Papa kristo negovani

Lauri

Anunnak
"Desmori i cqiperise"....!
....nje skice rrenqethese qe i ka shpetuar 110 vjeteve te masakrimit te ortodoksit shqiptar,dhe vjen sot ne keto dite te shenjta te krishterimit,per te na treguar se sa "miqesore" eshte ndihma qe kisha greke i jep Kishes Autoqefale te Shqiperise,dhe se sa ortodokset shqiptare jane te gatshem ti vleresojne engjejt e vertete te ortodoksizmit shqiptar,qe dhane jeten per identitetin shqiptar te kishes se tyre!....
...PAPA KRISTO NEGOVANI
1875-1905

nrgovani_zps2328af60.png

Klerik patriot dhe shkrimtar. Luftoi kunder synimeve shkombtarizuese te Kishes Orthodokse Shqiptare prej qarqeve shoveniste greke qe kerkonin gllaberimin e tokave shqiptare. Nga deshira e zjarrte per te edukuar femijet shqiptare me dashurine per fene dhe memedheun botoi mjaft libra me krijime didaskalike per femije si "Vjersheshkresetorja" 1899, vjershen e gjate lirike "Prishja e Hormoves", 1904, si dhe pas vdekjes jane botuar "I drunjti kryq" 1906,"I vogli Donat Argjendi" 1908. Vdiq si nje martir i fese, drites dhe diturise i masakruar nga andartet greke ne vitin 1905...........!
...a nuk eshte detyra e jone si shqiptar,pamvaresisht se cilit besim i perkasim,ti shpallim shenjtor te Kishes shqiptare keta deshmore te te identitetit shqiptar?...a mundet zoti Janullatos,si kryepeshkop i kesaj kishe ta vleresoje kete shenjtor....?
/Shpetim Celo
 
Top