Për herë të parë arkeologët hyjnë në një varr të Maya-ve në Palenque!

NeVertiti

~Kohe & Stine~
Gjaku i kuq në muret e varrit ishte simboli dhe shenja që befasoi arkeologët e Institutit Ndërkombëtar të Antropologjisë dhe Historisë së Meksikës (INAH), të cilët për herë të parë patën mundësin të studionin një varrë 1.500 vjeçar.

Ekzistenca e këtij varri ishte e njohur që nga viti 1999, por deri pak më parë askush nuk mund të hynte brenda tij, ndërsa tani mundën të hyjnë falë një detektori të pajisur me një mini kamera.

Arkeologët, veç veprave të pikturuara në muret e varrit, ai gjithashtu kishte 11 anije minautara dhe njësorë pjesësh nefriti. Ngjyra e kuqe e gjakut, simbolizonte fuqinë e jetës për Maya-t, të cilët shpeshherë përdorej për të stolisur varret e mbretërve të tyre , pohon David Stuart i Universitetit të Teksasit në Ostin.
Ndërkohë ene nuk është bërë i mundur identifikimi i mbretit që “sterhoje” në atë varrë.


Bahlam-Kuk-2.jpg


Varri ndodhet në rajonin e Palenque, në Meksikën Jugore, që ishte një rajon shumë me rëndësi të veçantë për Maya-t ku zhvilloheshin rituale fetare dhe solcialkulturore nga 500 deri në 700 para erës së re.

Sipas hamendimeve të para, besohet se varri i përket mbretit “B’ahlam K’uk”, i cili mbretëroi në periudhën 431-435 para erës së re, si dhe ishte themeluesi i perandorisë Pakal.
/alb-observer.

Bahlam-Kuk-11.jpg


Bahlam-Kuk-5-556x1024.jpg


Bahlam-Kuk-4.jpg


Bahlam-Kuk-3.jpg
 
Redaktimi i fundit:
Top