Njihuni me swirlon, një lloj i ri materie që përkul ligjet e fizikës

Empire

Antarë i Respektuar
Njihuni me swirlon, një lloj i ri materie që përkul ligjet e fizikës


αρχείο λήψης (2).jpg

Ligjet fizike të tilla si ligji i dytë i lëvizjes së Njutonit - - zbatohen për materiet pasive, jo të gjalla, duke filluar nga atomet në planet . Por një pjesë e madhe e çështjes në botë është çështje aktive dhe lëviz nën forcën e vet, të vetë-drejtuar, tha Nikolai Brilliantov, një matematikan në Institutin e Shkencës dhe Teknologjisë Skolkovo në Rusi dhe Universitetin e Leicester në Angli. Qeniet e gjalla aq të ndryshme sa bakteret, zogjtë dhe njerëzit mund të bashkëveprojnë me forcat që ndodhen mbi ta. Ka shembuj të materies aktive jo të gjallë, gjithashtu. Nanopjesëzat e njohura si "grimcat e Janusit", përbëhen nga dy anë me veti të ndryshme kimike. Ndërveprimet midis dy palëve krijojnë lëvizje vetëlëvizëse.

Për të eksploruar materien aktive, Brilliantov dhe kolegët e tij përdorën një kompjuter për të simuluar grimca që mund të vetë-nxisin. Këto grimca nuk ndërvepronin me vetëdije me mjedisin, tha Brilliantov për Live Science. Përkundrazi, ato ishin më shumë të ngjashme me bakteret e thjeshta ose nano-grimcat me burime të brendshme të energjisë, por pa aftësi të përpunimit të informacionit.
Befasia e parë ishte se kjo lëndë aktive sillet shumë më ndryshe sesa lënda pasive. Gjendje të ndryshme të materies pasive mund të bashkëjetojnë, tha Brilliantov. Për shembull, një gotë me ujë të lëngshëm mund të avullojë gradualisht në një gjendje të gaztë duke lënë akoma ujë të lëngshëm. Lënda aktive, përkundrazi, nuk bashkëjetonte në faza të ndryshme; ishte e gjitha e ngurtë, e gjitha e lëngshme ose e gjithë gazi.

Grimcat gjithashtu grupohen së bashku si konglomerate të mëdha, ose thuajse-grimca, të cilat bluan së bashku në një model rrethor rreth një boshllëku qendror, disi si një vorbull e sardeleve. Studiuesit i quajtën këta konglomerate grimcash "swirlons" dhe e quajtën gjendjen e re të materies që ata formuan një "shtet swirlonic".

αρχείο λήψης.jpg

Në këtë gjendje swirlonic, grimcat shfaqnin sjellje të çuditshme. Për shembull, ata shkelën ligjin e dytë të Njutonit: Kur u zbatua një forcë ndaj tyre, ata nuk u përshpejtuan.

"[Ata] thjesht lëvizin me një shpejtësi konstante, e cila është absolutisht e habitshme," tha Brilliantov.


Simulimet ishin themelore dhe puna eksperimentale me materie aktive të botës reale është një hap tjetër i rëndësishëm, tha ai. Brilliantov dhe kolegët e tij gjithashtu planifikojnë të bëjnë simulime më komplekse duke përdorur grimca të materies aktive me aftësi të përpunimit të informacionit. Këto do t'i ngjajnë më shumë insekteve dhe kafshëve dhe do të ndihmojnë në zbulimin e ligjeve fizike që rregullojnë shkollimin, grumbullimin dhe dyndjen. Në fund të fundit qëllimi është që të krijohen materiale vetë-montuese nga materia aktive, tha Brilliantov, gjë që e bën të rëndësishme për të kuptuar fazat e kësaj lloj çështjeje.

"Quiteshtë mjaft e rëndësishme që të shohim natyrën e materies aktive" është shumë më e pasur se ajo e materies pasive, tha Brilliantov.

αρχείο λήψης (1).jpg

Kërkimi u detajua në tetor 2020 në revistën Scientific Reports.
 

NeVertiti

~Kohe & Stine~
Staf në FV.AL
Adm
Se c`kane disa emra te fuqishem keta Ruset.
Si dhe shume fusha te shkences se tyre.
 
Top