Papa: “Sot çiftet nuk duan të kenë fëmijë, por të kenë dy qen dhe dy mace. Kështu qytetërimi bëhet më i vjetër dhe pa njerëzim”

Papa: “Sot çiftet nuk duan të kenë fëmijë, por të kenë dy qen dhe dy mace. Kështu qytetërimi bëhet më i vjetër dhe pa njerëzim”​

Papa i rikthehet temës së lindshmërisë në audiencën e parë të përgjithshme të vitit 2022 në sallën Pali VI. Gjithashtu ai kërkoi që të shqyrtohej birësimi dhe duke iu drejtuar institucioneve u shpreh pse duhet të thjeshtësohet procesi.
1641754205673.png

“Shpresoj që institucionet të jenë gjithmonë të gatshme për të ndihmuar në birësim, duke u kujdesur seriozisht por edhe duke thjeshtuar procesin e nevojshëm që të realizohet ëndrra e shumë të rinjve që kanë nevojë për familje dhe e shumë bashkëshortëve që duan t’i japin vetes dashuri”. Papa Françesku i rikthehet temës së natalitetit në audiencën e parë të përgjithshme të vitit 2022 në sallën Pali VI. Një audiencë gjatë së cilës, për herë të parë, punonjës meshkuj dhe femra, fetarë dhe laikë të disa departamenteve të Kurisë Romake, lexuan edhe përshëndetje për besimtarët në gjuhë të ndryshme. Një detyrë që deri më tani ishte vetëm përgjegjësi e priftërinjve që shërbenin në Sekretariatin e Shtetit.

Etërit nuk lindin, ata bëhen. Njeriu nuk bëhet vetëm sepse lind një fëmijë, por sepse kujdeset për të me përgjegjësi. Sa herë që dikush merr përgjegjësinë për jetën e tjetrit, në njëfarë kuptimi ai ushtron atësinë ndaj tij. Mendoj në një mënyrë të veçantë për të gjithë ata që janë të hapur për të mirëpritur jetën përmes rrugës së birësimit, që është një qëndrim kaq bujar dhe i bukur. Shën Giuseppe na tregon se kjo lloj lidhjeje nuk është dytësore, nuk është e improvizuar. Kjo lloj zgjedhjeje është ndër format më të larta të dashurisë, atësisë dhe amësisë. Sa fëmijë në botë presin që dikush të kujdeset për ta! Dhe sa bashkëshortë dëshirojnë të bëhen baballarë dhe nëna, por dështojnë për arsye biologjike ose, edhe pse tashmë kanë fëmijë, duan të ndajnë dashurinë familjare me ata që janë privuar nga ajo. Nuk duhet të kemi frikë të zgjedhim rrugën e birësimit, të marrim ‘rrezikun’ e pranimit.
Megjithatë, Papa theksoi se edhe sot me jetimin ka njëfarë egoizmi. Ditën tjetër po flisja për dimrin demografik që ekziston sot: njerëzit nuk duan të kenë fëmijë, ose vetëm një dhe asgjë më shumë. Shumë çifte nuk kanë fëmijë sepse nuk duan ose kanë vetëm një sepse nuk duan të tjerë, por kanë dy qen, dy mace. Po, macet dhe qentë zënë vendin e fëmijëve. Po, është qesharake, e kuptoj, por është realitet. Ky mohim i atësisë dhe amësisë na pakëson, e merr njerëzimin. Dhe kështu qytetërimi bëhet më i vjetër dhe pa njerëzim, sepse pasuria e atësisë dhe amësisë humbet. Dhe vuan vendi, i cili nuk ka fëmijë dhe siç tha dikush me humor, ‘po tani kush do t’i paguajë taksat për pensionin tim, që nuk kam fëmijë? Kush do të kujdeset për mua?’: Ai qeshi, por është e vërtetë. I kërkoj Shën Giuseppe që të zgjojë ndërgjegjet dhe të mendojë për këtë: të kenë fëmijë.

