Në Bullgari zbulohet thesari i thrakëve

Tuana

Nada é por acaso!
Arkeologët bullgarë kanë zbuluar artefakte prej floriri, ndër të cilat ka bylyzykë me kokë gjarpëri dhe tijara (kësula) me motive të kafshëve. Ky thesar është zbuluar në vazhdën e gërmimeve në varrezat e thrakëve në Bullgarinë veriore.

Arkeologët bullgarë kanë zbuluar artefakte prej floriri, ndër të cilat ka bylyzykë me kokë gjarpëri dhe tijara (kësula) me motive të kafshëve. Ky thesar është zbuluar në vazhdën e gërmimeve në varrezat e thrakëve në Bullgarinë veriore.Janë gjetur stoli prej ari që datojnë nga periudha e fundit e shekullit të katërt dhe të fillimit të shekullit të tretë para epokës së Krishtit dhe ato janë gjetur në varrezën më të madhe nga 150 varrezat e thrakëve që janë aty. Ndër stolitë e gjetura janë edhe unaza prej ari, 44 figura femre, si dhe qindra pulla ari-njofton “Reuters”.“Këto janë ekzemplarë të rinj në artin e thrakëve, nga ato që kemi zbuluar gjerë më tani” ka thënë Diana Gergova, udhëheqëse e ekipit të arkeologëve në vendin ku janë zbuluar këto artefakte, në afërsi të fshatit Sveshtar, 400 km në verilindje të kryeqytetit bullgar Sofjes. “Nuk kemi pritur befasi kaq të madhe, por atëherë kemi zbuluar një kuti prej druri me eshtra dhe artefaktet mahnitëse prej ari”-ka thënë në vazhdim Gergova.Varreza thrakase në Sveshtar, është në listën e përpiluar nga UNESCO, për shkak të vetisë së veçantë të dekorit arkeologjik. Bëhet fjalë për kariatidat shumëngjyrëshe në formë njeriu-bime me piktura në mure (murale).

Me thrakët ka sunduar një aristokraci e fortë ushtarake, e pasur me flori. Ata kanë banuar rajonet në të cilat tani janë Rumania e sotme, Bullgaria dhe Greqia veriore, si dhe pjesa europiane e Turqisë.

Kanë jetuar në ndërmjet civilizimeve greke dhe romane, duke u përleshur shpesh me kulturat e avansuara deri në momentin kur janë integruar me Perandorinë Romake, rreth vitit 45 pas Krishtit. Arkeologët në dhjetëvjetëshet e fundit, kanë zbuluar shumë artefakte në varrezat e thrakëve në Bullgari.
/koha/
 
Top