Planeti Nente vrime e zezë?!!!

Empire

Antarë i Respektuar
planet-9-art-news-web.jpg
Ekzistenca e mundshme e një planeti tjetër, larg Diellit, ka qenë një shqetësim për astronomët për disa vjet. Kjo është kryesisht për shkak të vëzhgimit të trupave që janë dhjetëra njësi astronomike larg diellit, orbitat e të cilave simulohen saktë nëse një planet mendohet të jetë më shumë se 300 njësi astronomike (AU , 1AU= Distancën Diell-Toke) larg diellit, dhe zakonisht shumë më i madh se masa e Tokës.
Pra, ky planet i nëntë hipotetik nuk mund të ishte as një planet në kuptimin e vendosur të këtij termi. Një version i tillë mbështetet nga botimi i fundit, "Po sikur Planeti 9 të jetë një vrimë e zezë e lashtë? " Nga Jakub Scholtz dhe James Unwin, i cili shqyrton rastin e planetit 9 sikur të jetë një vrimë e zezë e lashtë.

Vrimat e zeza te lashta kanë një masë relativisht të vogël dhe u krijuan menjëherë pas Big Bang. Ato supozohet se janë formuar për shkak të luhatjeve të dendësisë në fillimin e universit dhe ato me masa më të vogla ndoshta kanë avulluar. Sidoqoftë, ato me masa më të mëdha mund të ekzistojnë, megjithëse ende nuk janë zbuluar.

Astronomët Jakub Scholtz nga Universiteti i Durham dhe James Unwin i Universitetit të Illinois kanë hipotezuar se Planeti 9 mund të ishte një vrimë e zezë e lashtë që rrotullohet nga dielli në rangun prej 300 deri 1000 AU.
Meqenëse konceptimi i fushës gravitacionale të sistemit tonë diellor është një interpretim i origjinës së planetit të nëntë, atëherë mundësia e krijimit të një vrimë të zezë të lashtë është po aq e mundshme. Nëse ka një masë 5 herë më shumë se ajo e Tokës dhe një rreze prej rreth 4 cm, atëherë ajo ka një temperaturë Hawking prej 0.004K, shumë më e ulët se 2.7K që korrespondon me rrezatimin e sfondit kozmik - kështu që harroni për zbulimin e rrezatimit Hawking që lëshon. Por sipas llogaritjeve të Scholtz dhe Unwin, mund të zbulohej sinjali që shkaktoi zhdukjen e mundshme të grumbullimit të lëndës së errët në horizontin e vrimës së zezë.

Kështu, për të mbështetur hipotezën të vrimës së zezë të lashtë në pozicionin e Planetit hipotetik 9, këta studiues propozojnë vëzhgime specifike për burimet lëvizëse të rrezeve X, rrezet gama dhe rrezet e tjera kozmike me energji të lartë që mund të lëshojë materia e errët, për sa kohë që zhdukja e materies së errët konsiderohet e vërtetë. Por kjo është rruga që po shkon shkenca!
 

NeVertiti

~Kohe & Stine~
Interesante,cdo gje qe lidhet me universin eshte nje dashuri ne vete.
Keto `vrimat e zeza`,me vjen ne mendje tani nje nocion,nje dite do na perpije te terve ne,vetem jo ne univers,brenda per brenda planeti jone toke. :)
 

Empire

Antarë i Respektuar
Interesante,cdo gje qe lidhet me universin eshte nje dashuri ne vete.
Keto `vrimat e zeza`,me vjen ne mendje tani nje nocion,nje dite do na perpije te terve ne,vetem jo ne univers,brenda per brenda planeti jone toke. :)
Aristoteli Onassis thoshte <<nese dikush e kerkon suksesin e gjen ate , nese nuk e gjen dot e krijon vete!!>> Ne qenia njerzore e keqkuptuam kete shprehje sepse po kerkojm me domenos nje "vrime te zez" spo e gjejm dot , ateher po e krijojm vete ne planetin tone !! ??
 
Top