Otiti: shkaqet, simptomat..

PiNkY

Anëtar i Nderuar
Otite.jpg

Cfarë është Otiti?
Otit do të thotë inflamacion i veshit. Otiti extern (i jashtem) është lokalizuar në kanalin e veshit, kanali që lidh veshin me pjesën e mesme të veshit, otitis media zhvillohet thellë në zgavrën e shtëpisë te timpanit,qe kufizohet nga cipa timpanike. Semundja është e zakonshme në fëmijët e moshës parashkollore.

Shkaqet

Otito është zakonisht i shkaktuar nga infeksione bakteriale apo virale, rrallë nga kërpudhave. Një faktor rrezikut i madhe është kontakti me ujë të ndotur, të bllokuar në kanalin e veshit, i cili së bashku me qiri, krijon kushte të favorshme për përhapjen e mikrobeve.

Prandaj edhe përkufizimi i "infektimit i veshit tek notuesit", një formë e zakonshme që prek ata të cilët shkojnë rregullisht në pishinë.

Otitis media gjithashtu mund të rezultojnë nga përhapja e infeksionit të traktit respirator sipërme (faringjit, pezmatim i fytit, ftohjet, sinusit) nepermjet kalimit te sekrecioneve të infektuara në kanalin e veshit.

Duke përdorur kufje ose aparate dëgjimi ose prania e lezioneve të vogla të shkaktuara nga pastrimi i pasaktë ne manovrimet e veshit - me shkopa pambuku të mprehta ose - si alergji, psoriasis ose dermatiti i kokës mund të çojë në zhvillimin e otitit extern, dhimbje kronike dhe formimin e pucrave me qelb.

Simptomat e zakonshme

Simptomat otitis externe kryesore janë skuqje të veshit, kruajtje, dhimbje intensive të veshit (otalgia), otitis media otalgia mund të shoqërohet nga dëgjimi i mbytur, shkatrimi ndjenjes te nuhatjes, sekrecione me qelb dhe gjak, ne disa raste ethe.

Tek foshnjat, otiti mund të perfaqesohet me të qarë pangushëllueshëm dhe dridhje të kokës.

Format akute shfaqet papritur dhe pothuajse gjithmonë shërohen pa dëmtuar veshin, otiti kronike mund të japi çrregullime të rënda të dëgjimit.
 
Last edited by a moderator:

PiNkY

Anëtar i Nderuar
Titulli: Otit: shkaqet, simptomat..

Harroj gjithmon ne shkruaj se nga eshte mar informacioni :p
Thjesht doja te thoja dhe kujdes meshkujt ..kjo semundje nese nuk e kalon kur je i vogel dhe te rikthehet kur je i ritur duhet menjeher kuruar sepse reziku me i madh eshte sterilizmi :..
 

sweetzzinna

Dum spiro, spero くる
Themelues
Titulli: Otit: shkaqet, simptomat..

Besoj qe Google Translate ne shqip ka nevoj akoma per permisime.
Nje pershtatje e artikullit me siper, ne shqip:

Cfarë është Otiti?
Otit do të thotë inflamacion i veshit. Otiti extern (i jashtem) është lokalizuar në kanalin e veshit, kanali që lidh veshin me pjesën e mesme të veshit, otitis media zhvillohet thellë në zgavrën e shtëpisë te timpanit,qe kufizohet nga cipa timpanike. Semundja është e zakonshme në fëmijët e moshës parashkollore.

Shkaqet

Otito është zakonisht i shkaktuar nga infeksione bakteriale apo virale, rrallë nga kërpudhave. Një faktor rrezikut i madhe është kontakti me ujë të ndotur, të bllokuar në kanalin e veshit, i cili së bashku me qiri, krijon kushte të favorshme për përhapjen e mikrobeve.

Prandaj edhe përkufizimi i "infektimit i veshit tek notuesit", një formë e zakonshme që prek ata të cilët shkojnë rregullisht në pishinë.

Otitis media gjithashtu mund të rezultojnë nga përhapja e infeksionit të traktit respirator sipërme (faringjit, pezmatim i fytit, ftohjet, sinusit) nepermjet kalimit te sekrecioneve të infektuara në kanalin e veshit.

Duke përdorur kufje ose aparate dëgjimi ose prania e lezioneve të vogla të shkaktuara nga pastrimi i pasaktë ne manovrimet e veshit - me shkopa pambuku të mprehta ose - si alergji, psoriasis ose dermatiti i kokës mund të çojë në zhvillimin e otitit extern, dhimbje kronike dhe formimin e pucrave me qelb.

Simptomat e zakonshme

Simptomat otitis externe kryesore janë skuqje të veshit, kruajtje, dhimbje intensive të veshit (otalgia), otitis media otalgia mund të shoqërohet nga dëgjimi i mbytur, shkatrimi ndjenjes te nuhatjes, sekrecione me qelb dhe gjak, ne disa raste ethe.

Tek foshnjat, otiti mund të perfaqesohet me të qarë pangushëllueshëm dhe dridhje të kokës.

Forma akute shfaqet papritur dhe pothuajse gjithmonë shërohen pa dëmtuar veshin, otiti kronike mund të japin më shumë ose më pak çrregullime të rënda të dëgjimit.
 
Top