Planet X ose Planeti Nente

Empire

Antarë i Respektuar
Studiuesit Constantin Batygin dhe Mike Brown nga Caltech kanë gjetur prova për një planet të ri gjigant në sistemin tonë diellor [EVIDENCE FOR A DISTANT GIANT PLANET IN THE SOLAR SYSTEM]. Planeti që shkencëtarët tani e quajnë planeti nëntë ka një masë të paktën 10 herë atë të Tokës dhe lëviz në distancë rreth 20 sa distanca e Neptunit. Planeti nëntë kërkon 10,000 deri 20000 vjet për një rrotullim të plotë rreth Diellit.
planet-9-art-news-web.jpg

Zbulimi u bë përmes modeleve matematikore dhe simulimeve kompjuterike, pa u vërejtur si planeti. Kur planeti kalon në orbitën e tij më të afërt me diellin , ai lehtë mund të vëzhgohet me teleskopë, ndërsa kur është në pjesën më të largët të orbitës së tij, ai mund të zbulohet vetëm nga teleskopë të mëdhenj, p.sh. W. M. Keck dhe Subaru.
planet9.png
Mike Brown, i cili firmos punën për ekzistencën e planetit të ri, kishte zbuluar Eris në 2005, një objekt me madhësinë e Plutonit. Kjo luajti një rol të rëndësishëm në largimin e Plutonit nga klubi i planeteve , dhe Brown atëherë shkruajti librin Si kam vrarë Plutonin. Kështu që njeriu që "vrau" Plutonin duket se ka zbuluar "zëvendësimin" e tij ...
planet-nine.png
 
Top