Ngrohja globale,shkencetaret dhe politika

orakulli

Anëtar i Respektuar
Shkuarja ne pune me makina,autobusa;levizja nga nje kontinent ne tjetrin me ajerplan e te tjera vemprimtari jetesore,kerkojne djegje nafte dhe benzine ne motorat e tyre.Aktiviteti jetesor kerkon konsum ushqimor me baze karbonin,konsum elementesh kimke larese,vajtje ne pushime malore e detare.Keto levizje te domosdoshem jetesore,shkencetaret e klimes e quajne “shkencerisht” procese negative,ndaj te cilit duhet vene dore menjere ne pakesimin e tyre,dhe deri ne ndalimin e tyre.Ketu kemi konfliktin ndermjet te dhenave te shkences,vendimit te shkencetareve bazuar ne keto te dhena dhe intresave jetesore te publikut,te cilat perfaqesohen prej poltikaneve dhe kur vjen problemi i lidhur me to,kerkojne zgjidhje politike.Nga njera ane,zgjidhja shkencoree shkencetareve,e cila nuk merr parasysh komplicitetin si dhe auortietin ku perfundon fundesisht per tru zgjidhur problemi,politik,nga ana tjeter; trajtimi politik,i cili perpara interesave jetesore te momentit te publikut sakrifikon zgjidhjet shkencore.Perplasja e vendimeve,kur as njera dhe as tjera pale jane profesioniste ne te dyja kampet,sjell arrogancen e dukshme nga te dy palet.Arroganca vjen nga njohja dhe kapacatiteti njohes i pjeseshem i problemit ne kompleksitetin e tij shkencoro-shoqeror.Ndersa persa i takon autoritetit mbizoterues midis dy autoriteteve,atij shkencor dhe atij politik,ndoshta i takon te ardhmes se sistemit,ne gjetjen dhe ngritjen e hallkes se duhur hirarkike vendosese.Per sot,ligjerisht precedenza vendosese i takon organeve te zgjedhura nga populli
Pervec raportit interes proshuesi- manupilim shkencor i vendimit te shkencetareve,i cili ka perqindjen e tij te ndikimit ne transparencen e rrezikut real ose fals te ngrohjes globale,do te desh te shtoj;
Te vendosesh regull ne ke te rast,dihet qe nuk eshte e lehte.Shkencetaret nxjerin te dhena specifike,ndersa politikanet llogarisnin gjtihmone parametrat shoqeroro-ekonomike te pergjithshme dhe kostot e nderhyjes,te cilat dihet qe jane te konsiderueshme.
Sinjalet qe vijne nga shkencetaret jane ne pika ekstreme,nga pika “alarm i larte” i rrezikut,deri tek pika “kemi kohe”.Nga qendrimi;eshte faji yne,deri tek;shkaku eshte i jashtem,njollat diellore etj.Po keshtu,qendrimet e tyre ndaj politikaneve jane nga pika ;arrogante urgjente urdheruese,deri tek;marja e masave graduale.Shkencetaret vete ndermjet tyre nuk kane akoma konsesusin e vete,si per arsyen e ngrohjes ashtu dhe per shkallen e rrezikut aktual te saj.
Po afersisht keshtu paraqitet gjendja dhe ne kampin e poltikaneve ne drejtim te diversitetit te trajtimit politik te problemit si dhe ne kendveshtrimin shkencor.
C’thote shkenca me hollesisht,ne pak fjale?
Organizmi shkencor i Kombeve te Bashkuar thote;Perqindja e anidridit karbonik eshte ne nivelin e saj me te larte ne 650 mije vjetet e fundit.
Arsyeja;Perdorimi i naftes si dhe neproduktet e industries qe clirojne karbon dhe gaz ne atmosphere dhe rritin perqindjene CO2 ne te.
Pasojat;Akujt polare po shkrihen.
Por shkencetaret akoma nuk jane ne konsesus ne shume dejtime,ku kemi dhe te tila si; sesa metra eshte ngritur ngritur niveli i detit nga gjithe kjo?Katastrofistet shkencetare thone 5 metra,normalet 1.5 metra
Dhe per to mos u zgjatur shkencetaret sugjerojene;Prodhimin e karburantit bimor,perjashtimin e zvogelimin e ushqimit me baze mishi ”low-carbon diet”,perdorimin e amballzhimit plastik ne vend te kartonit,i cili prodhohet prej drurit ..etj
C’thote politika?
Politika europiane eshte me ndjeshme dhe me ne konsensus me shkencetaret.
Gjthmone poltikanet kane debatuar reth dy alternativave:1,Nderhyrjes se menjehersheme ne drejtim te uljes se CO2 dhe 2,Te pritjes se te dhenave me te besueshme mbi forcen e ndikimit qe ka shtimi i CO2 ne ngrohjen globale.
Ne Janar,2008,bashkimi Europian leshoi nje pakete ligjore,ku jepen detyra precise cdo shteti anetar,per uljen e prodhimit te CO2,rritjen e energjise se prodhuar prej burimeve te pasterta(diell,ere,uje),perdorimin ne transport te bioenergjise.
Ndersa USA ka qene me teper e orientuar drejt pritjes se zgjidhje te natyres tekonollogjike te cilat do te jipnin mundesine e nderhyrjes direkt ne atmosphere per uljen e CO2.
 

Nostra_22

Anëtar i Nderuar
Titulli: Ngrohja globale,shkencetaret dhe politika

Une di qe USA eshte shkaktarja me e fuqishme e ketyre efekteve negative dhe qe gjithashtu sensibilizmi i saj eshte shume i varfer.