Atësia dhe amësia janë plotësia e jetës së një personi. Mendoni për këtë. Është e vërtetë, ka atësinë dhe amësinë shpirtërore për ata që ia kushtojnë veten Zotit; por ata që jetojnë në botë dhe martohen duhet të mendojnë për të pasur fëmijë, për të dhënë jetën e tyre, sepse ata do të jenë ata që do të mbyllin sytë, që do të mendojnë për të ardhmen e tyre. Gjithashtu, nëse nuk mund të keni fëmijë, mendoni për birësimin. Është një rrezik, pasi të kesh një fëmijë është gjithmonë një rrezik, si natyral ashtu edhe birësimi. Por është më e rrezikshme të mos kesh asnjë. Është më e rrezikshme të mohosh atësinë, të mohosh amësinë, si realen ashtu edhe shpirtëroren. Një burri dhe një gruaje që vullnetarisht nuk zhvillojnë ndjenjën e atësisë dhe të amësisë, i mungon diçka kryesore dhe e rëndësishme”.
Papa tha gjithashtu se “disa kohë më parë kam dëgjuar dëshminë e një personi, mjeku, i rëndësishëm në profesionin e tij, ai nuk kishte fëmijë dhe me gruan e tij vendosën të birësojnë një. Dhe kur erdhi koha, ata u ofruan dhe thanë: ‘Por, ne nuk e dimë se si do të jetë. Ndoshta ai mund të ketë ndonjë sëmundje.’ Dhe ai tha: ‘Po të më kishe pyetur para se të hyje, ndoshta do të kisha thënë jo. Por e pashë: E mora tek unë. Kjo është dëshira për të qenë baba, për të qenë nënë edhe në birësim. Mos kini frikë nga kjo. Lutem që askush të mos ndihet i privuar nga një lidhje dashurie atërore. Dhe ata që janë të sëmurë nga jetimorja vazhdojnë pa këtë ndjenjë aq të keqe”.

Il Fatto Quotidiano - News su politica, cronaca, giustizia ed economia
b."Psikologjia"
 
  • Më pëlqen
Reactions: VIP
Dhe ai mendon se prinderit do shtojne femijet per hir te moshes se qyteterimit per te mos u vjeteruar? :lol:

Kritikoni sistemin e punes; oraret, pagesen, lejen e lindjes dhe ne ciftet do bejme me shume se 1 apo 2. :D
 
Femrat e sotshme nuk kanë imunitet për të lindur fëmijë dhe duan të jenë të sukseshme para se të jenë nëna.
Un shoh veten,nuk dua të jem e varur nga askush.
Edhe të qarat e fëmijëve si duroj dot.
Them bobo të dëmtoj trupin tim për 1 fëmij që kur të rritet,më con në azil.
Nuk ka faj papa,po tashti ne jemi ndryshe nga mamatë tona.
 
Femrat e sotshme nuk kanë imunitet për të lindur fëmijë dhe duan të jenë të sukseshme para se të jenë nëna.
Un shoh veten,nuk dua të jem e varur nga askush.
Edhe të qarat e fëmijëve si duroj dot.
Them bobo të dëmtoj trupin tim për 1 fëmij që kur të rritet,më con në azil.
Nuk ka faj papa,po tashti ne jemi ndryshe nga mamatë tona.
Me lindjen e bebit Zoti te fut aq shume dashuri ne zemer per te sa lodhjet e tij, te qarat, te semurat jane aq te lehta sa nuk e ke idene e dashur.
Njeriu mund t'i beje te dyja. Edhe punen edhe familjen. Te siguroj qe pasuria nuk ta mbush shpirtin. Por perqafimi dhe ngrohtesia e familjes po. Ka sh prinder qe s'kane femije apo qe nuk kane mundur te krijojne familje, se sprovat per ne jane dhe patjeter jane te lumtur pasi Zoti nuk e le njeriun te ndihet bosh apo te mos jete i lumtur, por ta kerkosh vete kete gje nuk me duket e duhur. 🤗
 
  • Përqafim
Reactions: VIP
Top