Opéra Garnier

Opéra Garnier është një nga ndërtesat më të famshme të stilit Napoleon III në botë: së bashku me Opéra Bastille është pjesë e Opéra National de Paris, themeluar në 1669 nga Mbreti Louis XIV. Sidoqoftë, pallati përfaqëson një shtesë të mëvonshme në Opera: ai ishte ndërtuar në fakt midis 1861 dhe 1875 nga Charles Garnier, i cili i dha emrin e tij.
opera-garnier-parigi-1200x675.jpgNdërtimi i Opéra Garnier ishte shumë i dëshiruar nga Napoleoni III, pas një sulmi në të cilin tetë anëtarë të Gjykatës Franceze që ishin gati të shkonin në teatër u vranë nga një grup disidentësh. Kjo tragjedi e shtyu perandorin, i cili së bashku me gruan e tij kishin shpëtuar për mrekulli të bombave, për të kërkuar një ndërtesë të re, një teatër që respektonte standardet e tij të sigurisë.
Gjatë gërmimeve për ndërtimin e ndërtesës, u zbulua një liqen i vogël nëntokësor, i cili mund të vizitohet edhe sot: pikërisht këtu që, në veprën e shkrimtarit Gaston Leroux, fshihet Fantazma e famshme e Operës ???
9f4253a3a4c18c50dbd6e7b72f1b1790.jpgNdërtimi pësoi vonesa dhe ngadalësime disa herë, për shkak të luftës Franko-Prusiane dhe mendonin se teatri nuk do të mbaronte kurrë: megjithatë, punimet morën një hov të ri kur në 1873 një zjarr shkatërroi Operën e vjetër të Parisit, duke e bërë nevoja për teatrin e ri, i cili u përurua dy vjet më vonë, ishte gjithnjë e më e ngutshme.
opera-garnier-35780_w500.jpg
Pjesëmarrja në një shfaqje në Operën e Parisit ofron një emocion unik, jo vetëm sepse është një nga teatrot më prestigjozë dhe më të njohur në botë, por edhe për cilësinë e artistëve dhe regjisorëve që interpretojnë atje. Koncertet e operës, baletit dhe muzikës klasike bëhen rregullisht me bileta që mund të përshtaten me çdo buxhet. Përkundër besimit popullor, nuk është absolutisht e nevojshme të vishesh veçanërisht elegante për të hyrë.
interno_dell_opera_garnier_di_parigi.jpgAktualisht, Opéra Garnier gjithashtu strehon muzeun Kombëtar të Opéra de Paris, i cili përmban piktura, dhe kostume nga përurimi i teatrit deri në ditët e sotme.
përmbledhje by Lauri.

pt56561.1266151.w430.jpg
foto1-768x1024.jpeg
 
Top