Nje perberes kimik qe gjendet tek kushtezuesit e ajrit ( Air Conditioner), tek frigoriferet etj etj, do minimalisht mijera vjet te vetshkaterrohet dhe nderkohe ai demton drejteperdrejte shtresen e Ozonit.
 

Adi_el

Founder
Titulli: Ngrohja globale,shkencetaret dhe politika

me sa ngjova sot niveli i oqeaneve doi ngriheshe me 1 meter edhe do te perbente nje rrezik shume te madh per boten ne kete shekull. shume shkenctar jepnin mendimet e tyre duke thene se duhet ti bejne ball ketyre fatkqesive natyrore duke filluar qe tani se do jet shume vone. me te prekura ishin zonat bregdetare ishujt si edhe new york.
 

orakulli

Anëtar i Respektuar
Titulli: Ngrohja globale,shkencetaret dhe politika

Eshte e sakte.Der para ca kohesh mendoj dicka tek gjysem metri,por te dhenat e fundit me satelit dhe perpunimi e tyre me programe te sofistikuar detyroi shkencetaret kesaj radhe te bien ne konsensus.Eshte e sigurte 100 % ngritja e niveleve te deteve dhe oqeaneve me 1m.Jane reth 400 milone banore anembane ruzullit qe u rrezikohen minimalisht pronat e tyre.
 

orakulli

Anëtar i Respektuar
Titulli: Ngrohja globale,shkencetaret dhe politika

Lajmi eshte i sakte.Deri para ca kohesh mendohej nje ngritje niveli afersisht gjysem metri,por te dhenat e fundit me satelit dhe perpunimi e tyre me programe te sofistikuar detyroi shkencetaret kesaj radhe te bien ne konsensus te plote mbi kete.Kesaj radhe eshte e sigurte 100 % qe ngritja e niveleve te deteve dhe oqeaneve do te jete se afermi me 1m.Dicka e ka perjshpejtuar ate.Pasoja:jane reth 400 milone banore anembane ruzullit qe u rrezikohet minimalisht pronat e tyre.
 

orakulli

Anëtar i Respektuar
Titulli: Ngrohja globale,shkencetaret dhe politika

Tani mund te themi me siguri qe 100 milione banore jane te detyruar te shperngulen larg brigjeve.Ketu perfshihen 50 milione banore ne zone e oqeanit Indian midis Indise dhe Bangladeshit.Nga 10 milione deri ne 50 milione banore ne zonen e Paqesorit dhe 10 milone banore ne zonat afrikane dhe mesdhetare.
 

Nostra_22

Anëtar i Nderuar
Titulli: Ngrohja globale,shkencetaret dhe politika

Behet fjale per nje shekull, por perpara ketij fundshekulli, kemi akoma beteja me te forta per te perballur, nese do kemi mundesine deri atehere..
 

orakulli

Anëtar i Respektuar
Titulli: Ngrohja globale,shkencetaret dhe politika

Nen rezen prej 100 kilometrash nga bregu sot banojne 1 miliard e 200 milione persona.Nga ngritja prej nje metri I nivelit te pergjithshem te deteve dhe oqeaneve,do te zhduken ishuj te tere ne zonat Aziatike te cilat zene Ganged he Indo,shume zona te Guinese se Re.Ishujt koraline te oqeaneve.Reth 50% e zonave pellgore bregdetare do te permbyten nga ardhja detare.Humbje te renda do te kene brigjet lindore te USA,Gjirit Meksikos,Detit Balltik,Detit i Zi dhe detit Mesdhe.
 

mirela

DODONA hajmali
Titulli: Ngrohja globale,shkencetaret dhe politika

Nen rezen prej 100 kilometrash nga bregu sot banojne 1 miliard e 200 milione persona.Nga ngritja prej nje metri I nivelit te pergjithshem te deteve dhe oqeaneve,do te zhduken ishuj te tere ne zonat Aziatike te cilat zene Ganged he Indo,shume zona te Guinese se Re.Ishujt koraline te oqeaneve.Reth 50% e zonave pellgore bregdetare do te permbyten nga ardhja detare.Humbje te renda do te kene brigjet lindore te USA,Gjirit Meksikos,Detit Balltik,Detit i Zi dhe detit Mesdhe.
E zhdukerka Greqine me duket :po:
 

orakulli

Anëtar i Respektuar
Titulli: Ngrohja globale,shkencetaret dhe politika

Ha,ha...
Nese ndodh do te filloj te besoj sinqerisht ne Zot.Lol.
Ndoshta e keqja,qe edhe mund te vonoje por eshte e pashmangshme mund te ndergjegjesoje njerezit drejt miresimit te tyre.
 

orakulli

Anëtar i Respektuar
Titulli: Ngrohja globale,shkencetaret dhe politika

Universiteti i Kopenhagenit organizoi Kongresin nderkombetar per ndryshimet klimatike.Ne kete kongres po marrin pjese reth 2000 shkencetare.Te dhenat e meparshme u hudhon poshte nga shkencetaret me argumentin qe ato nuk kna emarre ne considerate shpejtesine me te cilen po shkrihen akujt e Antartikes dhe Groelandes.Nepermjet fotove te marra me satelit shkencetaret kane zbuluar qe ky fenomen do te coje nivelin e deteve me shume se nje meter brenda vitit 2100,ne kundershtim me 53 cm e parashikuar me pare nga Ipcc.Kjo tendence u pranua dhe nga US Geological Survey,e cila ka parashikuar nje ngritje niveli prej 1.5 meter.
 
Top