Ngecja në fyt

Trupat e huaj në fyt zakonisht ndodhin në lidhje me ushqimin ose kur fëmijët luajnë me gjëra dhe i futin në gojë. Ka 2 mënyra që mund të bllokojnë rrugët e frymëmarrjes. Bllokim i pjesshëm dhe bllokim total.
sixmonthssleep_h-860x614.jpg

Bllokimi i pjesshëm: duke bllokuar pjesërisht rrugët e frymëmarrjes, fëmija do të jetë në gjendje të përgjigjet dhe të marrë ajër – dhe pastaj kollitet. Kjo gjendje nuk është e rrezikshme për jetën, por mund të zhvillohet pasi rrugët e frymëmarrjes mund të fryhen. Këtu mund ta inkurajoni fëmijën të kollitet dhe eventualisht jepni disa të shtypura në pjesën e prapme midis shpatullave. Sidoqoftë, fëmija gjithmonë duhet të shihet nga një mjek - edhe nëse trupi i huaj ka dalë.

Bllokimi total: në një bllokim total, fëmija nuk mund të flasë ose të kollitet dhe të tregojë shenja të mbytjes (kap fytin me panikë). Buzët, veshët dhe hundët mund të ngjyrosen blu dhe fëmija mund të bëhet pa vetëdije. Këtu, është jashtëzakonisht e rëndësishme të veproni shpejt me ndihmën e parë për shpëtimin e jetës.


Simptomat

Fëmija nuk mund të flasë ose të kollitet

Tregon shenja të mbytjes (kap fytin me panikë)

Ngjyrosje blu e buzëve, veshëve dhe hundëve

Eventualisht humbje ndjenjash

SHËNIM! Nëse fëmija mund të flasë ose të kollitet, gjendja nuk është e rrezikshme për jetën. Sidoqoftë, gjendja mund të jetë serioze, për këtë arsye fëmija duhet të shihet nga një mjek.Si të veproni? (fëmijët 0-1 vjeç)

Hiqni trupin e huaj nëse mund ta shihni.

Shtrojeni fëmijën në stomak - poshtë parakrahut tuaj. Përdorni gishtin e madh për të mbështetur kokën e foshnjës. Jepni 5 shtypje me pëllëmbën e dorës midis shpatullave.

Nëse trupi i huaj nuk del:

Kthejeni fëmijën në shpinë. Bëjeni masazhën e zemrës me 5 shtypje në gjoks (masazhi i zemrës do të sigurojë që ka akoma qarkullim të gjakut dhe në të njëjtën kohë të jetë në gjendje të liroj trupin e huaj).

Kaloni midis kësaj dhe 5 shtypje në pjesën e pasme me pëllëmbën e dorës tuaj deri sa të dalë trupi i huaj.

Nëse fëmija bëhet pa vetëdije: thirrni urgjencën dhe filloni masazhë të zemrës:

Pesë fryrje të ndjekura nga 30 shtypje dhe 2 fryrje (30: 2).

Vazhdoni me masazh në zemër derisa ndihma të arrijë.

Hiqni trupin e huaj nëse mund ta shihni. Edhe nëse trupi i huaj del, duhet të vazhdoni me masazhin e zemrës derisa fëmija të vetëdijesohet (hap sytë, lëviz dhe merr frymë normalisht) ose deri sa ndihma profesionale ta merr përsipër.


Si të veproni (fëmijët mbi 1 vjeç)

Hiqni trupin e huaj nëse mund ta shihni.

Jepini fëmijës 5 goditje mes shpatullave me një dorë të sheshtë (mbajeni trupin e sipërm të fëmijës poshtë sa më shumë të jetë e mundur).

Nëse organi i huaj nuk del:

Kapni fëmijën nga pas dhe bëjeni dorën tuaj grusht në mënyrë që dora të shtypet midis kërthizës dhe fundit të dërrasës së kraharorit (Sternum).

Pastaj shtypni duart fort në barkun e fëmijës me një shtytje të fortë nga lart. Ndërroni midis kësaj dhe 5 goditjeve midis shpatullave.

Nëse fëmija është pa vetëdije: thirrni urgjencën dhe filloni masazh në zemër.

