Nëntë arsye pse Izraeli udhëheq botën në vaksinimin e popullsisë

Nëntë arsye pse Izraeli udhëheq botën në vaksinimin e popullsisë​

Këtu janë nëntë arsye pse Izraeli është vaksinuesi numër 1 në botë

vaksina.png

Nga MAAYAN JAFFE-HOFFMAN

Izraeli ka vaksinuar një pjesë më të madhe të popullsisë së tij kundër koronavirusit të ri më shumë se çdo vend tjetër në botë.

Ndërsa ka shumë politikanë që do të donin të merrnin meritat për performancën ‘rockstar’ të Izraelit – jo më pak Kryeministri Benjamin Netanyahu – këtu ka më shumë lojë se politikat e vogla.
Këtu janë nëntë arsye pse Izraeli është vaksinuesi numër 1 në botë:
1 – Kujdesi shëndetësor universal
Kujdesi shëndetësor universal ka ekzistuar në Izrael që nga themelimi i shtetit dhe ka vazhduar të jetë një vlerë që prej asaj kohe. Sipas Dr. Dorit Nitzan, drejtor i urgjencave për Organizatën Botërore të Shëndetësisë, pandemia e koronavirusit zbuloi se ky lloj i kujdesit ishte çelësi për menaxhimin e krizës shëndetësore.
Tani, sipas Ran Balicer, Kryeshefi i Inovacionit për Clalit dhe Kryetar i Panelit Këshillëdhënës Kombëtar të Ekspertëve në Qeveri për COVID-19, është provuar thelbësore në vaksinimin kundër virusit.
Si pjesë e një oferte të kujdesit universal, llojet më kritike të kujdesit u ofrohen falas qytetarëve: kujdesi i mjekut të përgjithshëm dhe shtrimi urgjent në spital në punën laboratorike dhe vaksinimi.
“Sistemi sillet rreth lidhjes intime nga djepi në varr të qytetarëve me ofruesin e tyre të kujdesit shëndetësor”, tha Balicer, duke shpjeguar se mjekët e përgjithshëm kanë një listë të njerëzve për të cilët ata ndihen përgjegjës në shëndet dhe sëmundje, gjë që ka provuar kritike për të arritur vendin e vendit të moshuarit dhe të sëmurët kronikë dhe marrja e tyre në fondet e tyre për të vaksinuar.
“Kjo është prova që ne kemi pritur për kaq gjatë,” tha RN Tamar Fishman-Magen, një anëtar i Divizionit të Infermierisë në Meuhedet, “rëndësia e shërbimeve mjekësore të komunitetit”.
2 – Njerëzit u besojnë fondeve të tyre shëndetësore
Në një epokë kur rreth 62% e popullsisë nuk ka besim tek kryeministri i saj, sipas Institutit të Demokracisë së Izraelit, është e habitshme të dihet se sipas një studimi të vitit 2020 të kryer nga Myers-JDC-Brookdale, në përgjithësi 90% e Izraelitëve janë të kënaqur fondet e tyre shëndetësore.
Balicer tha se vetëm rreth 1% e izraelitëve çdo vit zgjedhin të kalojnë në një fond shëndetësor alternativ, megjithëse është e lehtë ta bësh këtë.
“Kjo ju tregon diçka rreth nivelit të besimit dhe infrastrukturës së ndërtuar këtu gjatë viteve,” tha ai.
3 – Një fokus në kujdesin parandalues
Fondet shëndetësore janë të përqendruara në sigurimin e klientëve të tyre që të kujdesen për veten e tyre dhe jo vetëm në shërimin e tyre pasi të jenë sëmurë. Disa ekspertë të shëndetit sugjeruan që një nga arsyet që shkalla e vdekshmërisë së koronavirusit në Izrael ishte më e ulët se në vendet e tjera ishte sepse ka më pak sëmundje kronike të patrajtuar dhe të padiagnostikuar në vend.
Në Izrael, fondet shëndetësore paguhen nga një shumë e rregulluar për moshën e fondeve për çdo anëtar, në vend se nga shërbimet e ofruara. Si i tillë, ka shumë theks në kujdesin parandalues, proaktiv dhe komunikimin dhe klientët janë mësuar të dëgjojnë nga fondet e tyre shëndetësore.
Clalit, për shembull, është kthyer në përdorimin e modeleve parashikuese, analizave të avancuara të të dhënave të mëdha dhe inteligjencës artificiale për të identifikuar pacientët para se të sëmuren dhe t’u sigurojë atyre kujdes parandalues në mënyrë që ata të mos përjetojnë diagnoza ose simptoma të një sëmundjeje. Këtë vit, edhe para vaksinimit të koronavirusit, tha Balicer, Clalit përdori këto mekanizma për të siguruar vaksinat e gripit për pacientët me rrezikun më të lartë për komplikime.
