Planeti Saturn

MasteR

I'm offline
13592437_1712970312291002_4564443318089467141_n.jpg


Planeti Saturn
Distanca/Orbita rreth Diellit: 1,426,666,422 km.
Distanca me e afert me diellin: 1,349,823,615 km
Distanca me e larget me diellin: 1,503,509,229 km
Distanca nga toka:1,440,000,000 ose 9.6 AU
Rrezja Mesatare: 58,232 km
Perimetri Mesatar: 365,882.4 km
Graviteti i Siperfaqes: 10.4 m/s2
Shpejtesia e Ikjes: 129,924 km/h.
Periudha rrotulluese rreth vetes :10.6 ore te Tokes
Periudha rrotulluese rreth Diellit :29.4 vite te Tokes
Temperatura minimale/maksimale ne Siperfaqe: -178 °C.
Perberjet Atmosferike: Hidrogjen 75%, Helium 25%
Karekteristika te planetit:
Saturni eshte planeti i 6-te nga Dielli dhe i 2-te nga madhesia.Saturni ndryshe nga planetet e tjere te gazte ka unaza te dukshme dhe nga Toka me ane te teleskopeve amator.Keto unaza jane me te medha se te planeteve te gazte te tjere.Saturni ka qene i njohur, qe nga koha prehistorike. Galileo ishte i pari , qe pa ate me nje teleskop ne 1610. Ai vuri ne dukje pamjen e tij rastesisht, por Galileo ishte i hutuar nga ky objekt.Unazat e Saturnit jane jashtezakonisht te holla, edhe pse ato jane 250.000 km ose me shume ne diameter te gjera , ato jane me pak se nje kilometer te trasha. Pavaresisht nga pamja e tyre mbreselenese, ne qofte se unazat do ishin te ngjeshura ne nje trup te vetem, do te ishin jo me shume se 100 km.
Grimcat tek Unazat jane te perbere kryesisht prej akullit te ujit,pluhur kozmik,por ato mund te perfshijne gjithashtu edhe grimca shkembore me ngjyrat e akullit.Saturni u vizitua per here te pare nga Pioneer NASA-s 11 ne 1979 dhe me vone nga Voyager 2. Cassini eshte nje projekti i perbashket i NASA's dhe ESA's ,sonda mberriti ne saturn ne vitin 2004 dhe qe nga atehere orbiton rreth planetit duke na pamje dhe informacione te vlefshme per planetin dhe henat e tij.Saturni ka 62 hena te njohura deri me tani.
 
Top