Përse rrotullohet Toka?

Empire

Antarë i Respektuar
Veçoria e rrotullimit të Tokës 24-orarësh është një nga karakteristikat që e bëjnë planetin tonë kaq miqësor për jetën, duke lejuar ne pjesën më të madhe të Tokës të mbaj një temperaturë të përshtatëshme dhe të rehatshme.
AxialTilt.jpg
Çdo planet në sistemin tonë diellor ka veçorit e tij unike të rrotullimit. Mërkuri i vogël, i nxehtë dhe është më afër Diellit, ka nevojë për ~88 ditë Toke për një rrotullim rreth diellit edhe 116 rreth vetes. Afërdita ( Venusi ) , planeti i dytë, rrotullohet një herë në 243 ditë të Tokës rreth vetes edhe 224 dit rreth diellit.
Afërdita gjithashtu rrotullohet në sens të kundërt me token në boshtin e saj rreth vetes , ashtu si edhe urani dhe planeti i vogël xhuxh Plutoni.
1a77671443cec95587f42f8072b0d671.gif
Por pse rrotullohen Toka dhe planetët e tjerë?
Model-of-Planets-Rotating-and-the-Angle-of-Axis.gif
Do të na ndihmojë të kuptojmë nëse shikojmë se si u formua sistemi ynë diellor. Gati pesë miliardë vjet më parë, sistemi ynë diellor ishte në fillimet e tij si një re e madhe pluhuri dhe gazi. Reja filloi të shkërmoqet, duke u rrafshuar në një disk gjigand që rrotullohej gjithnjë e më shpejt, ashtu si një atlete patinazhi që rrotullohet më shpejt ndërsa i afron duart më pranë trupit të saj. Dielli u formua në qendër dhe gazi dhe pluhuri në pjesën tjetër të diskut rrotullues u mblodhën për të formuar planetë, hënat , asteroidë dhe kometë. Arsyeja që aq shumë objekte rrotullohen rreth Diellit në pothuajse të njëjtin drejtim është se të gjitha u formuan nga i njëjti disk.

Ndërsa planetët po formoheshin, kishte pak paqe në sistemin tonë diellor. Masat me materie të të gjitha madhësive shpesh goditeshin , ose bashkoheshin së bashku ose u përplasën krah për krah, duke hedhur copat dhe duke i rrotulluar ato. Ndonjëherë graviteti i objekteve të mëdha do të kapë objekte më të vogla në orbitë. Kjo mund të jetë një mënyrë që planetët morën hënat e tyre.

Si mund të jet formuar CK0bdYuUEAEYVuG.pngHëna?
Shkencëtarët besojnë se një objekt i madh, ndoshta sa madhësia e Marsit, u përplas me planetin tonë të ri, duke shkëputur një pjesë të materies që përfundimisht u bë Hënë. Kjo përplasje bëri që Toka të rrotullohej me një ritëm më të shpejtë. Shkencëtarët vlerësojnë se dita në Tokën e hershme ishte vetëm rreth 6 orë.

Hëna u formua shumë më afër Tokës sesa sot. Ndërsa Toka rrotullohet, graviteti i Hënës bën që oqeanet të ngrihen dhe zbresin. (Dielli gjithashtu bën të njëjtën gjë, por jo në një shkallë kaq të madhe). Ekziston një fërkim i vogël midis baticave dhe Tokës rrotulluese, duke bërë që rotacioni të ngadalësohet pak. Ndërsa Toka ngadalësohet, ajo lejon që Hëna të largohet

Ne mund të përdorim orë jashtëzakonisht të sakta si ato atomike për të matur me saktësi se sa i ngadalësohet rrotullimi i Tokës. Njëqind vjet nga tani, një ditë do të jetë rreth 2 milisekonda më e gjatë se sot., ose për sa kohë ka nevojë për një makinë që udhëton me 90 km / orë për të udhëtuar vetëm 5 centimetra - me fjalë të tjera, shumë më pak se një tërheqës i syve.
 
Redaktimi i fundit:
Top