E rëndësishme: Kini kujdes ku vendosni duart tuaja në barkun e fëmijës kur përpiqeni të nxirrni trupin e huaj. Fëmija duhet të ekzaminohet gjithmonë nga një mjek, pasi të jetë kryer kjo metodë - edhe nëse trupi i huaj ka dalë.

falck.dk
 

Attachments

  • sixmonthssleep_h-860x614.jpg
    sixmonthssleep_h-860x614.jpg
    46.1 KB · Shikime: 0
  • sixmonthssleep_h-860x614.jpg
    sixmonthssleep_h-860x614.jpg
    46.1 KB · Shikime: 0
Last edited by a moderator:
Ime me me tregon nje histori si shpetova kur isha pa bere nje vjec.
Si cdo mengjes im ate me conte ne cerdhe.
Fat qe i thote edukatores qe eshte zgjuar ,pasi isha e mbuluar me batanije.
E ajo duke pare qe nuk po beja ze, me zbulon.
Une isha nxire e tera dhe ajo kish kuptuar se dicka do me kish mbetur ne fyt.
Fut gishtin e nxjerr nje koke bibe ( loder dy biba qe ecnin dhe tundnin kokat)
Shpetova , fal saj pasi do isha harruar sot....por duhen patur shume kujdes vertet.
Qe asokohe me mbeti nofka "koka roses"
 
Ime me me tregon nje histori si shpetova kur isha pa bere nje vjec.
Si cdo mengjes im ate me conte ne cerdhe.
Fat qe i thote edukatores qe eshte zgjuar ,pasi isha e mbuluar me batanije.
E ajo duke pare qe nuk po beja ze, me zbulon.
Une isha nxire e tera dhe ajo kish kuptuar se dicka do me kish mbetur ne fyt.
Fut gishtin e nxjerr nje koke bibe ( loder dy biba qe ecnin dhe tundnin kokat)
Shpetova , fal saj pasi do isha harruar sot....por duhen patur shume kujdes vertet.
Qe asokohe me mbeti nofka "koka roses"

Për fat të keq ka plot histori të trishta. Kam përjetuar raste me fëmijët edhe pse besoj se përkujdesjen e kam pasur në nivel të lartë.
Por kryesorja është të dihet si të veprohet në këto raste, sepse është normale që të rriturit ti kapë paniku dhe mund të jetë vonë për fëmijën.

p.s. koka roses, ec këtu të të përqafoj fort fort ??
 
Duhet shum kujdes ne kto gjera , kam raste ne familje qe nga nje kikirik eshte mbytur e tani sjeton mo ?
 
Duhet teper kujdes tek femijet sepse nje gje e vogel ja merr jeten aq me teper per nje nene te re pa pasur afer si (nenes e saj app vjehrren) do ishte teper e veshtir per te ...sepse ka disa rregulla qe ta shpetosh nga mbytja e ushqimeve ...
Teksa isha diku po shikoja nje liber mbi ndihmen e shpejt ne kushte te pa favorshme dhe mu duk si jo interesante leximi i saj por me ben kureshtar foton se si e shpjegonin rrugen e duhur plus pershkrimi dhe mendova qe duken si gjera te vogla te pavlefshme por qe jan teper jetesore dhe te domosdoshme si per nena ashtu dhe per baballaret qe ti din dhr ti lexojn kto manuale
 
Jane informacione qe i hyn me pune cdo prindi te ri.Ndaj duhet te jemi te kujdesshem ne blerjen e sendeve e lodrave te femijes.Nuk duhen blere asnjehere lodra te vogla ,te cmontueshme dhe jo rezistente.
Shumica ecin me filozofine qe eshte bebe e si perdore shume kohe,por e keqja ndodh brenda castit.
Ashtu sic jemi te kujdesshem ne zgjedhjen e materialeve te rrobave per bebe,qe i zgjedhim cotone 100%,mumdesisht organike,edhe lodrat duan kujdesin e tyre.
Nga femijet qe thithin e lepin edhe pecetat duhet te jemi te kujdesshem dhe mos ti leme asnjehere prane asgje.
Mbaj mend dhe une nje histori nga ime gjyshe kur kish pas tim at te vogel.Pasi i kishte lene nje cope jashmaku qe kujdesej per djerset,e kish marr me duar,e kish nis ta thithte dhe pothuajse 3/4 a copes e kish kaluar.Sikur dhe pak momente mos ti ishte gjend prane,u mbyt.
 
Top