4 – Izraeli i njeh emergjencat
“Ne jemi si vrapues të shpejtë,” tha Zëvendës Drejtori i Përgjithshëm i Qendrës Mjekësore Arba Afek. “Izraeli di të mobilizohet.”
Ai kujtoi se si në vitin 2010 kur një tërmet masiv goditi Haitin, Izraeli ishte atje brenda 48 orësh dhe tashmë po kishte ngritur dhe funksiononte një spital të sofistikuar fushor edhe para se të mbërrinin amerikanët.
“Ne jemi mësuar goxha të punojmë në një gjendje të jashtëzakonshme,” tha Balicer. “Katër fondet tona shëndetësore janë mësuar të lëvizin shpejt, menjëherë duke u përgatitur për raste urgjente dhe duke siguruar rivendosje komplekse të shumë personelit.”
Me pak fjalë, Izraeli di si t’i kryejë gjërat.
5 – Shumë njerëz punojnë për fondet shëndetësore
Clalit është punëdhënësi më i madh në Izrael me më shumë se 45,000 njerëz që punojnë për të. Sipas faqes së internetit të Leumit, fondi punëson 2,000 specialistë, midis të gjithë dhjetëra mijëra anëtarëve të stafit.
Pasja e kësaj fuqie punëtore të pamasë – një klinikë në çdo lagje në vend nga veriu në jug – u jep fondeve shëndetësore shumë fuqi, tha Balicer.
6 – Kjo nuk është hera e parë që fondet vaksinojnë shumë njerëz
“Ne kryejmë fushata vaksinimi gjatë gjithë kohës”, tha Fishman-Magen. “Ne e bëjmë atë çdo dimër kur vaksinojmë kundër gripit dhe jemi thirrur të vaksinojmë kundër gjërave të tjera, për të. Fruthi ose poliomieliti. Kjo është diçka me të cilën jemi mësuar ”.
Si i tillë, shpjegoi Drejtori i Shërbimeve Shëndetësore Maccabi i Komunikimit dhe Qeverisë Ido Hadari, fondet kishin infrastrukturën e duhur për të bërë fushatën e vaksinimit të koronavirusit në një mënyrë të madhe.
“Bërja e takimeve për vaksinim – për t’ju informuar ose për t’ju kujtuar se keni një takim nesër, për të kuptuar nëse nuk keni ardhur pse, për të vendosur takimin e dytë për dozën e dytë gjatë ndërveprimit të parë,” tha ai, ” ne e bëjmë atë të duket shumë e thjeshtë. ”
Për këtë fushatë të veçantë vaksinimi, ishte e rëndësishme për fondet të ndanin pacientët e shëndetshëm që vinin për inokulim nga ata që ishin të sëmurë, që do të thoshte ngritja e përbërjeve të veçanta të vaksinimit.
Maccabi vendosi 85 përbërje në të gjithë vendin, por sipas Hadarit ata kishin një provë vetëm disa muaj më parë.
“Në vitet e rregullta, ne bëjmë vaksinimin e gripit në klinikë,” shpjegoi ai. “Por këtë dimër, me koronavirus, ne filluam të bëjmë vaksinat e gripit jashtë shumicës së tyre në të njëjtat përbërje që po përdorim tani për COVID.”
Fondet shëndetësore e çojnë procesin deri te një shkencë. Ai tha se fondi e di se duhen shtatë minuta për të inokuluar dikë, kështu që bën takime çdo shtatë minuta, me një vend të caktuar shtesë të lënë të lirë për t’u akomoduar për të papriturat, në mënyrë që ata të mos përfundojnë të regjistruar.
“Burri im dhe unë kishim [vaksinën]… përmes Maccabi në Shlomo Arena në Tel Aviv,” shkroi Shelley Goldman javën e kaluar në një përgjigje në Facebook ndaj një pyetje në lidhje me vaksinimin e saj nga The Jerusalem Post. “Gjithçka ishte e organizuar shumë mirë.”
“Ishte në Haturim [në Jeruzalem]”, shkroi një tjetër e anketuar, Deborah Lustig. “Pa pritje fare. Pa grumbullim njerëzish. Super i impresionuar. ”
Ekziston edhe sfida e shmangies së humbjes së vaksinës; çdo dozë vaksine po i kushton Izraelit rreth 100 NIS për dozë ose 200 NIS për person.
Sipas Balicer, Izraeli ka përdorur më pak se 0.1% të dozave të tij.
