Një foto e qeshur e gazetares së parë femër shqiptare

NeVertiti

~Kohe & Stine~
Staf në FV.AL
Adm
Një foto e qeshur e gazetares së parë femër shqiptare

Gazetarja dhe botuesja e parë shqiptare femër ( profesioniste) Ikbal اika duket e qeshur në një foto bërë publike nga nipi i saj gazetari Nebil اika. Me një kontribut të çmuar ajo është një personazh e njohur në Shqipërinë e viteve 20-44. Bashkë botuese e Revistës “Minerva“ me të vëllanë Nebilin, Botuese e Revistës “Diana”, gazetës “Java” bashkë me të shoqin Aleks Mavraqi (shqiptar i Greqisë, arvanitas).

ik-1.jpg


ik-2.jpg


ik.jpg


Puna e saje si gazetare u ndërpre me pushtimin e Tiranës nga komunistet pasi në 12 nëntor 1994 komunistët rrëmbyen nga shtëpitë dhe pushkatuan pa gjyq në bodrumin e Hotel Bristol vëllain Nebilin dhe të shoqin Aleksin (sot Nderi I i Kombit ). Vdiq në vitin 1957 e harruar dhe përndjekur nga regjimi komunist, harresë që vazhdon edhe sot nga historiografia.

Fotot: Ikbali vetëm dhe me të vëllain Nebilin në oborrin e shtëpisë në Tiranë 1936, gazeta Java 1937 që botohej nga Ikbali.


(gazeta-Shqip.com)
 
Top