa me shpejte, sepse me duhet per nje kohe me te shkurter.
Royal

Respekte FLM
 

Loyalty

Anëtar i Nderuar
Shtetet anetare te Be-se po punojne per zhvillimin e nje politike te jashtme dhe te sigurise se perbashket (PESC), megjithate politika e jashtme tani per tani dhe ajo e mbrojtjes, jane lende mbi te cilat qeverite e shteteve pjesemarrese ushtrojne pushtetin e tyre ne menyre autonome (pra nuk ka nje politike te perbashket te BE-se).
Ne kete sektor ato nuk kane vene ne menyre te perbashket sovranet anetare ne BE, prandaj ne kete drejtim Parlamenti Europian dhe Komisioni Europian kane nje rol shume te kufizuar.
Megjithate shtetet e BE-se kane fitime nese arrijne te krijojne nje politike te jashtme te perbashket dhe kur kjo gje ndodh, Keshilli eshte qendra kryesore ku behet "kooperimi nderqeveritar"

Per t'iu lejuar BE-se te reagoje ne menyre me efikase ndaj krizave nderkombetare, Komuniteti Europian ka krijuar nje "forze reaksioni te shpejte".
Nuk behet fjale per nje ushtri Europiane: pjestaret e saj do vazhdojne te marrin pjese ne ushtrite kombetare, dhe do mbeten ne komanden kombetare por detyra e tyre do zhvillohet vetem ne ndihma humanitare, ndihma shpetimi, misjone paqeje dhe menyra te tjera per zgjidhjen e kizave. Ne 2003, pshll, Be-ja ka ushtruar nje operacjon ushtarak me emrin ne kod ARTEMIS ne republiken demokratike te Kongos dhe ne 2004 ka filluar te mbaje paqen ne Bosnje Hercegovine.

Ne keto operacjone Keshilli Europjan eshte ndihmuar nga:

KOmiteti politik i sigurimit
Komiteti ushtarak i Be-se
Shtatmadheria e Be-se e perbere nga ushtarake eksperte te ndare nga detyra e ushtarakeve si pjese e kombit perkates.

Kaq...nuk ka me teper:D
Uroj te te sherbeje
 

Royal

Anëtar i ri
Thanx Briciolo

Nese dikush tjeter ka ndonje gje kerkesa vazhdon
 

Loyalty

Anëtar i Nderuar
Royal...Ky mund te jete nje nga materialet me te plote qe mund te gjesh per politiken e jashtme te BE-se, jo per gje, po nuk ka BE-ja politike te jashtme. Secili shtet merret vete me kete gje.:)
 
Top