Edhe pse fondet janë super të organizuara me emërimet e saj, siç shpjegoi Hadari, çdo shishkë Pfizer përmban pesë deri në gjashtë doza dhe nëse, në fund të ditës, një shishe do të hapet për të inokuluar dy pacientë, fondet janë mjaft fleksibile për të kontaktoni njerëzit që nuk kanë takime dhe ftojini ata të hyjnë brenda.
7 – Të dhënat dhe teknologjia
Fondet shëndetësore të gjitha punojnë me regjistra të kompjuterizuar që ushqejnë të dhëna në mënyrë të sigurt dhe pa zbuluar detaje private në Ministrinë e Shëndetësisë për të ndjekur progresin e fushatës së vaksinave dhe çdo efekt anësor ose informacion tjetër të raportuar nga ata që i marrin ato.
“Izraeli ka një avantazh teknik,” i tha Afek Post.
Megjithëse ai tha se nuk ka kontratë me Pfizer për të ndarë të dhëna, ai tha se supozon se kompania “pa mundësinë e Izraelit jo vetëm për të vaksinuar, por për të monitoruar nëse njerëzit kanë efekte anësore dhe e kuptoi që Izraeli mund të bëhet një arenë eksperimentale ndërkombëtare për të shikoni vaksinimin e shpejtë dhe efektiv të publikut… Për çdo kompani kjo është kaq e vlefshme. ”
Por këto të dhëna funksionojnë edhe për pacientët, tha Fishman-Magen.
Të dhënat mjekësore të personalizuara të fondeve datojnë 50, 60 dhe 70 vjet dhe mjekët dhe profesionistë të tjerë të rëndësishëm mjekësorë mund të sigurojnë shpejt që pacientët që do të vaksinohen të mos kenë kundërindikacione ose probleme që mund të shkaktohen nga dhënia e vaksinave.
8 – Komunikimi
Vendi jo vetëm që nisi fushatën e tij, por së bashku me fondet shëndetësore dhe spitalet, ai zhvilloi një fushatë të gjerë televizive, radio dhe gazeta duke inkurajuar njerëzit të merrnin vaksinën, vuri në dukje Fishman-Magen.
Në Meuhedet, secili person që merr vaksin‰n inkurajohet të fotografojë vetveten dhe ta ndajë atë në mediat sociale, për të inkurajuar të tjerët që mund të hezitojnë.
Balicer gjithashtu vuri në dukje përpjekjet për të fituar besimin e publikut në sigurinë dhe efikasitetin e vaksinave para se të fillonte inokulimi (vaksinimi).
“Ne gjetëm kohë për të shpjeguar provat shkencore”, tha ai. “Unë personalisht shkova në seanca kyçe me komunitetin ultra-ortodoks dhe zhvillova diskutime të gjata me udhëheqjen e tyre derisa të kishim një vendim rabinik se vaksinat janë të sigurta dhe duhen kërkuar”.
Ai tha se kuptimi i vendit për nevojën për të pasur shumë kompetencë kulturore dhe mesazhe të synuara ka rezultuar efektiv.
“Para se të fillonte fushata, ne kishim vetëm rreth 40% të popullsisë që thoshin se do të vaksinonin dhe përqindjet e tjera thanë mbase ose nuk ishin të interesuar,” tha Fishman-Magen. “Tani, ne e shohim që të gjithë janë të interesuar dhe ne duhet t’i japim përparësi”.
9 – Fryma e Popullit të Izraelit
Por në fund të fundit, kjo u bie njerëzve, tha Afek.
Profesionistët shëndetësorë, së pari, tha ai, të cilët dolën vullnetarë të punojnë orë shtesë për të siguruar që njerëzit të vaksinohen.
Por gjithashtu, publiku.
“Ju mund ta keni të gjithë stafin të gatshëm dhe të trajnuar dhe furnizimin në dispozicion, por nëse publiku nuk bashkëpunon nuk mund të bëhet,” tha Hadari.
Ai shtoi se, “Ne me të vërtetë, me të vërtetë ndiejmë që publiku po priste për këto pushime si një shpresë që po realizohet.”
Hadari kujtoi se si fëmijë gjatë Luftës së Parë të Libanit, kur jetonte në një fshat në Izraelin Verior, kur një helikopter do të ulej afër fshatit, njerëzit do të mbaronin me ëmbëlsira dhe lëng për të falënderuar ushtarët.
“Tani, njerëzit po sjellin stafin tonë pica dhe hamburgerë dhe tabaka me fruta,” tha ai.
Ne ndihemi si ushtarë tani dhe publiku po na jep vërtet atë përqafim të ngrohtë. Publiku është vërtet mirënjohës.”
Burimi: The Jerusalem Post
 

