Nje metod e re per matjen e Gravitetit

Empire

Antarë i Respektuar
Një mënyrë e re për të matur gravitetin: Përdorimi i atomeve lundrues

5dc55c2dcb14c.jpg


Një ekip studiuesish në Universitetin e Kalifornisë, Berkeley, ka gjetur një mënyrë të re për të matur gravitetin — duke vërejtur ndryshime në atomet në një gjendje supozimi, të pezulluar në ajër nga lazer. Në punimin e tyre të botuar në revistën Science, grupi përshkruan teknikën e tyre të re dhe shpjegojnë pse ata besojnë se do të jetë më i dobishëm se metodat tradicionale.

Aktualisht, mënyra standarde për të kryer eksperimente të gravitetit është hedhja e sendeve poshtë nëpër tuba të mbrojtur nga atmosfera dhe matja me instrumente. Përveç dhënies së studiuesve një vështrim shumë të shkurtër të ndërveprimeve gravitacionale, metoda të tilla shpesh bien pre e fushave magnetike të paqëllimta. Në këtë përpjekje të re, studiuesit kanë gjetur një mënyrë për të matur gravitetin që nuk përfshin heqjen e sendeve fare.

5dc55c3ac604f.jpg


Qasja e re përfshin lirimin e një re të atomeve të në ajër në një dhomë të vogël dhe më pas përdorimin e dritave ndezëse për të ndarë disa prej tyre në një gjendje të superpozicionit. Pasi u ndanë, lazerët u përdorën për të mbajtur të gjitha atomet në pozicione fikse me njërën nga secilën palë të ngritur pak më lartë se tjetri. Ekipi më pas mati dualitetin e grimcave të secilës valë të atomit, i cili ndikohet nga graviteti. Duke matur ndryshimin në dualitetin midis atomeve të çiftuar (për shkak të ndryshimit në distancat e tyre nga Toka), studiuesit ishin në gjendje të dilnin me një matje për gravitetin.

Veçanërisht, teknika do të lejojë që matjet të bëhen në hapësira më të gjata të kohës pasi që atomet që maten nuk do të lëviznin. Gjithashtu, mund të përdoret për të matur tërheqjen gravitacionale midis dy objekteve, siç është tërheqja gravitacionale në një atom nga një mermer. Dhe për shkak se aparati i përdorur për të matur tërheqjen e tillë është i vogël, do të ishte shumë më e lehtë të mbrohej nga ndërhyrjet e fushave magnetike të rastësishme. Mund të lejojë gjithashtu ndërtimin e pajisjeve matëse të gravitetit portabël që mund të përdoren për të matur tërheqjen e gravitetit të Tokës në vende të ndryshme - një mënyrë e mundshme për të ndihmuar në identifikimin e depozitave minerale. Duke i bërë gjërat një hap më tej, mënyra e re për të matur gravitetin mund të jetë e dobishme për shkencëtarët që përpiqen të kuptojnë natyrën e lëndës së errët dhe të provojnë ide të tjera të fizikës, siç është parimi i ekuivalencës.
 

titan

Requiem for a dream
Interesante, por burimin pse nuk e citoni?
 

titan

Requiem for a dream
Po pastertin e rakis e mat kjo metod? Lol lol
 

Empire

Antarë i Respektuar
Nuk ishte e nevojshme per ti dhen pergjigje te sakte , sepse as pyetja qe beri skishte ate qellim sepse nese do lexonte tekstin me vemendje shum kollaj do e gjente burimin sepse eshte permendur si autori si universiteti si dhe revista ku eshte publikuar , per mos permendur website-t si space com Phys org e shum e shum te tjera .
 

Poshnjari

Antar Aktiv
Nuk ishte e nevojshme per ti dhen pergjigje te sakte , sepse as pyetja qe beri skishte ate qellim sepse nese do lexonte tekstin me vemendje shum kollaj do e gjente burimin sepse eshte permendur si autori si universiteti si dhe revista ku eshte publikuar , per mos permendur website-t si space com Phys org e shum e shum te tjera .
Aaaa vërtetë? Jo mo jo!
Unë e lexova artikullin, por nuk është si problemi. Nga momenti që një artikull e merr diku është jetike që të referohet edhe burimi. Apo ke hallë se mos të ikën ndonjë vizitor? Mos ki frikë atë se ai që do të iki njësoj do iki.
 

Empire

Antarë i Respektuar
Aaaa vërtetë? Jo mo jo!
Unë e lexova artikullin, por nuk është si problemi. Nga momenti që një artikull e merr diku është jetike që të referohet edhe burimi. Apo ke hallë se mos të ikën ndonjë vizitor? Mos ki frikë atë se ai që do të iki njësoj do iki.
Je shum gallat e qesharak , big like ke ?????
 
Top