Një 'grumbull' i materies së errët mund të shkatërrojë pamjen e Demit

Empire

Antarë i Respektuar
Një 'grumbull' i materies së errët mund të shkatërrojë pamjen e Demit

Hyades - një grup i ri yjesh, në formë V, të yjeve që zhyten përmes kokës së konstelacionit te Demit - po shtyhet ngadalë nga një masë e madhe, e padukshme, sugjeron një studim i ri. Kjo trazirë në kokën e demit mund të tregojë në një depo të lashtë të materies së errët të mbetur nga krijimi i Rrugës së Qumështit, thanë autorët e studimit.

GwbSrQNgPtpVMcW46tQsNK-970-80.jpg


Në letrën e re, botuar më 24 mars në revistën Astronomy and Astrophysics, studiuesit përdorën të dhëna nga sateliti i hartës së yjeve Gaia i Agjencisë Hapësinore Evropiane (ESA) për të hetuar historinë e Hyades. E vendosur rreth 150 vjet dritë nga Toka, kjo familje me disa qindra yje është tufa yjore më e afërt me sistemin tonë diellor dhe është qartë e dukshme në qiellin e natës. (Një nga yjet e tij më të ndritshëm, Epsilon Tauri, quhet gjithashtu "Syri i demit" për pozicionin e tij të spikatur në fytyrën e Demit.)

Astronomët vlerësojnë se tufa është midis 600 milion dhe 700 milion vjet të vjetra (një foshnjë kozmike krahasuar me 4.6 miliardë vjet në diellin tonë) dhe tashmë ka ndryshuar formën në mënyrë të konsiderueshme në atë kohë, në sajë të ndikimit gravitacional të grupeve dhe objekteve të tjerë afër. Autorët e studimit të ri dëshironin të mësonin më shumë rreth këtyre ndryshimeve duke studiuar "bishtat" e grumbullit - dy grupe yjesh të shtrirë nga pjesa më e madhe e trupit të grumbullit, njëra synonte drejt qendrës së Rrugës së Qumështit dhe tjetra që zvarritet larg nga ajo


Grumbulli i yjeve Hyades, i vendosur në kokën e Demit, ngadalë po ndahet nga një force e padukshme.

Bishtat e baticës, siç i quajnë astronomët, formohen natyrshëm si rezultat i ndërveprimeve gravitacionale midis grupeve të yjeve. Për të parë bishtat më qartë dhe më spektakolarë, shkencëtarët kërkojnë që të shkrihen galaktikat - si Galaktikat e Antenave të rrëmbyeshme - të cilat gradualisht tërheqin skajet e njëri-tjetrit në vargje të dritës së yjeve.

Por kohët e fundit, shkencëtarët vëzhguan bishtin e baticës edhe në grupe yjore. Ndërsa yjet brenda grupeve plaken dhe bëhen më masivë, ata tundin fqinjët e tyre, duke i shtyrë disa yje drejt buzës së tufës. Atje, yjet bëhen më të ndjeshëm ndaj tërheqjes së objekteve edhe më masive brenda galaktikës, duke lënë gradualisht orbitën e grumbullit dhe duke formuar një bisht të baticës. Shpejtësia dhe trajektorja e këtyre bishtave mund të tregojë madje edhe praninë e objekteve që janë të padukshme për teleskopët, tha për Live Science autoria kryesore e studimit Tereza Jerabkova, një studiuese e ESA.

"Yjet [në bishtin e baticës] mund të shihet se lëvizin më shpejt në një drejtim dhe kjo mund të tregojë se diçka ka që i tërheq ata," tha Jerabkova.

Bishtat kryesorë dhe zvarritës të një grupi kanë tendencën të përmbajnë të njëjtin numër të përafërt të yjeve, por kur Jerabkova dhe kolegët e saj vizatuan bishtat e grumbullit Hyades, ata panë diçka të habitshme: Bishti zvarritës kishte shumë më pak yje sesa bishti kryesor. Dukej sikur bishti zvarritës ishte "duke u tretur" në hapësirë.

Me simulime kompjuterike, studiuesit u përpoqën të zbulonin se çfarë mund të shkaktonte këtë mospërputhje. Ata arritën në përfundimin se grumbulli dhe bishti i tij ishin "prishur nga një grumbull masiv" i materies me një masë prej 10 milion diellësh, tha Jerabkova, e ngjashme me atë se si një galaktikë e madhe mund të prishë një të vogël me forcën e saj gravitacionale. Por edhe më çuditëse, nuk kishte ndonjë objekt fare - të dukshëm në afërsi të Hyades që mund të llogariste për një shqetësim të tillë.



Një shpjegim i mundshëm, thanë studiuesit, është lënda e errët - gjërat e padukshme, të rënda që përbëjnë rreth 27% të masës totale të universit, sipas NASA. Shkencëtarët dyshojnë se "halos" e materies së errët ndihmoi në formimin e galaktikave si Rruga e Qumështit dhe se gjurmët (ose "nën-halos") e materies së errët ende ekzistojnë të shpërndara në të gjithë galaktikën. eshtë e mundur që "forca" që shtrembëron grumbullin Hyades është në fakt një nën-halo e një materies se erret, duke i përkulur yjet në mënyrë të padukshme tek tekat e saj, thanë studiuesit.

Sipas Jerabkova, ky është shpjegimi më i mirë për bishtin e Hyades, duke pasur parasysh të dhënat aktuale të disponueshme dhe kuptimin e fizikës. Ky është një "zbulim i rëndësishëm", shtoi ajo, pasi dëshmon se të dhënat nga Gaia dhe misione të ngjashme për hartëzimin e yjeve mund të zbulojnë jo vetëm sekretet e yjeve dhe planetëve që na rrethojnë - por edhe strukturat e padukshme që qëndrojnë në themel të universit tonë.

Botuar fillimisht në Live Science.
 
Top