Attachments

  • vaksina.png
    vaksina.png
    474.2 KB · Shikime: 0
  • vaksina.png
    vaksina.png
    474.2 KB · Shikime: 0
Nuk ishte cifut doktori qe nuk i sheroi mamane e tij nga kanceri?

Me fal qe po futem si pilaf ne mes ne diskutim po hitleri ishte kukull ne duart e masonerise. Ajo cfare ndodhi ishte rifuqizimi i masoneve brenda llojit te vet dhe kontrrolli i ekonomise.

Po,
Biles thone qe vete gjyshi Hitlerit ishte me origjine cifut.
Kur Gjermania aneksoi Austrine ne 1938 fshati pare qe Hitleri shkaterroi ishte fshati gjyshit te tij ?.

Por kjo eshte nje version i historise sepse ka versione tjera qe thone ne Graz ku ka lind gjyshi ktij deri ne 1836 ska pas asnje cifut.
 
Ska pas asgje personale me cifutet.. fati i tyre i zi qe ishin te pasur dhe me pushtet ekonomik .. si cdo diktature qe sulmon nje pakice te favorizuar per te manipuluar masat qe i shkuan mbrapa.
 
Doja te shkruaja dhe une dicka per kte mitin e Hitlerit qe vrau cifutet por e paska thene tomka me shoke. ?

Nejse, te verteten fiks kush e pa thuaj ama cifuti punon dite nate dhe ka ne dore LEKUN (jo sot por qe shekuj para) dhe lufton per "idealin" e tyre. Per te arrit ate qe duan te vrasin naten e diten, madje dhe vete rracen e vet, njekohesisht dihet historikisht qe nuk kane as parime as moral e as njerezllik. Mos me befte Zoti cifut!
p.s. Flas per kta pasardhsit e Hetchlerve jo njerezit e drejte.
 
Folni çfar të doni. Unë kam respekt të veçantë për Izraelitët. Mirënjohjen e shprehur në publik për flijimet tona për ta gjatë luftës së dytë botërore, nuk i ka bë popull tjetër.

Edhe emrin në Lu do e kam në gjuhën hebreje ?
 
Folni çfar të doni. Unë kam respekt të veçantë për Izraelitët. Mirënjohjen e shprehur në publik për flijimet tona për ta gjatë luftës së dytë botërore, nuk i ka bë popull tjetër.

Edhe emrin në Lu do e kam në gjuhën hebreje ?
Vete fakti qe sduan te na paragjykojne ama i paragjykojm eshte mekat sipas cdo riti fetar.. e le ma te drejtat njerezore .
Une nuk kam shume Kontakt sepse nuk eshte se dallohen nga gjermant . Po fakti qe kane mposht cdo urrejtje te botes .. tregon sa te forte jane... per kete respekt.
 
Top